![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 24-01-2014
Model: Focus
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1999
|
Hej,
mam problem z moim Focusem mk1 1.4b z 2001. W trakcie jazdy dławi się oraz szarpie. Prawdopodobnie więcej pali ("na oko", nie mierzyłem). Wszystko wskazywałoby na sondę lambdę. Dla testów odłączyłem tą przed katalizatorem. Wszystkie problemy ustąpiły. Jak myślicie, czy wymiana sondy poprawi sytuację, czy może to być coś innego? Nie chce wydawać na marne 300zł. Po podłączeniu auta pod komputer z podłączoną sondą nie wykazuje on żadnych błędów. Napięcie sondy zawiera się od 0-1V. Z zewnątrz też nic nie jest uszkodzone. Nie mierzyłem tylko rezystancjo bo nie mam miernika:/ W przeciągu ostatniego roku, przy okazji innych problemów wymieniłem: - świece, - cewkę, - kable WN, - TPS, - zawór + kabel odpowietrzenia skrzyni korbowej, - wszystkie filtry. Przeczyściłem przepustnicę oraz silniczek krokowy. Proszę o pomoc / poradę. Mogę również przesłać logi dynamiczne, jeśli ktoś umie je odczytać (program FORScan). Ostatnio edytowane przez gilek ; 12-11-2014 o 09:39 Powód: literówka |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 24-01-2014
Model: Focus
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1999
|
Sprawdziłem rezystancje grzałki, jest OK.
Przyszło mi do głowy, że problem może być zabrudzone sitko pompy lub jakiś inne element układu. Co o tym myślicie? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Piszesz że jak odłączyłeś katalizator, to wszystkie problemy ustąpiły. To co ma wspólnego sitko pompy, lub jakiś inny element układu paliwowego ,pewnie ??
Sitko jest w zbiorniku, cały czas zamoczone w benzynie, to od czego ma się zabrudzić ?? |
|