Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-09-2014, 22:27   #1
SM31
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999
Domyślnie 2.0 tdci Durashift - czy będę zadowolony

Witam.
Mam możliwość zakupu mondka mk4 z 2009r z przebiegiem około 150 tys km w cenie około 27-28tys zł. Autko nie bite, sedan, wyposażenie raczej podstawowe. Poza ceną muszę rozwazyć jeszcze jeden parametr, mianowicie mondeo ma 6 biegowy durashift.
Moje pytanie do Was koledzy jest takie - czy będę zadowolony z tej skrzynki, uwzględniając zapewne większe zużycie paliwa od manuala i fakt, że czasem przemieszczam się octavią 2.0 tdi 140 DSG.
Poza w/w octavią poruszam się toyotą corollą 1.4 d-4d manual, 90ps, zakres obrotów wykorzystywany najczęściej 2-3,5 tys.

Generalnie w DSG denerwuje mnie to, że skrzynka nie zawsze trafia w bieg, który bym chciał, ale poza tym jest w normalnej jeździe jest akcept owalnie. Drażni mnie troszkę, że skrzynia zmienia biegi przy zbyt małych prędkościach obrotowych silnika. Jak to jest w Durashifcie? Ile spali jeżdżąc bez ciśnienia/poganiając w trybie 60%trasa/40%miasto?

SM31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-09-2014, 09:29   #2
salom

Domyślnie Odp: 2.0 tdci Durashift - czy będę zadowolony

Jeżdże automatami już parę ładnych lat, i nie zauważyłem że skrzynia kiedy chce zmienia biegi, tylko zmienia wtedy , kiedy ja chcę , operując odpowiednio pedałem gazu.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-09-2014, 09:30   #3
RafałB
ford::expert

Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012

Na pewno będziesz zadowolony.... dopóki skrzynia nie padnie.... tak to już jest z automatami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-09-2014, 14:57   #4
c-matix
ford::professional

Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik

a czy w mondeo mk4 2.0 tdci juz nie montowali skrzyni powershifta...
c-matix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-09-2014, 15:29   #5
RafałB
ford::expert

Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012

Po 2010r tak, do lifta nie z tego co wiem....
Stary 04-09-2014, 21:56   #6
SM31
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999

No tak, będę zadowolony aż padnie - ale jak mi w manualu padnie dwumas to też nie będę się zbynio cieszył. Poza tym wydaje mi się (ale oczywiście nie znam się i nie mam doświadczenia) że automat ma mniej zmęczony silnik. Jeśli to tego dostawimy możliwość manualnej zmiany przełożeń to ten durashift wydaje się spoko. Czytałem instrukcję obsługi - funkcja kickdown powinna rozwiać moja wątpliwości. Wszystko ładnie w teorii tylko jak w praktyce?
SM31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-09-2014, 23:58   #7
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011

Według mnie Durashifta ciężko porównać z DSG. To zupełnie inna koncepcja. Oprogramowanie w tej skrzyni działa mocno defensywnie na podzespoły. Przykład: nie da się wkręcić silnika na czerwone pole albo do odcięcia albo chociaż do maxa. Skrzynia sama wrzuci wyższy bieg. Podobnie w dól ale to mniej problematyczne. Jeżeli chcesz jakiś quasi sportowych doznań to się nie nadaje. Jeżeli taki numer ze wrzuceniem wyższego biegu przytrafi się w szybkim łuku to można się nieźle zdziwić jak samochód pójdzie sobie prosto.

Redukcje po kickdownie skrzynia robi o jeden lub dwa biegi. Czasem zupełnie bez sensu. Zwłaszcza o dwa. Przykład: jedziesz 85km/h na 6. biegu, wciskasz pedał w podłogę bo zbierasz się do wyprzedzania, następuje redukcja do 4. i czkawka, samochód przyspiesza do 87km/h i skrzynia zapina 5. bieg. Jesteś 4-5 sekund i 2 "przytaknięcia" w plecy. Podobnie przy wyższych prędkościach: 165 pedał zbyt szybko w podłogę, redukcja do 4., 170 wskakuje 5., 190 zapina 6. A ja zwykle zastanawiam się po co? Po co w ogóle te dwie redukcje przy takiej prędkości?

W trybie sekwencyjnym jest niewiele lepiej a może i nawet gorzej bo jeszcze trzeba machać. Wybierasz sobie bieg 6. i jedziesz spokojnie 100km/h, obrotomierz pokazuje 2000rpm. Nagle na ekspresówce pojawia się tir który jedzie 98 i chcesz go wyprzedzić. Pedał w podłogę...i co? I skrzynia wie lepiej, że powinieneś zredukować więc robi to za ciebie! Wyższe prędkości tak samo: 160 na 6. biegu na blacie, 3000rpm. Pedał w podłogę...i co? Naturalnie redukcja do 5.
Teraz teren kręty. Wybierasz tryb automatyczny bo jesteś trochę zmęczony i nie chcesz zbytnio "gnać". Dojeżdżasz do zakrętu. Jedziesz ośką więc potrzebujesz wyższy moment na wyjściu z zakrętu. Masz dwa warianty żeby to osiągnąć. 1: robisz kickdown przed zakrętem. Skrzynia redukuje, jest cacy. Dojeżdżasz do szczytu zakrętu z upuszczonym gazem ale to za długo trwa. Skrzynie już wie, że się rozmyśliłeś i nie potrzebujesz tej mocy więc zapina wyższy bieg za wcześnie. Akurat jest po deszczu...robi się nerwowo. 2: Zostajesz mistrzem tdci i durashifta i hamowania lewą nogą i wiesz dokładnie kiedy wdepnąć gaz przed szczytem żeby skrzynia zredukowała odpowiednio a i jeszcze nie zaskoczył Cię turbolag.

Jeździłem dużo golfem gtd z dsg i było dużo lepiej niż s-max 2.2 z durashiftem. To dwa różne światy i zupełnie dwie różne koncepcje. Za to do zacnego wożenia zadu z godnością papamobile jest pierwszorzędna. Przy spokojnej jeździe zmienia biegi aksamitnie, zwłaszcza redukcje są "bezbolesne".
latar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania