![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 03-05-2016
Model: Transkt
Silnik: 2,5
Rocznik: 1999
|
Czy jest moze jakas dostepna online ksiazka serwisowa albo chociaz mini poradnik jak samodzielnie wymienic olej w 2.5D ?Podejzewam ze nie jest to trudne. Odkrecic srube spuscic olej zmienic filtr, wlac olej ale przydalby sie jakis poradnik zeby wiedziec co i jak.
Druga sprawa czytalem na tym forum że zmiana sprzegla to godzinka roboty. Wyjasnilby ktos jak to zrobic. I czy daloby rade bez kanalu? Sprzeglo mi lapie przy podlodze wiec chyba musze je wymienic a z kasa krucho na mechanika. Ostatnia sprawa juz zeby nowego tematu nie zakladac wskaznik temp po nagrzaniu silnika zawsze pokazuje mi maksymalna wartosc. Tuz przed czerwona kreską. Silnik nie wydaje sie przegrzewac, maska nie jest goraca. Jaka moze byc tego przyczyna? Jakis czujnik? Jak to sprawdzic? Spod korka plynu chlodnicy delikatnie syczy A i jeszcze jak podjezdzam do swiatel po dlugiej prostej silnik sam dodaje gazu na krotki moment - wtryskiwacze? Z gory dzieki za pomoc Ostatnio edytowane przez Dyha96 ; 10-05-2016 o 22:39 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Bez kanału/podnośnika nie zrobisz tego, minimum to jakiś bezpieczny najazd, tak aby można było leżąc na ziemi wyjąć skrzynię. Nie święci garnki lepią, ale to jest ostateczność i straszliwa mordęga. Nie polecam... Kup sobie manual Haynesa, tam masz opisy co i jak robić, sporo zdjęć i rysunków. Ale w jęz. angielskim. On-line nic nie ma. Strzałka temperatury w nowym stoi zazwyczaj na literze O napisu NORM, ale później instalacja parcieje, utleniają się styki i wskaźnik podchodzi wyżej. Jeżeli jest to stabilne i silnik się nie przegrzewa, to się nie przejmuj - ten typ tak ma.
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 09-04-2014
Model: nugget
Silnik: 2.5d
Rocznik: 91
|
Wymiana oleju w skrzyni to 30 min roboty na parkingu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(robiłem to w zeszłym tygodniu). Odkręcasz jedną śrubę, zlewasz olej. Zakręcasz śrubę, Odkręcasz inną śrubę (powyżej) i wlewasz nowy olej. Ja mieszczę się spokojnie pod transita gdy normalnie stoi wiec nie potrzebowałem podnośnika (co innego do wymiany skrzyni). Śruby masz od strony kierowcy (imbusowe lub gwiazdkowe - już nie pamiętam ) ale są charakterystyczne. Pozdrawiam |
|
|
|