![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kasia
Model: ford focus
Silnik: 1,8
Rocznik: 2000
|
Witam czy stoi coś na przeszkodzie by włożyć silnik o wiekszej mocy z modelu rok młodszego .Mam fok. kombi z 2000r z silnikiem 75 i chciałabym włożyć silnik 90 z 1999r
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
domyslam sie ze masz silnik diesla. Tej 75 km cos dolega, do wymiany jest koniecnzie ? bo jezeli samo wiekszenie mocy to mona tanszym kosztem i na pewno prosciej zrobic czipa i bedzie ponad 100 koni miał.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
silnikowi 75 nie dolega podobno nic ale nie podoba mi się jego praca słyszę ,że coś jest nie tak i ma kiepskie odejście ,nie znam się na mechanice wstąpiłam tu licząć ,że uzyskam odp bo okliczni mechanicy jakoś nie bardzo umieją mi odp .Mam swój poprzedni nabytek nie do jazdy już ale z dobrym silnikiem 90k liczyłam ,że można by go przerzucić .Co to jest ten czip?
Ostatnio edytowane przez Ona1891 ; 09-03-2015 o 23:12 Powód: tekst wysłany podwójnie |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
|
Fizycznie silniki 75 i 90KM niczym się nie różnią. Podjedź do jakiegoś kumatego mechanika który oceni podstawową kondycję Twojego silnika - np. ciśnienie sprężania, poprawność działania pompy wtryskowej, czy nie ma problemu z wyciekami, panewkami (co w tym silniku się stosunkowo często zdarza). Jeśli którykolwiek z tych sprawdzianów silnik obleje, to można się zastanawiać nad przerzuceniem silnika, w przeciwnym wypadku nie ma to sensu.
Chip to modyfikacja oprogramowania sterownika silnika, podnosi on moc. Niestety taka zabawa również trochę kosztuje.
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
w 1000 sie wyrobi bez grzebania, a zlecic mechanikowi przekladke to pewnie tez koszt bedzie podobny bo dojda plyny ustrojowe, filtry, rozrzad by sie przydalo od razu zrobic i naleci.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dziękuję Panowie za informacje ,pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|