![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 23-06-2008
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2005
|
Witam, od jakiegoś czasu w moim Mondku przy gwałtownym przyspieszaniu zaczyna migać kontrola świec żarowych i auto traci moc. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu miganie ustaje. Po podłączeniu auta do komputera wyskakuje błąd dot. Wtryskiwaczy i pompy.
Czytałem na forum że należy to wymienić jednak znajomy mechanik zasugerował że to niekoniecznie musi być to a sterownik silnika, ponieważ auto na 1 i 2 biegu przyspiesza normalnie dopiero po wrzuceniu 3 i wyższego biegu zaczynają się problemy. Auto odpala bez problemu. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Czy faktycznie może to być sterownik? Jaki jest koszt takiego sterownika?
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
|
W skrócie zaworki wtryskiwaczy do wymiany i pompa do sprawdzenia. Masz dwa błędy P0251 i P1211. Koniec tematu. I zmień mechanika.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Te błędy wyskoczyły.
Zastanawia mnie tylko dlaczego na 1 i 2 wszystko jest OK. Auto "nie kopci" ani nic takiego.
|
|
|
#4 |
|
|
Bo nie musi od razu kopcić chodzi o to, że ciśnienie w układzie paliwa nie może być utrzymane na wymaganym poziomie, spada po za wymaganą tolerancję. Więc najprostszy sposób to zrobić test przelewowy.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Powoli szykuję się do wymiany wtryskiwaczy i pompy.
Dzięki za podpowiedź...
|
|
|
#6 |
|
ford::amateur
Model: mk3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
|
Siemanko. Mialem dokladnie taki sam przypadek u siebie. Z tym ze 1,2,3 moglem "deptac" w sumie pod czerwone pole i cisza,po wrzuceniu 4,5 gdy nadusilem ciut gwaltownie na pedal gazu sprezynka.... Staralem sie przez jakis czas uwazac na to i ostroznie dawkowac gaz ale po okolo 3 miesiacach problemyzaczynaly sie nasilac,wiec oddalem do naprawy,diagnoza ze 2 wtryski leją jak wąz ogrodowy,regenerowalem 4 wtryski,pompa po przebadaniu tego co z wtryskow wypadlo byla ok,zadnych opilkow i smieci nie znalezli. Za regeneracje 4 wtryskow,+filtr paliwa + czyszczenie ukladu + czyszczenie egr wyrzucilem 3k PLN ale po odebraniu auta 0 sprezynek, i 0 problemow z dawkowaniem gazu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Ja chciałem kupić już regenerowane wtryski: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i pompę.
Zawór EGR był sprawdzany i jest OK.
|
|
|
#8 |
|
|
1. Test przelewowy, 2. Wymiana zaworka koszt 250zł/szt.x ilość wtryskiwaczy+podkładka pod wtryskiwacze, 3. Jeśli po tych zabiegach wszytko wróciło do normy to cieszymy się z jazdy, jeśli nie to pompa do sprawdzenia.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Tyle że w mojej okolicy nie mogę znaleźć warsztatu który to wymieni. Znalazłem jeden to zaśpiewali za wykręcenie wtryskiwacza 140 PLN/szt.
Dlatego też rozważam zakup tych regenerowanych. Od razu chyba wymienię też pompę - znalazłem regenerowaną za 1500 PLN.
|
|
|
#10 |
|
|
Jeśli masz trochę weny to możesz to zrobić samemu, skąd jesteś?
|
|
|
|