![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: micubussi
Model: mondeo mk4 kombi
Silnik: 2.3
Rocznik: 2008
|
Cześć!
Posiadam Mondeo mk4 2008 silnik 2.3 (SEBA) benzyna. Od pewnego czasu auto potrafi szarpać podczas przyspieszania i jazdy. Kilka razy też auto przestało w ogóle jechać jakby nie mając mocy. Dopiero po wyłączeniu i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy. Nie pali się przy tym żadna kontrolka na desce. Sprawdziłem przyczyny Forscan'em, znalazłem kilka nieaktywnych błędów (P2135 P2110 P2112, U2108 ) więc wychodzi, że elektroniczna przepustnica daje ciała. Potem sprawdziłem też naocznie i przy dodawaniu gazu motylek w przepustnicy drży cały czas, a w niektórych zakresach wręcz szaleje. Chciałem kupić nową, ale oryginał kosztuje grubo ponad 2 tysiące złotych. Ciężko znaleźć zamienniki inne niż SKV, ERA, Metzger (300-400zł) Nissens(550zł) oraz Pierburg (750zł). W sumie tylko tyle udało mi się znaleźć. Czy któraś z tych firm się dobrze sprawdza w zakresie elektroniki w Fordzie? Czy tylko kupno używki mi pozostaje i czekanie, aż znów się zepsuje? Ostatnio edytowane przez micubussi ; 16-07-2025 o 13:34 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Gienek
Model: MkIV Titanium X
Silnik: 2.0 145km + LPG
Rocznik: 2008
|
Cześć,
Czy udało ci się rozwiązać problem z szarpaniem? Mam co prawda 2.0b ale bardzo podobne objawy. Też zastanawiam się nad wymianą przepustnicy ale w ciemno nie chcę wymieniać. |
|
|
|