Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-09-2014, 21:56   #1
VeniVidiVici
ford::beginner

Model: MK4 Ghia 140KM
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008
Domyślnie Komputer nie wykrywa auta - jaki może być powód?

Witam serdecznie Kolegów! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Problem jest następujący: po podłączeniu auta do komputera nie wykrywa on pojazdu. Początkowo myślałem, że wina leży po stronie elektryków i ich słabego sprzętu i oprogramowania, jednak stwierdzam teraz, że to mało prawdopodobne.

Pracownik ASO zasugerował w rozmowie, że wina może leżeć po stronie niesprawnego modułu, jednak pochłonięty większym problemem, w ogóle nie drążyłem tego tematu. Jak myślicie, gdzie leży przyczyna?

Dodam, że komputer w aucie wyświetla takie informacje, jak np. wymiana oleju, niski poziom spryskiwaczy, bądź usterka oświetlenia.

Nie będę ukrywał, że moja wiedza w tej dziedzinie jest znikoma, dlatego wybaczcie jeżeli wyraziłem się mało zrozumiale.

Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc!

VeniVidiVici jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-09-2014, 22:00   #2
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Komputer nie wykrywa auta - jaki może być powód?

Ciekawa sprawa
Mam dwa interfrejsy może któryś z nich się połączy ?
A co chcesz poczytać błędy ?
Stary 20-09-2014, 22:38   #3
VeniVidiVici

Napisałem Ci wiadomość prywatną...

Jednak żeby wszyscy byli na bieżąco, powiem tylko, że bardzo mi na tym zależy, gdyż po "mało profesjonalnej" wymianie filtra paliwa, która trwała dwa pełne dni, podczas których auto zapewne przechodziło rzeźnię, chciałbym sprawdzić możliwe błędy...
Stary 21-09-2014, 17:44   #4
leszcz
FCP member

Spotkaliśmy się z kolegą
Zabrałem ze sobą ELS27 i podłączyłem pod OBD , ochoczo zamigały światełka w ELS . Ale niestety nie dało się połączyć . Wiec albo grzebane było w złączu albo coś poszło .
Raczej obstawiam że coś było grzebane i jest jakaś przerwa .Tak wynika z rozmowy z kolegą ale to też nie jest pewne na 100% (kolega ma fabryczny alarm a jak wiadomo łatwo go aktywować jak i dezaktywować podłączając kompa). W każdym bądź razie na złączu OBD pojawia się napięcie (diody w ELS ożyły)
A jeszcze jedno w teście diagnostycznym IPC wyświetla trzy błędy 2x C i 1x F .Chciałem aby kolega sobie zapisał i potem sprawdził co one oznaczają ale chyba nie za bardzo tym się przejął.

Ostatnio edytowane przez lukaszek_socho ; 02-10-2014 o 20:56
leszcz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-09-2014, 21:23   #5
VeniVidiVici

Poniżej prześlę zdjęcia wtyczki i komputera. Czy u Was jest taka sama liczba pinów? Drugie co mnie niepokoi to zaznaczone na czerwono wiązki owinięte nie wyglądającą na oryginalną taśmą izolacyjną. Czy ktoś ma podobnie? Mam wrażenie, że ktoś tam coś majstrował i może z tego powodu nie czyta.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
A jeszcze jedno w teście diagnostycznym IPC wyświetla trzy błędy 2x C i 1x F .Chciałem aby kolega sobie zapisał i potem sprawdził co one oznaczają ale chyba nie za bardzo tym się przejął .

Zapisałem sobie na spokojnie pod domem jak rozkręcaliśmy schowek z kolegą. Przyznam jednak, że sposób sprawdzania nie był mi znany więc jeszcze raz dziękuję Leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez lukaszek_socho ; 02-10-2014 o 20:56
Stary 21-09-2014, 23:56   #6
Markoo
ford::advanced

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012

Cytat:
Napisał VeniVidiVici Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Drugie co mnie niepokoi to zaznaczone na czerwono wiązki owinięte nie wyglądającą na oryginalną taśmą izolacyjną
Tą taśmę to ja.... chyba u siebie widywałem, zaglądając tu i ówdzie celem wygłuszenia.
Możesz się skontaktować z poprzednim właścicielem ? Może ktoś pozamieniał piny lub odcięcie zamontował celem zabezpieczenia przed kradzieżą.
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-09-2014, 00:01   #7
leszcz
FCP member

Cytat:
Napisał Markoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Możesz się skontaktować z poprzednim właścicielem ?
Kupił od wujka ... wujek nie pamięta co robił i gdzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-09-2014, 00:21   #8
rachitis

Model: Mondeo
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał VeniVidiVici Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy u Was jest taka sama liczba pinów?
Sprawdziłem - gniazdo u mnie wygląda identycznie
rachitis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-09-2014, 00:25   #9
VeniVidiVici

Cytat:
Napisał rachitis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdziłem - gniazdo u mnie wygląda identycznie
Wielkie dzięki! Czyli nadal daje mi do myślenia ta prowizorka w okół wiązek...
Stary 22-09-2014, 09:10   #10
bruneros
ford::advanced

Imię: Michał
Model: Mondeo MK4 2.0 TDCI Ghia
Silnik: 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2009

obstawiałbym odcięcie jakiegos na przełączniku ktoregos pinu na OBD... cos takiego czesto stosuje sie jako zabezpieczenie antykradziezowe.... tylko gdzie jest przelacznik ? jak nie to to jakas usterka..
bruneros jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania