![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Grzegorz
Model: MK2 Kombi
Silnik: 1,8TD Enduro
Rocznik: 1999
|
Witam
mam kłopot z odpaleniem samochodu...(nie po raz pierwszy) dnia 28 lutego miałem na ładowany akumulator w firmie która zajmuje się ogólnie akumulatorami [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Tam stwierdził że akumulator jest dobry i trzeba tylko więcej jeździć, (co mnie dziwiło bo zajmuję się usługami i często jeżdżę do ludzi) ale dla pewności wysłał mnie do elektryka samochodowego. Wybrałem i pojechałem do [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tam gość sprawdził, ładowanie i inne rzeczy, a nawet czy w czasie postoju samochodu nie pobiera, nie ucieka prąd i nic nie stwierdził, powiedział że tu wszystko jest w porządku. Minął miesiąc i po swiętach wychodzę czyli po 4 dniach postoju samochodu na parkingu nie mogę odpalić. Może coś źle robię z odpalaniem, gdy nawet jest akumulator naładowany.... wkładam kluczyk przekręcam, czekam aż zagasną kontrolki i odpalam. Jak był naładowany w pierwsze dni pięknie odpalał mi samochód akumulator ma 2 lata 75 Ah 700 A firmy Eurostart samochód Ford Mondeo MK2 Kombi - 1999r (disel - silnik. enduro) Co polecacie co mam zrobić dalej ? Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 08-04-2015 o 11:30 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Jechać do prawdziwego elektryka samochodowego, aby sprawdził pojemność akumulatora pod obciążeniem.
Może Twój to już złom, ma zwarcia wewnetrzne, i sie rozładowuje samoczynnie podczas postoju. Stare akumulatory tak mają, i nic na to nie poradzisz, tylko zakup nowego załatwi sprawę. |
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Mariusz
Model: C-Max/ Opel Combo
Silnik: 1,6 TDCi/1,7 CDTi
Rocznik: 2008/ 2005
|
Ja eurostarta wywalilem po niecalym roku, okazało sie ze na zwarcie na celi. Jak bys teraz kupował akumulator, to doloz pare groszy i kup cos lepszego byle nie eurostart. Ja tez bralem na Warszawskiej
|
|
|
#4 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
|
Cytat:
Akumulatory Eurostart, nie cieszą się dobrą opinią i powinieneś sprawdzić jego sprawność pod obciążeniem (jest do tego specjalny przyrząd). Może też faktycznie mieć zwarcie wewnętrzne. Na dziurze może dojść do oberwania się którejś z płyt, albo uzbiera się dużo osadu i robi zwarcie.
|
|
|
|
#5 |
|
|
.
Elektryk sprawdzał podobno wszystko, przykładał urządzenie i kazał mi wsio włączać po kolej i powiedział ze jest dobrze podłączał takie urządzenie też z jak by kółkiem a środku przeprowadzał kabel, niby to maiło ukazywać czy nie przepływowa prąd hmmm jak mówisz, o jeżdżeniu to chyba by 80% ludzi by miało takie zdarzenia a nie co słysze po innych ludziach to nie maja takiego kłopotu a zwarcie to nie wiem jak szukać ? . |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
Co do Eurostartów. U żony padł po półtora roku, nie ładowała się któraś skrajna cela. Wymienili na gwarancji. Historia powtórzyła się ponownie po podobnym okresie czasu. Myślałem że pada rozrusznik. Przy kolejnym ładowaniu zauważyłam brak bąblowania elektrolitu na dwóch środkowych calach. Aku niby naładowany, a słabo kręcił. Zmieniłem na Centre, poprzednia wytrzymała 8 lat. Ładowanie było ok w samochodzie, bo sprawdzili przy zakładaniu nowego.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
|
Cytat:
|
|
|
|
#8 |
|
|
Wymontowałem akumulator z samochodu zawiozłem tam gdzie kupowałem
czyli [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] gość jak zwykle czepiał do wozu i tym razem, że może mam stare zaśniedziałe bezpieczniki i one mogą zwierać i zabierać prąd Gdzie mówię mu ze był u elektryka sprawdzany, na Warszawskiej i niby jest dobrze. Dał mi akumulator zamiennik odpalił od razu Jutro odbieram wóz z naładowanym akumulatorem Ktoś może polecić elektryka w Gorzowie Wlkp. Ja mogę polecić Warsztat w Wawrowie, zaraz za Zakładem Karnym, miałem przyczynę wysokich obrotów w swoim samochodzie, większość chciała 300 zł lub w renomowanych firmach chcieli od godziny 150 zł, Gość zaglądnął pod maskę 2 min i powiedział że jak będę miał coś poważnego to wtedy mam przyjechać, zrobił mi za darmo. lub może ktoś ma pomysł co może być tak szybkim wyładowaniem się aku zauważyłem, że jednym z powodów może być niska temperatura otoczenia, ale czy to wina fabryczna czy technologiczna to już nie wiem. Wiem, wezmę pod uwagę ze może akumulator ma coś w środku nie tak. . Ostatnio edytowane przez wood-gd ; 08-04-2015 o 14:57 |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
ford::average
![]() Imię: Jarek
Model: Mondeo-Titanium
Silnik: 2,0 DTCi
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Miałem podobnie aku od czasu do czasu odmawiał posłuszeństwa i to wówczas gdy niby nie powinien ... mierzone parametry dobre , ładowanie świetne a mimo to odbijało mu od czasu do czasu ... mimo to zmieniłem aku mimo ,ze był dobry według parametrów i od tego czasu spokój Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Na dziś jest stwierdzone, że z akumulatora cały czas jest pobierane 0,13A w czasie postoju samochodu z wyłączonym silnikiem, zamkniętymi dźwiami z automatu klucza (czas mierzenia koło 3 min)
podobno zegarek z radiem tyle nie pobiera Myślę dalej co zrobić Czy samemu szukać, czy szukać dobrego elektryka Starałem się odłączyć radio ale na razie mam kłopot z wyciągnięciem jego Podobno radio ma dwa zasilania z baterii i z akumulatora, dziwne tylko że jak odłączę akumulator to po później trzeba wpisać hasło aby uruchomić radio. |
|
|
|