![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Szymon
Model: Galaxy
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
|
Witam,
Przykleiłem miską olejową (silikonem - Dirko) i z miski nadal cieknie. Po kolejnym odklejeniu zauważyłem dwa miejsca podejrzane (zaolejone płaskie powierzanie styku miski i bloku silnika). Miejsca te to punkty na stronie od skrzyni biegów gdzie wychodzą czarne gumki (zdjęcie). Czy ktoś przerabiał może ten temat? Wydaje mi się, że silikon nie do końca łączy się z tą gumą i stąd problem. Gumki te wystają 2-3 mm nad powierzchnię styku bloku i miski. Ponadto obawiam się, że gumki te patrząc w pionie mogą być dodatkowo nieszczelne i być może wymagają wymiany. Stąd moje drugie pytanie: czy dwie śruby widoczne na zdjęciu od wału korbowego można bezkarnie odkręci zrobić co trzeba i zakręcić bez ryzyka wywołania innej nieszczelności? Pls o pomoc. Dziękuję. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Znikąd pomocy?
Przykleiłem miskę ponownie i ponownie cieknie w miejscach, które wskazałem. Chciałbym odkręcić tą cześć bloku, którą trzymają dwie śruby ze zdjęcia i wymienić gumki uszczelniające, bo wydaje mi się że tu tkwi przyczyna. Nie wiem jak ta część jest zbudowana i czy to jest możliwe bez pogorszenia obecnego stanu. bardzo proszę o info co tam siedzi i czy można tak zrobić. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Moderator
![]() Imię: Wojtek
Model: Galaxy MK2
Silnik: 2,3 Benzyna z LPG
Rocznik: 2000
|
Cierpliwości nie każdy zagląda codziennie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A twój przypadek ciekawy, w poniedziałek podjadę z fotką do znajomka co ma takie cudo jak ty i nie jedno już przy nim robił. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dziękuję.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Moderator
|
Wszystko już jasne. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zobacz na moją fotkę. Tam gdzie masz strzałkę po lewej jest ustrzelka, która wchodzi w miejsce, które ty zaznaczyłeś. Prawdopodobnie jej już nie ma lub ze starości puszcza. Musisz ją wymienić lub użyć silikonu takiego samego jak do miski. Tylko musisz cały ten element wymontować oczyścić i na nowo zmontować strzałka na rysunku z prawej podpowiada, o czym piszę. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Powodzenia. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Bardzo Ci dziękuję za pomoc.
Tak podejrzewałem. Te uszczelki są 2, jedna z lewej strony druga z prawej strony. Będę musiał wykręcić ten element. Mam tylko nadzieję, że po złożeniu nie będzie ciekło gdzieś w innym miejscu np. w okolicach oringu. Może martwię się na zapas, bo nie wiem jak wygląda blok po wymontowaniu tego elementu. Nie mam jednak innego wyjścia i spróbuję to zrobić. Postaram się cyknąć fotki i podzielić się spostrzeżeniami po robocie. Pzdr. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Wykręciłem te 2 śruby i udało mi się ruszyć tą częścią. Natomiast mam problem z jej wyciągnięciem. Mimo, że kiwa się na boki nie chce ruszyć w dół. Czy jest tam możne jakiś rant oringu, który trzyma element czy to tylko np. silikon utrudnia wyjecie części - nie chcę czegoś rozerwać. Może ktoś coś wie w tym temacie? Pzdr.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Dziś w ASO uzyskałem info, źe bez wyciągnięcia skrzyni nie można zdemontowć tej części. Czy ktoś na forum ma wiedzę i moźe to potwierdzić? Pzdr.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Moderator
|
Dzwoniłem do pacjenta X i potwierdził, że tak. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Dziękuję.
W serwisie to koszt około 2500 zł., w tym robocizna około 2000 zł. W takim razie składam wszystko i jeszcze trochę pojeźdzę, a potem zobaczę. Pzdr. |
|
|
|