![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Karol
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2000
|
Pytanie bardziej z ciekawości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy w waszych 1.8 TDDI słychać turbinę? Do tej pory nie zwracałem nigdy na to uwagi, ale ostatnio zauważyłem przy wyłączonym radiu i nawiewie, kiedy lekko się wsłuchać, słychać gdy turbo się "rozkręca", potem dźwięk już jest na tyle cichy, że zlewa się z pędem powietrza i głosem silnika. W wielu samochodach (najprostszy przykład, chociażby VW Passat) turbo wyje głośno i jest to chyba normalne. Jak to jest z Focusem? Ostatnio edytowane przez bujaszaka ; 08-05-2015 o 00:36 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
U mnie słychać mało, a właściwie to najbardziej po wyłączeniu silnika. Mam jeszcze regularnie dostęp do dwóch fokusów mk2 1.8 tdci i w jednym turbina zwalnia tak samo jak w moim (ten sam rocznik), a w drugim wyłącza się od razu, a przynajmniej nie słychać jak zwalnia (2010). We wszystkich trzech bardzo trudno usłyszeć ją podczas jazdy - może przy otwartych oknach byłoby lepiej słychać, ale jakoś nigdy się nie przysłuchiwałem w takich warunkach.
A jak prowadzę astrę mk3 1.9 cdti 150 KM, to turbinę słyszę cały czas, nawet podczas powolnej jazdy po mieście. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
U mnie w 1,8 tddi turbine slychac od 1800 obr do konca na kazdym biegu, to jest taki szum, podobnie jak w odkurzaczu. Dosc glosno jest ale to prawdopodobnie dlatego ze mam wydech przelotowy. W passacie 1,9 tdi jest 2 razy ciszej i w srodku turbiny nie slychac, tylko delikatny pomruk silnika, na zewnatrz lub jak sie odsunie okno to juz troszke slychac swist i szum.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: Radosław
Model: Ford Focus MK I GHIA
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: XII.2000
|
U mnie nic nie słychać, z zewnątrz wiadomo więcej, ale to i tak cisza w stosunku do tych co się słyszy na mieście.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
|
Słychać, ale musi być wyjątkowo bezwietrzny dzień i cisza na drodze. Coś tam lekko pogwizduje od 1800 obrotów, jednak rzadko wyłapię jej dźwięk.
|
|
|
#6 | |
|
Moderator
![]() Imię: Wojtek
Model: Galaxy MK2
Silnik: 2,3 Benzyna z LPG
Rocznik: 2000
|
Cytat:
Poradnik, czyli jak pisać zgodnie z zasadami panującymi na tym forum http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988 |
|
|
|
|