![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-07-2009
Model: PASSAT B8 + VOLVO V40
Silnik: Klekoty po dwa litra
Rocznik: XXI w.
|
1. AXA DIRECT wypłaca należne odszkodowanie w formie zapłaty warsztatowi wskazanemu przez AXA DIRECT za wykonaną naprawę lub wymianę szyby.
2. W przypadku, gdy wskazany warsztat: 1) nie skontaktuje się z Ubezpieczającym lub Ubezpieczonym najpóźniej następnego dnia roboczego po dniu zgłoszenia szkody albo 2) nie wykona naprawy lub wymiany szyby w terminie 24 godzin od uzgodnionego terminu z Ubezpieczającym lub Ubezpieczonym, albo 3) odmówił wykonania naprawy lub wymiany szyby, Ubezpieczający lub Ubezpieczony ma prawo wykonać naprawę lub wymianę szyby we własnym zakresie, należne odszkodowanie zostanie ustalone na podstawie zasad określonych w § 4.6 ust. 1, w oparciu o oryginały faktur potwierdzających wykonanie usługi oraz wypłacone w terminie 14 dni od dnia przedłożenia dokumentów uzasadniających wysokość odszkodowania. Mam taki zapis w polisie AXA. Kłócę się z nimi o to , że: W tym fragmencie i w całej umowie jest wskazane tylko MIEJSCE gdzie mam wymienić szybę ,a nie NA JAKĄ SZYBĘ . Oni mi chcą zlecić wymianę szyby w firmie NORDGLASS, ja mówię ,że OK zgadzam się ale nie zgadzam się na firmę szyby nordglass. Powiedziałem że chce SAINT GOBAIN , idąc dalej tym tropem, serwis nie wykona mi tej naprawy, ponieważ nie ma szyby firmy SAINGOBAIN czyli mam prawo wykonać naprawę we własnym zakresie ?? Dobrze rozumuje, AXA cały czas mówi mi że to ona wybiera firmę OK , zgadzam się ale nie wybiera Marki szyby ,jak dalej z nimi rozmawiać i jak pertraktować ?? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 03-03-2007
Model: 525, Smart 600 turbo brabus
Silnik: 2,5l. m51b25, 600ccm turbo75KM
Rocznik: 1995, 1999
|
a miałeś jaką szybę?
zawsze możesz spróbować się kłócić, że ubezpieczone były oryginalne szyby, a nie jakieś tam zamienniki i taką też szybę chcesz od nich uzyskać. A jeśli nie .... hmmm są na rynku firmy zajmujące się walka z ubezpieczycielami. Może któraś by się tym zajęła.
|
|
|
#3 |
|
|
A szybę mam SAINT GOBAIN ze znaczkiem FORD czyli ori Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 29-10-2006
Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old
|
a jest gdzies w umowie zapis ze naprawa jest przy uzyciu czesci oryginalnych, badz zamiennikow? jakos zdefiniowane jak bedzie warsztat traktowal czesc do naprawy - jako ori badz zamiennik?
|
|
|
#5 |
|
|
Ok dlatego też nie ma i dlatego jest dowolna interpretacja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla mnie nie musi być to Saint Gobain , wszystko inne (Pillington ,Securit itp) byle nie NORDGLASS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dochodzimy do takiego paradoksu , że w samej firmie NORDGLASS powiedziano mi , że oni dobrych szyb grzanych nie mają i mieli problemu z mondeo i z focusami no jakiś absurd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie ma nigdzie napisane czy zamiennik czy ori , jest napisane tylko że to oni zlecają warsztat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , nic o marce szyby nie ma ^ ^ IV. Ubezpieczenie SZYB W POJEŹDZIE (SZYBY) Przedmiot ubezpieczenia § 4.1 1. Zapisy niniejszego rozdziału odnoszą się do umowy ubezpieczenia zawieranej pomiędzy AXA DIRECT i Ubezpieczającym w zakresie ubezpieczenia szyb w pojazdach (SZYBY). W sprawach nieuregulowanych w niniejszym rozdziale do umowy ubezpieczenia szyb zastosowanie mają przepisy Rozdziału I, VIII i IX niniejszych OWUK. 2. Przedmiotem ubezpieczenia są szyby: czołowa, boczne i tylna w samochodach osobowych stanowiących własność osób fizycznych lub jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej. § 4.2 1. Przedmiotem ubezpieczenia nie mogą być szyby w następujących pojazdach: 1) używanych jako rekwizyty, 2) używanych do nauki jazdy, 3) używanych jako taksówki lub jako pojazdy służące do przewozu pasażerów za opłatą, 4) używanych do przewozu przesyłek kurierskich, 5) używanych do wynajmu w celu przewozu pasażerów, 6) udostępnianych do korzystania innym osobom niż właściciel na zasadach odrębnych umów odpłatnych, 7) składanych z części – tzw. składaki, Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. poważnie uszkodzonych, 9) nieposiadających ważnego badania technicznego, Zakres ubezpieczenia § 4.3 1. Odpowiedzialnością AXA DIRECT są objęte następstwa wypadku polegające na uszkodzeniu lub zniszczeniu przedmiotu ubezpieczenia pod warunkiem, że powstały w czasie trwania odpowiedzialności AXA DIRECT z tytułu ubezpieczenia szyb. 2. Ochrona ubezpieczeniowa w zakresie wskazanym w ust. 1 obejmuje zdarzenia zaistniałe na terytorium Polski. 3. Odpowiedzialność AXA DIRECT z tytułu ubezpieczenia szyb wyłączona jest w przypadkach określonych w § 8.4 ust. 1, pkt 1)–Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i 10)–14) OWUK. Suma ubezpieczenia i franszyza redukcyjna § 4.4 1. Suma ubezpieczenia wynosi 2000 zł i stanowi górną granicę odpowiedzialności. 2. W przypadku szkody polegającej na uszkodzeniu lub zniszczeniu szyby czołowej, w przypadku jej wymiany, każdorazowo stosowana jest franszyza redukcyjna w wysokości 10% wysokości odszkodowania. Obowiązki Ubezpieczającego i Ubezpieczonego w przypadku powstania szkody § 4.5 1. W razie zaistnienia szkody Ubezpieczający lub Ubezpieczony zobowiązany jest: 1) niezwłocznie powiadomić AXA DIRECT (tel. 22 599 95 22) o zajściu wypadku, nie później jednak niż w terminie 2 dni od dnia powzięcia wiadomości o powstaniu szkody, 2) zapobiec w miarę możliwości zwiększeniu się rozmiaru szkody, 3) udostępnić pojazd do oględzin i do wykonania naprawy lub wymiany szyby w warsztacie wskazanym przez AXA DIRECT w terminie do 15 dni od dnia zgłoszenia szkody, 4) dokonać przelewu praw należnego odszkodowania na rzecz warsztatu wskazanego przez AXA DIRECT, który wykonuje naprawę lub wymianę szyby, 5) pokryć koszty naprawy lub wymiany szyby uzgodnione z warsztatem wskazanym przez AXA DIRECT, wykraczające poza wysokość należnego odszkodowania, 6) współpracować z AXA DIRECT lub wskazanym warsztatem w celu ustalenia wszystkich okoliczności zdarzenia i rozmiaru szkody, 7) udzielić wszelkiej pomocy w dochodzeniu przez AXA DIRECT roszczeń przeciwko sprawcy szkody. Zasady ustalania odszkodowania § 4.6 1. Odszkodowanie z tytułu uszkodzenia lub zniszczenia szyby obejmuje koszty części podlegających wymianie, materiałów niezbędnych do naprawy lub wymiany szyby oraz robocizny z uwzględnieniem franszyzy redukcyjnej określonej w § 4.4 ust. 2 OWUK. 2. Kwalifikacji szyby do naprawy lub wymiany dokonuje warsztat, który wykonuje usługę. 3. Jeżeli dokonanie naprawy lub wymiany szyby nie będzie możliwe w terminie 48 godzin od zgłoszenia szkody, AXA DIRECT pokryje koszty parkingu strzeżonego, jednakże nie więcej niż do kwoty 150 zł. Zasady wypłaty odszkodowania § 4.7 1. AXA DIRECT wypłaca należne odszkodowanie w formie zapłaty warsztatowi wskazanemu przez AXA DIRECT za wykonaną naprawę lub wymianę szyby. 2. W przypadku, gdy wskazany warsztat: 1) nie skontaktuje się z Ubezpieczającym lub Ubezpieczonym najpóźniej następnego dnia roboczego po dniu zgłoszenia szkody albo 2) nie wykona naprawy lub wymiany szyby w terminie 24 godzin od uzgodnionego terminu z Ubezpieczającym lub Ubezpieczonym, albo 3) odmówił wykonania naprawy lub wymiany szyby, Ubezpieczający lub Ubezpieczony ma prawo wykonać naprawę lub wymianę szyby we własnym zakresie, należne odszkodowanie zostanie ustalone na podstawie zasad określonych w § 4.6 ust. 1, w oparciu o oryginały faktur potwierdzających wykonanie usługi oraz wypłacone w terminie 14 dni od dnia przedłożenia dokumentów uzasadniających wysokość odszkodowania. Ostatnio edytowane przez m_g ; 09-12-2011 o 16:53 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 14-03-2005
Model: Focus , Suzuki DL 650 V-Strom
Silnik: 1,6 , 650
Rocznik: 1999 , 2005
|
wiec twardo obstawaj przy swoim,nie godzisz się na Nordglass i tyle,jak będą furczeć to do jakiegoś radcy prawnego sie wybierz
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
No i tak im mówię ,że nie dam sobie wcisnąć szyby NORDGLASS i mnie nie obchodzi jak ,ale mają mi ściągnąć coś innego byle nie NORDGLASS
A teraz lepszy asbrud w nordglass wymiana szyby z szybką grzaną 1195zł , a inny serwis (znany ) i wymiana szyby z saint gobain 780 zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
![]() Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007
|
Cytat:
|
|
|
|
#9 |
|
|
Ok ,chcą dadzą mi nordglass , ale na nordglass mam umowę że szyba przez 2 lata będzie grzać cały czas tak samo i nie będzie się rysować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cóż najwyżej będę mieli mnie w warsztacie co 2 tyg i będę miał co 2 tyg nową szybę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wojna dopiero się rozpoczyna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i tak jeszcze będę walczył z AXA o inną szybę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-10-2006
Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old
|
zgodnie z paragrafem 4.7 punktem 2 mozesz samemu wymienic szybe w innym warsztacie i maja wyplacic pieniadze pod warunkiem ze masz na pismie ze warsztat wskazany przez AXA nie moze wymienic szyby.
Napisz pismo do nordglass ze zgadzasz sie na wymiane szyby jedynie w przypadku gdy to nie jest nordglass i popros o ustosunkowanie sie... ich z pismem od nich do axa... ja bym tak zrobil... BTW czemu nie nordglass?
|
![]() |
|
|
|