![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Christoph
Model: Ford Focus 1.8 ghia 16v kombi
Silnik: zetec 1.8 l 16 v
Rocznik: 2000
|
witam
jak w temacie, na zimnym silniku stuki jakby cylindra. Ten problem powraca. Okazalo się ze kable były do kitu, kupiłem ngk i hulalo. Kiedys wyjmowałem kable i jeden przerwałem ten nowy, rano znow stukalo.Wtedy byłem pewny ze to tamte stare motorcrafty padly. Zakupilem nowe ngk i wszystko było długo spokoj. teraz od 3 dni slychac stukot z silnika rano i tylko rano gdy dużo wilgoci. silnik się zagrzeje to ustaje. zamowilem na dziś cewke [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. Auto ma 226 tys przejechane ,cewka oryginal ,podejrzewam ze ma swoje lata. Proszę o sugestie czy to cewka czy może cos innego. swiece bosch maja 28 tysięcy i caly czas dzialaja jak zylety. Dodam ze ciagle zapala się kod niewlasciwa mieszanka na pierwszym bloku !!! zapala się zawsze gdy stoje w korkach i podjazd, jedynka,postoj itd...swiece podmienialem z innego cylindra poprzekladalem wszystkie , kod nadal od początku zakupu czyli 3 lata Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. mam elm to usuwam jednak program ubogi pcmscan i nie można na nim zrobić pelnej diagnozy bo podobno wogole w focusach się nie da , tylko w ASO podobno Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez christtoph ; 17-09-2014 o 10:53 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Dawid
Model: Focus kombi
Silnik: 2.0 + lpg
Rocznik: 2003
|
Witam
Miałem kiedyś podobny problem, również zakupiłem przewody NGK i problem ustał. Teraz minęło jakieś pół roku i problem zaczyna powracać. Po zakupie przewodów znajomy mechanik który kiedyś jeździł focusem poradził mi żebym kupił oryginalne przewody Forda bo ten silnik na zamiennikach długo nie pojeździ. Podejrzewam że zmiana cewki nic nie da, bo też swego czasu tego próbowałem i teraz mi się tylko sprawna cewka wala po garażu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
dziekuje za info, cewka wymieniona , na razie zauważam ze zniknely lekkie dygotania obrotow i wibracje delikatne kierownicy,zobacze dopiero jutro rano co się będzie dzialo no i za chwilke w trasie. Dam znac co i jak po dluzszym czasie np. kilka dni , bo stukanie tez nie zawsze było chyba zależy od wilgotności powietrza.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
wiec sprawy się maja tak...silnik pracuje o wiele lepiej, obroty się ustabilizowaly, moc o wiele wieksza wyczuwalna gdyż od jakiegoś czasu czulem ze taki lekko zamulony i kilka koni ubylo, może to moja sugestia ale reaguje na pedal gazu błyskawicznie wcześniej było dławienie a rano na PB to ruszyc nie szlo trzeba było lekko przegazować.
STUKI JEDNAK NIE USTALY i wibracje na zimnym silniku. Wibracje z podłogi wyeliminowałem gdyż w drodze na wczasy martwa sarna wykosila mi wszystkie oslony tłumika i wisiały na rurach, dziś podwieszone, nowe nity. Znalazlem NOWOSC , mianowicie zapalam auto i slysze ten stukot , naciskam wszystko w silniku co się da i okazuje się ze gdy dociskam prawa poduszke silnika terkot,stukot jest bardzo silny,gdy puszczam jest ok.Na zimnym silniku bez nacisku slychac i do tego silne wibracje i głuchy lomot w kabienie. Do wymiany idzie wiec poduszka. Proszę o sugestie bo nigdy nie wyjmowałem jak ja wymontować,? silnik lewarem do góry i decha plus klocek pod miske (nie wygnie się micha ) ? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] aukcja pogladowa , chodzi o te z numerem 3 na zdjęciu. dziekuje za pomoc ! |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
"kolo pasowe walu korbowego z tłumikiem drgan skretnych", czy miał ktoś kiedyś taki problem, ponieważ wykluczyłem poduszki i wszystkie elementy które sa nieruchome po zapłonie auta na postoju. Auto jest glosne z okolic tego miejsca, proszę o jakies sugestie w tej sprawie, przypominam po zagrzaniu około 5 minut cichutko i bez wibracji. Mysle ze gumy tłumika nagrzewają się i staja się bardziej elastyczne. problem jest z zakupem nowego ,same uzywki. Do tego najlepiej nowa sruba i zimmering pod wal żeby od razu zrobić ????
Ostatnio edytowane przez christtoph ; 21-09-2014 o 19:42 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
poduszka przy rozrządzie, wymieniłem,drgania i stuki od razu ustaly. Kolo odeslalem do sklepu nie było potrzeby wymieniac. Podobno to jest dolegliwość wszystkich focusow i zastanawiam się dlaczego nikt na to nie wpadl, gdyby mi szwagier nie namieszal w glowie ,poduszke chciałem wymienić 2 tygodnie temu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|