![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Pawel
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2005
|
Dzien dobry
mam Mondek mk3 2005r hatchback 2.0 benzyna. Przejechalem nim prawie 160k km. Czy mam sie martwic o rozrzad? (nie wiem czy tam jest pasek czy lancuszek). Dodatkowo czy sa jakies pozastandardowe czynnosci (poza olejem, etc), ktore trzeba przy takim przebiegu zrobic? Chce nim jeszcze troche pojezdzic ale za bardzo sie wyznaje na samochodach.... Jak pojade do ASO to powiedza, ze jest na pewno duzo do zrobienia (gdy nawet nie zajrza jak wyglada auto)... Pozdrawiam Pmatuszy Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 02-02-2015 o 17:50 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Dariusz
Model: MK III GHIA,MK4 Titanium
Silnik: obydwa 2.0 benzyna
Rocznik: 2002 i 2009
|
nie musisz sie martwic o lancuch (bo ten masz u siebie)jezeli ten przebieg jest pewny.
orginalne lancuchy wytrzymuja do 500kkm wtedy sa juz rozciagniete za duzo i kwalifikuja sie do wymiany ,po tym przebiegu lancuch jest rozciagniety okolo 2cm natomiast warte jest sprawdzenie luzow zaworowych ,bo te mozesz miec juz bardzo male i moze ci grozic wypalenie gniazd zaworowych i co za tym idzie wymiana kompletnej glowicy bo.wtedy nie oplaca sie jej naprwawiac poza tym duratec 14HE nalezy do silnikow bezawaryjnych jezeli pierwszy wlasciciel dba o wymiany olejow iservisie Ostatnio edytowane przez dariuszk24 ; 02-02-2015 o 14:27 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Pawel
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2005