![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 24-02-2022
Model: mk4
Silnik: 2.0 pb flexi fuel lpg
Rocznik: 2008
|
Witam,
od momentu zainstalowania gazu w Mondku mk4 2.0pb flexifuel (225tyś przebiegu, 7tyś km na gazie), mam problem z nierówną pracą silnika głownie na biegu jałowym. Gdy silnik się rdostarozgrzejeje wibracji, które czuć przede wszystkim na poszyciu drzwi, na podparciu łokcia i trochę mniej na kierownicy i desce rozdzielczej. Po zainstalowaniu lpg przez pewien czas było dobrze, po jakiś 6tyś km zaczęły się problemy z drżeniem i nierówną pracą silnika. Na początku silnik po rozgrzaniu pracował nierówno i dostawał mocniejszych drgań co jakiś czas, jakby wypadał zapłon. Podczas jazdy na różnych biegach przerywał (na krótko). Zostały sprawdzone cewki, przepustnica - wszystko OK, wymieniona sonda lambda za katalizatorem. Obroty nie falują. Następnie zostały wymienione świece z Bosch HR6DPP33V na NGK Laser Platinum Premium. Na razie przejechałem 50km, silnik podczas jazdy nie przerywa, natomiast na biegu jałowym czuć irytującą wibrację... Mam pytanie, czy może to być wina świec a raczej ich przerwy, która jak sprawdzałem wynosi 0,8 ? Podobno te jednostki nie lubią przerw mniejszych niż 1,2-1,3 tak wyczywałem tu na forum ? A najlepiej tolerują oryginalne fordowskie świece. Nie sądzę, że mogą to być poduszki silnika.. Może dwumasa? Choć nie stuka nic przy odpalaniu i gaszeniu silnika. Sprzęgło chodzi dobrze, skrzynia również. Jeżeli macie jakieś pomysły proszę o pomoc bo te drgania nie dają spać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007
|
Spróbuj w sterowniku lpg włączyć próg obcinania dotrysków.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 24-02-2022
Model: mk4
Silnik: 2.0 pb flexi fuel lpg
Rocznik: 2008
|
Ok, dzięki za podpowiedź. W sumie przemyślałem sprawę i zastanawiam się nad uszkodzeniem poduszek silnika, sprawdzę i dam znać.
Jak ktoś miał problem z poduszkami to polecam ten film: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Podczas jazdy go nie szarpie i nie przerywa póki co. Problem jest tylko na biegu jałowym a wibracje przenoszą się na elementy wnętrza.. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Darek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Duratech+LPG
Rocznik: 2012
|
Witam.
Od jakiegoś czasu mam problem z biegiem jałowym. Auto normalnie jeździ absolutnie bez problemu. Przyśpieszenie i równomierność na wysokim poziomie. Podczas kiedy ruszam, też wszystko jest idealnie. Problem pojawia się jak zatrzymuję się na światłach. Wtedy czuje na kierownicy dosyć wyraźne drżenie auta. Momentami na chwilę drżenie to ustępuje i jest normalnie, choć to dzieje się niezbyt często . 95% postojów to drżenie silnika. Kiedy dodam gazu na postoju, to obroty idą w górę i spadają bardzo wolno, dużo wolniej niż powinny. Jak zapalam silnik, to w pierwszej chwili obroty wchodzą na 2500-3000obr/m chwilę tak stoją i spadają, też chyba wolniej niż powinny. Jak stanę z tyłu to z rury wydechowej słyszę jakby to nie był samochód osobowy tylko ciągnik-słychać klekotanie z rury- oczywiście na biegu jałowym. Na benzynie jest to słyszalne dużo słabiej i jest tego mniejsza intensywność. Wczoraj podczas normalnej jazdy zapalił się check Engine . Wieczorem pojechałem do mechanika i pojawiły się błędy. - Obroty biegu jałowego wyższe niż oczekiwano. - Błąd P0507 - przerwy w zapłonie cylindra pierwszego . Oględziny niczego nie wykazały. Świece były wymieniane jakieś pół roku temu. Wtedy też wymieniona została cewka zapłonowa właśnie cylindra pierwszego-była padnięta. Jakiś rok temu po wyjęciu cewki cylindra pierwszego (znowu) okazało się, że jest tam pełno oleju w gnieździe cewki. Mechanik wymienił uszczelkę pod głowicą i olej już się nie pokazuje. Jednak wszystko, co było robione dotyczy cylindra pierwszego , trochę to dziwne. Czy ktoś z kolegów miał podobne przypadłości i je rozwiązał ? Przebieg auta to 315000 w tym 180000 na gazie. Ostatnio edytowane przez DarekRz4 ; 15-07-2025 o 15:32 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 07-03-2012
Model: Focus MKI, Fiesta MK5
Silnik: 1,6/1,25
Rocznik: 2004/2000
|
Wcale się nie czepiam ale ... wróć do edycji i popraw ten tekst, cała masa błędów.
2500-3000tyś to 2,5 miliona// co to jest tyś? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Teraz powinno być lepiej.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 07-03-2012
Model: Focus MKI, Fiesta MK5
Silnik: 1,6/1,25
Rocznik: 2004/2000
|
Tylko trochę, forma skrócona od tysiąc/tysięcy to tys. a nie tyś!!!
A sprawdzałeś kompresję? Zobacz, czy na denku tłoka nie ma oleju. Ostatnio edytowane przez damianisko5 ; 15-07-2025 o 10:41 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Ciśnienie było sprawdzane. O ile dobrze pamiętam, to mechanik mówił, że jest idealnie. Podawał wynik w zakresie 14-16 jak mnie pamięć nie myli.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Szanowny panie moderatorze, zadam panu pytanie-Kto pana prosił o tak absurdalne połączenie tematów - Mojego i kolegi 4dzik ???. Temat założyłem ja, a w pierwszym poście jest ktoś inny o nicku 4dzik . Na jakiej podstawie tak pomieszano dwa posty ??? Dlaczego szanowny pan i nie tylko pan tak dbający o interpunkcję w moich postach tworzą bałagan i siedzą cicho ? Nie drażni to was ? Dlaczego od razu wyrwaliście się pierwsi uświadamiać mnie o zasadach pisowni, a teraz nic z tym nie robicie -Bezsens.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Mondeo MK IV 2011 r. 2.0 PB
Silnik: 2.0 145 km PB + LPG
Rocznik: 2011
|
1. Czy jak była robiona głowica zmieniane były pierścienie? - nie bierze oleju?
2. Czy były mierzone luzy zaworowe? 3. Czy przy robocie głowicy zmieniany był rozrząd ? 4. Sprzęgło z dwumasą ruszane?
|