![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 05-09-2017
Model: Momdeo
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2003
|
Przede wszystkim witam wszystkich forumowiczów. Od kilku dni jestem posiadaczem forda mondeo mk3 z 2003 r. 2.0 benzyna z automatyczną skrzynią.
Generalnie auto pracowało poprawnie do czasu aż wystąpił problem z immobilizerem. Po wsadzeniu kluczyka i przekręceniu na II dioda zaczyna szybko mrugać następnie po 2x w równych odstępach czasu. Gdzieś na forum wyczytałem, że to oznacza błąd komunikacji komputera z odbiornikiem. Tak więc zdemontowałem go, po odpięciu kabelka faktycznie rodzaj błędu się nie zmienił. Podjechałem do znajomego aby sprawdzić pętlę i u niego pracuje poprawnie. Obstawiałem komputer lecz nie ma problemu z niczym innym, przebieg i temperatura wyświetlana jest poprawnie. Ale sprawdzałem wiązkę przy komputerze i po wyczyszczeniu styków izopropanolem samochód ożył, immo działa poprawnie udało mi się odpalić kilka razy, obydwoma kluczykami. Po pewnym czasie (ok 30min) znowu to samo dioda mruga szybko i nie reaguje. Moje pytanie jest następujące czy ktoś się orientuje jak tam przebiega wiązka i gdzie upatrywać przyczyny. Jak by ktoś posiadał schemat też byłbym wdzięczny, lub które piny we wtyczce komputera są od immo. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Umyłem jeszcze raz złącze od ECU. tym razem wydmuchałem sprężonym powietrzem. Operację powtórzyłem 2x. Jak na razie jest dobrze. trochę pojeździłem. Jak myślicie to może wystarczyć czy szukać dalej przyczyny?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008
|
sadze ze kable traca na wartosci (utleniaja sie, gnija od wilgoci)
jezeli problem powroci i nie pomoze zaden z dotychczasowych zabiegow to ppozostaje Ci wymiana wiazki |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Niestety usterka nie wyeliminowana w 100%. Kable i złącza, te które udało mi się dostać wyglądają nienajgorzej, ale wiadomo tylko na oko.
Mam proźbę jak by ktoś mógł sprawdzić gdzieś w programach serwisowych które piny w ECU są połączone z pętlą przy stacyjce. Po prostu chciałbym dobrze przemierzyć te kable. Miał już ktoś z tym problem ew jak go rozwiązał? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008
|
Byly przypadki problemow z immo, tylko wymiana ECU razem z immo i kluczykami.
|
|
|
|