Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-07-2014, 21:43   #1
szuwar1975
ford::amateur

Model: Focus MK4
Silnik: 1,0 125KM
Rocznik: 2018
Domyślnie Pedał sprzęgła notorycznie zostaje w podłodze

Witam wszystkich,
Pisałem o moim przypadku w dziale awarie i usterki, niestety nikt nie potrafił poradzić dlatego w swojej desperacji tworzę nowy wątek.
Mój Grand C-Max 1,6 Ecoboost 150KM został kupiony w kwietniu 2012r. Od kwietnia borykam się z usterką z którą nie może poradzić sobie drugie ASO. Otóż pedał sprzęgła staje się miękki i zostaje w podłodze. Po kilkukrotnym naciśnięciu pedału praktycznie wraca do normy na kolejne kilka - kilkanaście kilometrów. Objaw występuje najczęściej podczas zjazdu z autostrady (ok 30km bez wciskania pedału sprzęgła) lub po dłuższym postoju. Podczas pierwszej wizyty w ASO na gwarancji została wymieniona sprężyna pedału sprzęgła oraz przewód do pompy sprzęgła. Ok 700km później objawy powracają. Jadę do ASO mówią, że może źle odpowietrzony układ. Odpowietrzają. Ok 500km później objawy powracają. ASO wymienia pompę sprzęgła psuje czujnik pedału sprzęgła. Zmiana ASO. Nowe ASO zmienia czujnik, odpowietrza układ. Ok 1000km później objawy powracają. ASO zmienia płyn hamulcowy, odpowietrza. 300km objawy powracają. Ponowna wymiana pompy sprzęgła, 300km i pedał ponownie zostaje w podłodze. Płynu nie ubywa, nie ma wycieków, w najgorszym przypadku nie można wrzucić biegu, wówczas kilkukrotne wciśniecie pedału i bieg wchodzi. Bardzo proszę o wszelkie informacje, ja już nie mam siły ....

szuwar1975 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2014, 21:54   #2
Aaronik25
ford::average

Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Pedał sprzęgła notorycznie zostaje w podłodze

Cytat:
Napisał szuwar1975 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam wszystkich,
Pisałem o moim przypadku w dziale awarie i usterki, niestety nikt nie potrafił poradzić dlatego w swojej desperacji tworzę nowy wątek.
Mój Grand C-Max 1,6 Ecoboost 150KM został kupiony w kwietniu 2012r. Od kwietnia borykam się z usterką z którą nie może poradzić sobie drugie ASO. Otóż pedał sprzęgła staje się miękki i zostaje w podłodze. Po kilkukrotnym naciśnięciu pedału praktycznie wraca do normy na kolejne kilka - kilkanaście kilometrów. Objaw występuje najczęściej podczas zjazdu z autostrady (ok 30km bez wciskania pedału sprzęgła) lub po dłuższym postoju. Podczas pierwszej wizyty w ASO na gwarancji została wymieniona sprężyna pedału sprzęgła oraz przewód do pompy sprzęgła. Ok 700km później objawy powracają. Jadę do ASO mówią, że może źle odpowietrzony układ. Odpowietrzają. Ok 500km później objawy powracają. ASO wymienia pompę sprzęgła psuje czujnik pedału sprzęgła. Zmiana ASO. Nowe ASO zmienia czujnik, odpowietrza układ. Ok 1000km później objawy powracają. ASO zmienia płyn hamulcowy, odpowietrza. 300km objawy powracają. Ponowna wymiana pompy sprzęgła, 300km i pedał ponownie zostaje w podłodze. Płynu nie ubywa, nie ma wycieków, w najgorszym przypadku nie można wrzucić biegu, wówczas kilkukrotne wciśniecie pedału i bieg wchodzi. Bardzo proszę o wszelkie informacje, ja już nie mam siły ....
Niech zdejma skrzynie biegów i obejrzą wysprzęglik.
Aaronik25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2014, 22:46   #3
Gagarin
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: C Max
Silnik: 1.5 tdci duratorq
Rocznik: 2015

To jest kolejny dowód na to że ASO to są paproki i oni co najwyżej mogą wycieraczki albo dywaniki zakładać. Ja mam nadzieję że kolega za to nie płaci cały czas..... w ogóle podziwiam spokój olimpijski kolegi. Ja bym już pisał do Forda i skarżył się na niekompetencje tych matołów. Tak jak Aaronik tu pisze wina pewnie leży po stronie samego wysprzeglika. Prawdopodobnie łapa się gdzieś blokuje i zostaje w pozycji jakby był wyciśnięty pedal. Jak pompa sprawna i nie ma wycieku to nie ma cudów.
Gagarin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2014, 09:00   #4
salom

Jeżeli wszystko wymienione na zewnątrz, to tak jak piszą koledzy, wina leży po stronie wysprzęglika, ale nie w części mechanicznej, typu łapa zawadza, tylko dzieje sie to z powodu wyrobionych tloczków gumowych samego wysprzęglika.
Po kilkukrotnym zapompowaniu pedałem sprzęgła cisnienie w układzie sprzęgłowym jest odpowiednie, i sprzęgło działa. Po krótkiej jeżdzie, gdy sprzęgło jest nieużywane ciśnienie z układu sprzęgła ucieka nieszczelnością, jest lekki ubytek płynu, po jednorazowym nacisnięciu pedału sprzęgła wpada do podłogi, nie wysprzęgla, ale po nacisnięciach następnych, pedał rosnie , sprzęgło działa.
Tylko wymiana wysprzęglika usunie tą usterkę.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2014, 12:23   #5
szuwar1975

Model: Focus MK4
Silnik: 1,0 125KM
Rocznik: 2018

Dzięki za informację. Właśnie problem jest w płaceniu. W związku z tym, że gwarancja podstawowa skończyła się w trakcie próby usunięcia usterki, wszystko jest naprawiane z gwarancji dodatkowej, którą wykupiłem więc na razie nie zapłaciłem ani złotówki. W gwarancji dodatkowej jest jednak zapis, że wysprzęglik, docisk oraz tarcza nie podlegają gwarancji. ASO nie chce robić bo Ford nie zapłaci itd. Poszło wczoraj pismo do forda, że w związku z tym, że usterka powstała i została zgłoszona w trakcie gwarancji podstawowej powinna być usunięta bezpłatnie na tej gwarancji.
szuwar1975 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2014, 16:18   #6
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Cytat:
Napisał szuwar1975 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
usterka powstała i została zgłoszona w trakcie gwarancji podstawowej powinna być usunięta bezpłatnie na tej gwarancji.
Dokładnie.Ty zgłaszałeś, a Ford (jego przedstawiciel) nie umiał usterki usunąć. Mało tego możesz jeszcze o odszkodowanie pisać, bo może to stwarzać zagrożenie dla Ciebie.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-05-2015, 13:31   #7
marpol

Imię: Marek.
Model: Ford C max Titanium.
Silnik: 1.6 diesel 115 PS
Rocznik: 2012

Witam.Mam identyczny przypadek.Wszystko tak jak w tym poscie.Prosze o odpowiedz jak to wszystko sie skonczylo.Na poczatek mechanik zaproponowal wymiane pompy,pozniej wysprzeglik.
marpol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-05-2015, 13:38   #8
salom

To może już nie wymieniaj pompy, tylko od razu wysprzęglik, ale taniej będzie na pewno wymienić pompę sprzęgła, a może trafisz ??
Nie zawsze przyczyna tych samych usterek w innych pojazdach jest taka sama.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania