![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Maria
Model: KA
Silnik: 1.3
Rocznik: 2000
|
Dobry wieczór,
Jestem nowym użytkownikiem forum (właściwie piszę w imieniu użytkownika auta - mojej żony), więc na wstępie chcę się serdecznie przywitać, co niniejszym czynię. Ale do rzeczy (wybaczcie że się rozpisałem - nie potrafię tego streścić w 2 słowach, a zważywszy że jesteśmy po 3-miesięcznym remoncie domu z przecudownym Panem Krzysiem (...) to i nerwy są na skraju wyczerpania) Pacjent: Ford Ka Szanownej Małożonki, rocznik 2000 w kolorze... nie to chyba nie ważne. Objawy: piszczący pasek klinowy/lekko terkoczące rolki. Auto oddane do mechanika, decyzja: wymieniamy pasek klinowy i rolki. Ok. W trakcie prac telefon od mechanika - ze przydaloby się wymienić pompe wody bo po wymianie rolek i paska dalej piszczy. Zęby zaciśnięte, ale decyzja: robimy. I teraz najlepsze - odbieram auto w sobote i... WTF! jadąc na wprost wszystko ok, skręcając w prawo - również ok - natomiast skręcanie w lewo powoduje nieprzeciętne szuranie. Lekkie wnerwienie, powrót do mechanika - auto na podnośnik - szukamy, patrzymy - jest !. Wąż od pompy wody obciera przy skręconych kołach o przegub (tak to sie chyba nazywa). MEchanik deklaruje ze poprawi. Ok. Rozebrał raz jeszcze poprawił, odbieram auto - robie jazdę próbną - to samo. Tylko jakby jeszcze bardziej irytująco. No ok - wracam, krotko rzucone zrob cos z tym, wroce w poniedzialek. W poniedzialek auto odbierala Zona. 5 min po odbiorze auta odbieram od niej telefon - po przydlugawym wstepie, w trakcie ktorego padly słowa nienadające sie do przytoczenia w tak zacnym gronie, postanawiam zebrac sie z pracy i posłuchac jak tez auto pracuje. Wsiadlem przejechalem sie - masakra. AUto pracuje jak Cinquecento z przeszczepionym silnikiem od malucha i wspawanym tlumikiem a`la Remus. No cos strasznego - autem nie da sie jechac - wibracje, trzaski, buczenie, charczenie, rzezenie - pelny wachlarz. Zeby bylo zabawniej - odglosy przypominające ww Cinquecento sa slyszalne rowniez na postoju podczas dodawania gazu - dziwne i irytujące brzęczenie spod maski. No ale ok... Jade - skrecam w lewo - znowu szuranie charczenie itp, jade prosto - podobnie ale ciszej. Skrecam w prawo - i tu zaskoczenie - auto pracuje jak przed wizytą u mechanika - cisza i przyjemność z jazdy. Kierunek - mechanik. Pytanie: Coś uczynił człowieku!?! A on na to ze podniosl troche poduszke od silnika zeby nic nie haczylo i juz powinno byc ok i nie ma prawa nic sie zlego dziać i ze on innego problemu tam nie widzi. No choinka jasna... przeciez slysze jak to auto pracuje - jakby za chwile mialo przenieść sie do krainy wicznych Fordów... I teraz prosba do Was, drodzy Forumowicze - czy ktos ma jakis pomysł co to może być? Bo jestem na jutro umowiony z szanownym mechanikiem i albo przetrące mu przycisk od podnosnika albo będzie się dzielił jajkiem z rodziną pod Kaczką na podnośniku. Pozdrawiam M. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Jak czytam, to wychodzi mi tylko że to może być partacz a nie mechanik... (podłożenie czegoś pod poduszkę silnika...)
Niestety na odległość ciężko pomoc. Zła praca to może byc wina ingerencji w poduszkę silnika, mogą przenosić sie drgania na nadwozie, może coś dotyka? Wąż, no trzeba go tak poprawić jak powinien być przecież wcześniej działało, może coś źle założone, nie taka pompa? inny wąż bo tamten sie urwał?
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: x
Model: x
Silnik: x
Rocznik: x
|
Znajdź dobrego mechanika, może za parę groszy zobaczy auto i powie co jest nie tak (żebyś mógł wrócić do swojego mechanika i pokazać palcem co popsuł). Twój mechanik nie jest w stanie naprawić tego samochodu a dalsze próby będą skutkowały większymi szkodami dla auta.
Nie wiem z jakiego jesteś miasta, ale popatrz tu -> [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] może ktoś poleca mechanika w Twoim mieście. Ostatnio edytowane przez lukaszek_socho ; 01-04-2015 o 09:12 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Maria
Model: KA
Silnik: 1.3
|
Sprawa oparła się lekko na ostrzu noża - nie będę może przytaczał cytatów ale miło nie było - suma sumarum mechanik rozebrał wszystko na części (z wyjęciem silnika włącznie) - problemem okazała się łapa silnika. Po jej - cytuję: "naciągnięciu" - wszystko wróciło do normy i w końcu mam spokój.
Na kolejne naprawy nie ma rady - będe szukał mechanika w okolicy Poznania. Pozdrawiam i dziekuję za pomoc/sugestie. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
łapa to nie guma nie da jej sie naciągnać...
|
|
|
#6 |
|
ford::average
![]() Imię: bodzio
Model: ford Ka
Silnik: 1300
|
W pełni się zgadzam, ja bym ją zmienił nawa ,bo się okaże ze znów po jakimś czasie będzie to samo
Ostatnio edytowane przez lukaszek_socho ; 09-04-2015 o 12:08 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Imię: x
Model: x
Silnik: x
Rocznik: x
|
Nadal twierdzę, że powinien to zobaczyć inny mechanik, aby określić co zostało zrobione pod hasłem (naciągnął łapę silnika).
|
|
|
|