![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: adam
Model: galaxy
Silnik: 2.0l bezyna
Rocznik: 2002
|
witam wiele przeczytałem na tema ogrzewania w galaxy na tym forum ,ale niektóre posty się wzajemnie zaprzeczają .w moim przypadku jest że tylna nagrzewnica grzeje elegancko ,super ale przedni nawie daje zimne powietrze ,węże wody są miękkie to termostat otwiera i zamyka dobrze ,ale wyczytałem na forum o dodatkowym obiegu w wody przez pompę znajdującą się pod podszybiem ,oczywiście jest tam taka pompa .zauważyłem ze gdy wyłączam samochód ona nieraz pracuje jeszcze przez trzy minuty ,a na forum są dwa sprzeczne posty jeden kolega pisze ze gdy pompę słychać to znaczy ze jest sprawna i dzieła poprawnie a drugi kolega opisuje ze gdy ja słychać to znaczy ze już się kończy i niema siły na pompowanie płynu i jest do wymiany ,dlatego powstaje pytanie jak powinno być ? bo podejrzewam ze ta pompa może być zepsuta .Grzania nie mam gdy stoję w miejscu a gdy ruszę i obroty się zwiększaja grzanie minimalnie powraca ale takie łamane powietrze ,a może nagrzewnica ? ale nigdzie nie leje jak w opisywanych postach zero zapachu i mgły na przedniej szybie .Stawiam jeszcze na klapy może się nie domykają ? sam już nie wiem .pozdrawiam
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Bartek
Model: Galaxy
Silnik: AFN 150KM, ASB - AG4. Znowu mało :(
Rocznik: 98
|
przód powinienem grzać zarówno z pompka jak i bez niej.
jest kilka opcji. - regulacja ciepło-zimno - niedrożna nagrzewnica - zapowietrzanie się układu chłodzenia - problemy z głowicą lub uszczelką pod głowicą. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Darek
Model: S Max
Silnik: 2.0 TDCI 180KM
Rocznik: 2007
|
Tak jak bartixr napisał powodów morze być kilka ja mogę jeszcze zaproponować zaciśnięcie węża (jakimś ściskiem) który idzie na tylną nagrzewnice wtedy może zacznie lepiej grzać przód co mogło by sugerować przytkaną nagrzewnicę.
Piszesz że pompka pracuje jeszcze przez 3 min. to w prosty sposób możesz sprawdzić czy jest sprawna. Na zgaszonym rozgrzanym silniku włącz nadmuchy nagrzewnic w czasie kiedy pompka będzie pracować powinno cały czas lecieć ciepłe powietrze. Cytat:
|
|
|
|
|