![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::professional
![]() Imię: Radek
Model: VOLVO V40
Silnik: 1.6EB
Rocznik: 2013
|
Cześć.
Tydzień temu oddałem pompę wtryskową Common Rail do wymiany uszczelnień. Silnik 2.2TDCI 175KM/400Nm po chipie na 217KM/491Nm. Po wymianie uszczelnień zaczęły się problemy. Przy mocniejszym wciśnięciu gazu pojawiają się następujące błędy i włącza się tryb awaryjny: P0087 - Ciśnienie w szynie paliwowej/układzie - zbyt niskie P2290 - Ciśnienie sterujące wtryskiwaczami zbyt niskie Błędy te wyskakują tylko jeśli silnik jest zimny lub średnio-ciepły, tzn. do temperatury ok 75 stopni i przy dość mocnym wciśnięciu gazu. Powyżej tej temperatury można korzystać z pełni możliwości silnika i jest OK. Pompa była na wymianie uszczelnień gdyż zaczęła podciekać. Przed uszczelnieniem nie było jakichkolwiek problemów z osiągami. Silnik ciągnął jak zły. Co może być przyczyną takich objawów? PS. Wiem, że nie należy "pałować" zimnego silnika, ale czasem trzeba mocniej depnąć (wyprzedzanie, itp.) a wtedy odcięcie mocy silnika nie jest zbyt przyjemne... Poza tym zaczynam się bać co będzie zimą jeśli problemy nie ustąpią. Czy taka pompa musi się "ułożyć" czy coś ewidentnie spartolił drugi warsztat, odświeżający pompę? Jeździć i "docierać" czy od razu oddać do reklamacji? Głównie chodzi mi tutaj o zależność niska temperatura=pompa niewydajna przy max obciążeniu / wysoka temperatura=pompa całkowicie wydajna. PPS. Oczywiście przy montażu pompy został wymieniony filtr paliwa na nowy. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-07-2009
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
|
Z tego co mi się już na tym forum przewinęło błąd 0087 to niestety konieczność regeneracji pompy, albo coś sknocili przy robocie albo to tylko zbieg okoliczności i wcześniej nie zwrociles na to uwagi ...
A nie, to jednak chodziło o błąd 0089. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
Szczerze mówiąc to dzisiaj pierwszy raz wyskoczył P0087. Do tej pory 3-4 krotnie był P2290. Od montażu pompy minął tydzień i przejechałem zaledwie ok. 150km. Najbardziej drażni fakt, że przed jej uszczelnieniem wszystko było OK jeśli chodzi o osiągi, a jedynie trochę podciekała. Zaczynam się zastanawiać czy nie zmniejszyć mu trochę mocy, ale szkoda każdego konia gdy się kupiło już auto z taką mocą. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Temat można zamknąć. Przyczyną problemów był wadliwy nowy filtr paliwa. Nie wiem jaki był zamontowany, niby MANN, ale oznaczeń MANNa, lub jakichkolwiek innych, na nim nie widziałem...
Po wymianie na PurFluxa, 5 dni temu, wszystko jest już OK. |
|
|
|