![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
Junior Moderator
![]() Imię: Dominik
Model: Galaxy mk2
Silnik: 2.3+LpgTech516
Rocznik: 2000
|
Mam taki problem, że jadąc po rondzie słyszę piszczenie z zawieszenia. Nie są to opony. Nie jest to pojedyncze "piśnięcie" tylko jakbym jeździł w kółko to byłoby ciągłe. Skąd to może dochodzić? Jak jadę wolniutko to nie piszczy, jak trochę szybciej (o ile można powiedzieć, że rondo można pokonać szybciej) to słychać.
Skręcanie w drugą stronę nie powoduje pisków. Czasem identyczne ale właśnie pojedyncze piśnięcie występuje jak np. zjeżdżam z krawężnika.
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Bartek
Model: Galaxy
Silnik: AFN 150KM, ASB - AG4. Znowu mało :(
Rocznik: 98
|
moze banalnie ci opona ociera o cos ?
a moze pasek na pompie wspomaganie / alternatorze albo oslona ociera o pasek rozrzadu. zgaduj zgaduje wrzuciłeś na forum.. słuchaj i eliminować po kolei. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
Podejrzewam końcówkę drążka , to najczęstsza przyczyna pisków zawieszenia .
Dla próby możesz strzykawką przekuć osłonkę gumową i wstrzyknąć trochę oleju jeśli pomoże to na krótko i trzeba będzie i tak wymienić końcówkę .
Ostatnio edytowane przez eclipse ; 04-12-2014 o 10:16 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: Kuba
Model: Ford Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI 140->163KM
Rocznik: 2011
|
mam to samo kurde
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Junior Moderator
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
Ja tak sprawdzałem latami w różnych samochodach ale chcąc być pewnym co robisz to masz odpowiedż szczegółową poniżej .
Ostatnio edytowane przez eclipse ; 06-12-2014 o 11:14 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Bartek
Model: Galaxy
Silnik: AFN 150KM, ASB - AG4. Znowu mało :(
Rocznik: 98
|
smarować można tylko smarem do tego przeznaczonym np. do przegubów... często gumy są demontowalne. Rozebrać wymyć i nałożyć niedużo smaru.... albo jeździć i jak pojawi się luz wymienić.
WD40 czy olej tylko rozrzedzi istniejący smar ale jeśłi za duzo dasz to przyśpieszy zużycie elementu, bo wd ani olejone nie zapewniają powłoki takiej jak smary. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Moderator
![]() Imię: Wojtek
Model: Galaxy MK2
Silnik: 2,3 Benzyna z LPG
|
Cytat:
Właśnie ono potrafi nieźle piszczeć przy skrętach. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Junior Moderator
|
Też myślałem o łożysku (ze względu na ciągłość pisku)... ale XXXX a jasna... to by było już drugi raz z rzędu jak Lemforder nie wytrzymał mi więcej niż rok...
Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 08-12-2014 o 10:53 |
|
|
|