Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-01-2017, 02:03   #1
maras2011
ford::average

Model: Był Grand c-max Titanium, Teraz Kuga mk3 st .
Silnik: 2,5 PHEV Plug in 225 km.
Rocznik: 2012. 2020
Domyślnie Nagły wyciek "oleju" w okolicach sprężarki klimatyzacjiy

Witam wszystkich
kilka dni temu jadąc na nie długiej trasie (+-30km) włączyłem klimatyzację ,
mam manualną , przypomniało mi się że przez całą zimę i wiosnę nie była używana.
Zostawiłem auto na parkingu, na drugi dzień plama oleju na betonie około 20cm średnicy po prawej stronie ,
częściowo olej trochę brudny ale na samym łączeniu osłony silnika ze zderzakiem czysty olej , taki bielszy niż silnikowy, na nos nic nie wyczułem bo katar, w komorze silnika mokry alternator od spodu,sprężarka klimatyzacji prawie cała z przewodami, pasek wielorowkowy, intercooler od dołu , osłona silnika na całej długości w miejscu gdzie idzie pasek, i od wspomagania przewody też zaolejone ,niestety nie zrobiłem foto.
Pojechałem na warsztat, długo się przyglądali i stwierdzili że to turbo puszcza olej do intercoolera, tłumaczę im że łączenie intercoolera z wężem zawsze było spocone , na podnośniku ruszałem kierownicą w prawo lewo nic nie leci,
ale diagnoza że turbina do regeneracji (1200) zł z czyszczeniem dolotu.
Wczoraj pojechałem do drugiego mechanika , popatrzył i mówi że jeździć i kontrolować olej w silniku.
Dziś a raczej już wczoraj dolałem 100ml oleju , pierwszy raz od wymiany po 5 tyś i jest trochę ponad między min a max, potem pojechałem na myjnie i umyłem ten syf tyle co doszedłem z góry . Sprawdziłem jeszcze płyn wspomagania , wydaje mi się że było więcej i dolałem ze 100ml.
I tyle , dziś chwile pojeździłem i nic się nie dzieje , motor ma moc jak zawsze , czyli żadnych zmian, nie dymi , choć jak jest poniżej zera to każdy paruje , i tyle , a i klimatyzacja się załącza , ale czy chłodzi to nie wiem , żadnych pisków czy zgrzytów .
Jakieś konkluzje bo ja już nie wiem co to było .

maras2011 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2017, 06:37   #2
andwiol
ford::beginner

Imię: Andrzej
Model: C-Max 1.6TDCI 109KM
Silnik: Diesel
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Nagły wyciek "oleju" w okolicach sprężarki klimatyzacjiy

A czujnik ciśnienia oleju nie przecieka?
andwiol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2017, 08:56   #3
madamsz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004

Jak masz wszystko umyte musisz często sprawdzać gdzie pojawi się mokro, być może puściło uszczelnienie na pompie olejowej i wtedy zaczyna się mokro od sprężarki klimatyzacji (tak jakby za nią ale chlapie do przodu). Na wszelki wypadek odkręć dolny przewód od chłodnicy intercoolera i zobaczy czy nie ma tam za dużo oleju. Jeszcze przychodzi mi do głowy uszkodzony wąż od intercoolera, który jest pęknięty i dopiero pod ciśnieniem wywalił olej z węży na zewnątrz (miałem taki przypadek, że przy większych obrotach ujawniała się dziura).

Mariusz
Stary 28-01-2017, 20:39   #4
maras2011

sprawdzę ten wąż od intercoolera, tam na pewno jest syfu olejo podobnego,
dziwi mnie tylko co to był za świeży olej na osłonie silnika, poszło aż po zderzaku .Mechanik z pierwszego warsztatu mówił że były przypadki że pompa od wspomagania elektryczno-hydraulicznego po zimie czyli po mrozach puszczała płyn , ale co i jak nic więcej nie wiem.Sprecyzuj "uszczelnienie na pompie olejowej"
Nie ukrywam że specjalnie nie oszczędzam tego silnika mam na myśli obroty, a teraz jak jeżdżę to tak eco max do 2,5 tyś obr.
Czytałem że węże od wspomagania lubią strzelić ale teraz nic nie leci .
Dolot w górnej części jest suchy więc wadliwą odmę wyeliminowałem ,
mokro jak zawsze na dole wąż z itc i ciut czasem u góry, ale wymieniłem w lato ten oring i jest spokój , turbina nie ma luzów , minimalny wzdłużny , i jest w miarę sucha .Ten olej co walnął to rozpuścił ten syf i itc i tak zasyfione wszystko, turba nie mam zamiaru robić . Pytanie czy jak w sprężarce klimy nie ma oleju to ona się załączy czy nie , moja się załącza bo słychać .
Dobra będę obserwował , po niedzieli zdejmę osłonę i umyję jeszcze raz od spodu . pozdrawiam wszystkich czytających .
Stary 29-01-2017, 17:16   #5
madamsz

Pompa olejowa jest na wale od strony paska. Z czasem często parcieje oring który uszczelnia wyjście z pompy na układ smarowania i to wyjcie jest akurat idealnie za sprężarką klimatyzacji, jeżeli puści to rzuca olejem do przodu silnika na sprężarkę, alternator, czasami na pierwszy rzut oka wygląda to na uszczelnienie miski olejowej. Nie wiem co to znaczy "mokry jak zawsze" bo mój jest idealnie suchy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. A węże od turbo przeglądnij dokładnie.

Mariusz
Stary 29-01-2017, 21:31   #6
maras2011

"mokry jak zawsze" to znaczy że odkąd go mam zawsze był spocony bardziej lub mniej na wyjściu z itc , na łączeniu z gumą i okolicy .
Jak się ciut ociepli zdemontuję tą rurę i sprawdzę jej szczelność ,
gorzej jak turbinka na serio puszcza po mału, zobaczę ile oleju z niej wyleci .
Stary 30-01-2017, 09:07   #7
madamsz

Nawet jeżeli turbo puszcza to w przypadku szczelnych węży nie powinno być mokro na silniku, chyba że już dostanie samozapłonu to ..., moga się dziać cuda. Umyj, obserwuj, sprawdzaj często olej i zdjagnozujesz co się dzieje.

Mariusz
Stary 30-01-2017, 22:55   #8
maras2011

Byłem dziś na warsztacie gdzie zajmują się tylko turbosprężarkami ,
tak jak pisałem w pierwszym poście że jest delikatny luz osiowy ,
to dziś gość na warsztacie zdjął wąż od dolotu do turbiny , pomacał i stwierdził że ten luz kwalifikuje turbo do regeneracji lub zamontowania nowego serca turbiny , przez ten luz wytwarza się szczelina i ciągnie olej .
Broniłem się jak mogłem przed taką diagnozą ale cóż , trzeba dać nowe serce sercu .
Dziękuję za pomoc .
Stary 31-01-2017, 20:34   #9
madamsz

Nie wiem jaki masz ten luz, ale zawsze on jest, ja z wyczuwalnym zrobiłem już 100 tyś. Trzeba sprawdzić wąż wyjściowy z turbiny i zobaczyć ile tam jest oleju, który jest sumą oleju z odmy+olej z wirnika turbiny (jeżeli ten drugi jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). A jak już to nie ciągnie a wywala olej ze smarowania turbiny, który to swoja drogą podczas pracy kasuje luz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mariusz
Stary 04-02-2017, 01:27   #10
maras2011

To jest luz osiowy , nie poprzeczny , ten poprzeczny jest dopuszczalny gdyż podczas pracy tak jak piszesz film olejowy go niweluje.
Lecz ten osiowy tak powiedział mechanik od turbin jest niedopuszczalny .
Jak sprawdzałem ostatnio to było około 1,5 mm, jutro sprawdzę dokładnie , a może nagram filmik.
Pozdrawiam
Odpowiedz

Zasady postowania