![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kuba
Model: Focus Mk 1
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2003
|
Panowie,
Silnik 1.8 tdci 115 km F9DA Zakladam glowice po regeneracji po zerwaniu paska rozrzadu. Znalazłem temat ktory opisuje metode ustalenia polozenia walu korbowego i walka rozrzadu we wspomnianym silniku z uzyciem blokad. Jest jednak jakis sposob stwierdzenia, czy mamy w danym polozeniu wtrysk na 1. czy 4. cylinder? Oczywiscie mam odlaczone wszystkie kable, zlaczki, wyjety akumulator i ciezko byloby mi zmusic go do podania napiecia na wtryski. Przepraszam za brak polskich znakow i dziekuje za wszelka pomoc. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
jezeli masz tdci to tam wtryskiem steruje komputer , a ompa podaje caly czas cisnienie na szyne CR, chodzi raczej o zgranie walu z walkiem rozrzadu.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Oczywiscie, ze chodzi o zgranie rozrzadu, ale tutaj na blokady to moge sie pomylic o 180 stopni rozrzadu (a 360 stopni walu korbowego), tak ze bede mial np. wtrysk w 4. cylindrze, a zawory zamkna sie wtedy w 1.
Znalazlem kolowe znaczniki na kole pasowym pompy i obudowie pompy. Mozna im zaufac? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Podbijam temat. Zalezy mi na odpowiedzi kogos kto ma pojecie o tym silniku.
Czy znak na kole i obudowie pompy wysokocisnieniowej pokrywaja sie dla suwu pracy 1. czy 4. cylindra? |
|
|
|