![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Przemek
Model: Focus MK1
Silnik: Benzyna
Rocznik: 2003
|
Popadał śnieg i ruszyłem wycieraczką, w połowie zablokowały sie od lodu którego nie zauważyłem.
Zatrzymała się w połowie i przestała działać. Nie działa wycieraczka tył oraz przód, nie działa spryskiwacz przód oraz tył. Sprawdziłem bezpieczniki oba 43 i 55 oba sprawne (mierikiem). Wymieniłem manietke od wycieraczek - nie pomogło. Ustaliłem które są to przekaźniki, jutro będę starał się je zamienić miejscami ale obawiam się, że to nie pomoże bo przecież obie wycieraczki nie działają. Jakieś propozycje? Układ GEM do wymiany? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Waldek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1,8 B(125)
Rocznik: 2009
|
Sprawdź bezpiecznik F56 (20A).
Następnie, czy dochodzi napięcie do manetki? Pin nr 6. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
bezpiecznik 56 wg katalogu odpowiada za otwieranie elektryczne szyb i go nie sprawdzałem bo szyby działają.
Po Twojej sugestii sprawdziłem i był przepalony, wymieniłem na 20A i wycieraczki ruszyły, do połowy i staneły znowu oraz bezpiecznik się przepalił. Włożyłem 30A tylko taki miałem i wycieraczki zaczeły chodzić. Albo się rozruszał zmarznięty mechaniz i już działa albo 30A tylko będzie działało. Pólo co działa. Jak kupię bezpiecznik włożę 20A znowu i zobaczę czy będzie z nim równiż chodzić. Może jakieś jeszcze sugestie? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Wsadziłem spowrotek bezpiecznik 20A i działa.
Bardzo dziekuję za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|