Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-07-2025, 12:44   #1
micubussi
ford::beginner

Imię: micubussi
Model: mondeo mk4 kombi
Silnik: 2.3
Rocznik: 2008
Domyślnie Szarpanie podczas jazdy i przyspieszania - wymiana przepustnicy 2.3 benzyna

Cześć!
Posiadam Mondeo mk4 2008 silnik 2.3 (SEBA) benzyna. Od pewnego czasu auto potrafi szarpać podczas przyspieszania i jazdy. Kilka razy też auto przestało w ogóle jechać jakby nie mając mocy. Dopiero po wyłączeniu i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy. Nie pali się przy tym żadna kontrolka na desce. Sprawdziłem przyczyny Forscan'em, znalazłem kilka nieaktywnych błędów (P2135 P2110 P2112, U2108 ) więc wychodzi, że elektroniczna przepustnica daje ciała. Potem sprawdziłem też naocznie i przy dodawaniu gazu motylek w przepustnicy drży cały czas, a w niektórych zakresach wręcz szaleje. Chciałem kupić nową, ale oryginał kosztuje grubo ponad 2 tysiące złotych. Ciężko znaleźć zamienniki inne niż SKV, ERA, Metzger (300-400zł) Nissens(550zł) oraz Pierburg (750zł). W sumie tylko tyle udało mi się znaleźć.

Czy któraś z tych firm się dobrze sprawdza w zakresie elektroniki w Fordzie?
Czy tylko kupno używki mi pozostaje i czekanie, aż znów się zepsuje?

Ostatnio edytowane przez micubussi ; 16-07-2025 o 13:34
micubussi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2025, 12:14   #2
Gienek88
ford::average

Imię: Gienek
Model: MkIV Titanium X
Silnik: 2.0 145km + LPG
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Szarpanie podczas jazdy i przyspieszania - wymiana przepustnicy 2.3 benzyna

Cześć,
Czy udało ci się rozwiązać problem z szarpaniem? Mam co prawda 2.0b ale bardzo podobne objawy. Też zastanawiam się nad wymianą przepustnicy ale w ciemno nie chcę wymieniać.
Gienek88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania