![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Michał
Model: Focus mk1
Silnik: 1.4 16v
Rocznik: 1998
|
Witam.
Jako, że jestem tu nowy, na początku chciałbym wszystkich powitać. Od 2 dni mam pewien problem z moją Foczką 1.4 b. Jako, że w mechanice jestem zielony, a nie mogę uzyskać odpowiedzi przeglądając pozostale tematy, piszę tutaj. Wiec od poczatku. Wszystko bylo pieknie do momentu gdy jadac trasa chcialem ruszyc na swiatlach. Auto zaczelo buczec i stracilo na mocy. Rozpedzaniu się towarzyszylo drzenie calego samochodu i silnika. Pierwsze co wpadlo mi do glowy to wydech, gdyz ostatnio oberwalem wydech w lagunie i bylo podobnie. Dojechalem do domu, postawilem auto na kanale no i zobaczylem ze moje tlumiki to jedna wielka dziura a katalizator tez jest dziurawy. No coz kupilem nowy uklad wydechowy od katalizatora po samą koncowke. Wszystko zostalo zlozone ale ustapil tylko problem buczenia i rzegotania rozsypanego katalizatora. Problem z przyspieszaniem i drganiami pozostal. Zagladajac wczoraj pod maske zauwazylem pekniety na calej dlugosci taki wezyk na trojniku pod kolektorem ssacym. Jako ze bylo juz pozno i sklepy byly zamkniete oczyscilem go i skleilem za pomoca takiej mocnej technicznej tasmy naprawczej. Zalozylem to spowrotem ale problem nie ustepuje, moze jest ciut lepiej. Zauwazylem ze wezyk jest na tyle miekki ze po odpaleniu auta doslownie zasysa go, co powoduje jegp splaszczenie i zamkniecie droznosci. Chciał bym się dowiedziec od czego to jest wezyk, czy to on moze byc sprawca zachowania silnika, i ewentualnie jak temu zaradzic. Za kilka dni wyjezdzam nad morze wiec potrzebuje auta, a w miare mozliwosci chcial bym oszczedzic sobie kolejnej wizyty u mechanika ktory znow mnie skasuje jak za zboze szukajac problemu. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez Rescue ; 13-08-2014 o 12:14 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Mikołaj
Model: Focus MK2
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2005
|
Sprawdź wszystkie wężyki, przewody itp. czy nie ma nigdzie nieszczelności. Sprawdź poziom oleju. Jaki jest przebieg auta? Ja bym stawiał na coś z wydechem od silnika do katalizatora, skoro po wymianie problem nieco ustąpił.
Najłatwiej, jak zrobisz zdjęcie tego wężyka, albo podjedziesz do jakiegoś sklepu z częściami, ktoś Ci podpowie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 19-07-2005
Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
|
Ten wężyk to odma, czyli odpowietrzenie skrzyni korbowej. Jego stan ma wpływ na pracę silnika. Jest to coś takiego:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Do tego jest zawór: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Bump: Pytanie do modów - post ten wysyłałem o 8:58, a pokazana jest godz. 6:58 ???? Ostatnio edytowane przez korek007 ; 13-08-2014 o 09:00 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Wezyk o ktorym pisalem wyglada dokladnie tak jak napisal kolega korek007. Co do wydechu mysle ze to nie jego wina, a po prostu zbieg okolicznosci gdyz uklad jest nowy. A co do tej odmy, to trzeba jak rozumiem wymienic ja razem z tym zaworem? Przebieg auta 160000 oryginalny od nowosci w jednych rekach. Olrje i plyny wymieniane pol roku temu
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Wracajac do tematu, owa rurke wymienilem bo byla na miejscu w sklepie. Problem jest nadal. Jak rozumiem konieczna bedzie wymiana tego zaworu? Moglby ktos powiedziec jak go wymienic? Z gory dziekuje.
Ostatnio edytowane przez RedFord ; 11-09-2014 o 11:01 Powód: zbędne pozostałości dyskusji o zmianie tematu |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Grzesiek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 16V 101KM
Rocznik: 2010
|
Jeżeli zawór "lata" w środku to raczej jest ok.
Wyczyść czujnik od strony alternatora, ten który przykręcony jest do kolektora ssącego - często jest zasyfiony (teraz doczytałem że to 1.4 więc pewnie masz przepływomierz - to tez trzeba wyczyścić.) O zaworze wolnych obrotów to już nie będę pisał, ale dla zasady bym go sprawdził. Posprawdzaj przewody od podciśnienia - może któryś jest uszkodzony. Sprawdź napięcie ładowania - u mnie falował silnik i ładowanie było na poziomie 13.9V - 14.1V. Po wymianie regulatora płynna praca i ladowanie od 14.6 - 15V (15V - jest podobno normalne) Warto zainwestować nawet w prostego ELM'a i sprawdzić jak reaguje sonda lambda - u mnie zero błędu a bardzo wolno reagowała (i palił sporo a mulasty był strasznie). Jak już wszystko oczyścisz i posprawdzasz to zresetuj komputer, czyli odłącz akumulator na dłuższy czas - może coś mu w pamięci siedzi. Pamiętaj o adaptacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Niestety jest to trochę sprawdzania przy tym silniku i trzeba tak kombinować. Wszystko to jest na Forum, ale opisuję to, co sam sprawdziłem/zrobiłem w moim wozie zanim zaczął żyć - wcześniej chciałem go siekierą potraktować.... A i sprawdź czy masz prawidłowo kable wn podłączone... Ostatnio edytowane przez patiomkin11 ; 13-08-2014 o 14:24 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Problem czesciowo zostal rozwiazany. Z brakiem mocy uporalem sie wymieniajac wszystkie trzy rurki od tego ukladu odpowietrzania skrzyni. Wczesniej wymienilem tylko pekniety. Zostalo delikatne szarpanie przy ruszaniu. Kolega wyzej pisal o tym ze ten zaworek musi sie ruszac. Ja probowalem ruszac go we wszystkie strony i ani drgnal. Czyli jak rozumiem jest do wymiany? Moza go wyczyscic? I jak go wymintowac?
Co do tego przeplywomierza to jest ten kawalem rury z kostka i kablami na tej glownej rurze od filtra powietrza? Dzis jestem w pracy do 21 wiec nie moge tam pogrzebac. Bede musial robic to jutro gdyz sobote i niedziele pracuje. Za kolejne sugestie co jeszcze moglbym sprawdzic z gory dziekuje. P.S. ten ELM ma dzis do mnie dotrzec. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Ten element na rurze filtra powietrza to przepływomierz. Najlepiej go umyć izopropanolem.
Jeżeli ani drgnie to na 100% do wymiany. Nie warto czyścić tego zaworka (od odmy). Koszt niewielki, a stary jest nierozbieralny. Możesz go wsadzić w benzynę, ale wątpię by to coś dało. Żeby go wymontować, najlepiej jest odkręcić zawór wolnych obrotów (tzw. krokowiec - nie wiem dlaczego go tak nazywają, bo obok krokowego to nie leżało). Dobrze by było wymienić też uszczelkę pod tym zaworem (odmy). Koszt naprawdę niewielki i to w oryginale. Generalnie dostęp jest trudny ale da się to zrobić. Najłatwiej zdjąć kolektor, ale szkoda zachodu. Zawór [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Uszczelka [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] O tyle dobrze że zamawiając masz na drugi dzień. P.S. Nie reklamuję ich ale naprawdę polecam! Jeżeli to naruszenie regulaminu to proszę o usunięcie linków. Ostatnio edytowane przez patiomkin11 ; 14-08-2014 o 09:16 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Dziekuje kolego za szybki odzew. Ten zaworek jest wkrecany czy po prostu wpychany tam "na hama" ? Da rade go kombinerkami zlapac i wyciagnac?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Normalnie jest wciśnięty w tą uszczelkę. Robi się ona twarda i też puszcza. Wyciągnąć się da ręką - no chyba że zapiekło się (u mnie tak bylo), ale bez problemu ją wyjmiesz.
Co do tych wężyków (odmy) to moim zdaniem zawsze powinno się wymienić komplet (za oryginalny z trójnikiem płaciłem 80zł). Ostatnio edytowane przez patiomkin11 ; 14-08-2014 o 10:03 |
|
|
|