![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Paweł
Model: TAUNUS DZIOBAK
Silnik: 1,3
Rocznik: 1974
|
Witam po odpaleniu (tylko zimnego auta) świecą kontrolki akumulatora i żółta silnika w tym czasie silnik nie reaguje na pedał gazu po 5-10sekundach gasną .Ładowanie w tym czasie 14,2 .Cały dzień odpalam gaszę i wszystko gra.Niewiem czy to ma jakiś związek podczas jazdy pojawia się stuk błysk kontrolki olejowej znowu stuk trwa to sekundę
Ostatnio edytowane przez bentrans ; 07-03-2012 o 08:22 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Drugi objaw jest niepokojący - ten stuk połączony z błyskiem lampki ciśnienia... Może być, że napęd pompy olejowej kuleje. Samo błyskanie lampki często się zdarza - pada czujnik.
|
|
|
|
#3 |
|
|
mam też tranzita 2011.Przekładałem przekażniki wszystkie i akumulatory ,nadal niezlokalizowałem przyczyny usterki rence mi opadają.Rano jak pochodzi minutke to pali aż miło. 5-6 godzin postoju i mam problem .Disiaj rano miałem kilka podejść zeby odpalił .Dotychczas palił w miare dobrze tylko kontrolki świeciły po zapaleniu 5-20sekund.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
|
|
|
|
#5 |
|
|
Komputer wskazuje błąd egr,pali przyzwoicie jak na zapowietrzonego,zaczynam wymiany od filtra potem egr chyba
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
po wymianie egr i filtra on nadal świecą rano kontrolki .Czy ma gdzieś przepustnice
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
To równie dobrze może być uszkodzony regulator napięcia - ma zaśniedziałe mocowania (śruby) - pracuje niestabilnie, także połączenia głównych przewodów na klemach i na masę. To częsty przypadek w tdci, że gdy nie ładuje i spada napięcie, lampki wariują. Podłącz miernik do akumulatora i sprawdź napięcie ładowania po odpaleniu gdy świecą się lampki i potem gasną.
|
|
|
|
#8 |
|
|
Pali dobrze (mamteż takiego nowego odpala na note 10 ,ten z którym mam problem powiedzmy na 8,5)kręci ładnie i odpali i odrazu te kontrolki wyświetla w tym czasie niereaguje na gaz ,obrotomierz wskazuje 0 po 5-10sekundach wszystko gaśnie i auto jakby nigdy nic .Jezdzę zapalam gasze wszystko ok .po podłączeniu kompa pamięta błąd egr.Regulator napięcia był wymieniony (z innym numerem boscha katalog dopuszcza go jako zamiennik orginału).Moge coś na prube przełożyć z nowego .Tylko proszę o podpowiedż ,myślę o altelnatorze,akumulatory prubowałem to samo
ładowanie mam przy lampkach 14,2 i po zgaśnięciu takie samo Ostatnio edytowane przez Agnesqa ; 19-03-2012 o 19:16 Powód: pkt 21 regulaminu |
|
|
|
|
|
#9 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Napiszę teraz coś dziwnego, ale spróbuj: przy kręceniu rozrusznikiem nie zwalniaj kluczyka kiedy odpali, trzymaj dalej w pozycji "start". Tdci ma zabezpieczenie, wyłącza sam rozrusznik, czekaj aż to zrobi. Ja tak miałem, że po odpaleniu nie reagował na gaz i paliły się lampki, pomagało trzymanie rozrusznika do samoczynnego wyłączenia... Potem zniknęło po regeneracji rozrusznika.
Napięcie ładowania mogłoby być 14,4V, ale nie jest źle...
|
|
|
#10 |
|
|
jutro rano sprawdze w ten sposób .