![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 08-03-2015
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI 109kM
Rocznik: 2007
|
Witam,
Ostatnio mam dość irytujący problem z przyspieszeniem samochodu (focus 1.6 TDCi, 109KM). Wciskając mocno pedał gazu samochód sie dusi i bardzo powoli przyspiesza...wciskając stopniowo jest trochę lepiej. Filtr paliwa wymieniony był 1000 km temu, ostatnio zauważyłem nieszczelność w wężu od filtra powietrza do turbiny, miał urwane zaczepy. Wymieniłem jednak to nie pomogło.Na diagnostyce znaleźli błąd położenia pedału gazu, tzn. przy maksymalnym wciśnięciu komputer pokazał ze jest wciśnięty w 95%, czy moze to być powodem? Proszę o pomoc, sugestie co moze być przyczyną tego problemu. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Focus MK2 Lift
Silnik: 1.8 TDCi 115KM
Rocznik: 2009
|
Możliwe przyczyny to :
-Pedał gazu -Zawór EGR -Przepływomierz -Wtryski -Przepustnica (jeżeli występuje) -Turbo -i wiele innych Pytanie jeszcze czy twoje auto posiada filtr cząstek stałych (DPF) ? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 09-03-2009
Model: C-max / Transit
Silnik: 1.6 TDCI 109 KM / 2.0 TDDI 100 KM
Rocznik: 2008 / 2003
|
Zobacz w mój temat [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jak masz dostęp do kabla z laptopem to jedynie w czasie jazdy coś jaśniej można podpatrzeć.
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2005
|
egr sobie wyczyść
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Bartek
Model: Ford Focus II FL
Silnik: 1.6 TDCI 110KM
|
Witajcie, nie chcąc pisać nowego wątku zapytam tutaj: mam Focusa II po lifcie, z silnikiem 1,6 TDCI 109 KM, ma DPF, aktualny przebieg 183.000 km. Od zakupu w lutym 2014 przejechałem nim 23.000 km, po zakupie wymieniłem olej, filtr powietrza i filtr oleju.
Od lutego 2015 obserwuję dziwną rzecz: auto po przejechaniu ok. 50-70 km bardzo słabo przyspiesza przy prędkościach 90-130 km/h i tak jakby dławi się, co powoduje jazdę jakby na wahadle, jakby wciskać i puszczać pedał gazu, a gaz do dechy, co zaobserwowała nawet moja żona... Dwa dni temu wymieniłem olej i wszystkie filtry, ten paliwowy też, dolałem także specyfiku do czyszczenia DPF do paliwa. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. To dławienie się zanika po jakimś czasie. Jeżdżę po mieście w korkach, ale stosunkowo rzadko, góra 2 dni w tygodniu, trochę w weekendy. Pytanie: czy to objaw związany ze sprzęgłem, kołem dwu masowym czy czymś innym? Wtryskiwacze? Dodam jeszcze, że ten objaw "odbywa się" dość delikatnie, bez falowania wskazówki obrotomierza. Ostatnio edytowane przez Lipstein ; 18-05-2015 o 11:33 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 28-03-2013
Model: Focus
Silnik: Diesel
|
Do Lipstein. Poszukaj na forum było o tym, częśc twierdzi że "winna" jest przepustnica w kanale dolotowym, przepływiemierz lub zawór sterujący turbiną.Najlepiej żebyś miał podpięty komputer w czasie jazdy ,wtedy można odczytać parametry skoro nie ma błędów.
PS. u mnie przy podobnych objawach wymieniłem przepływomierz i pomogła ,ale przyczyn moze byc kilka. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
![]() Imię: Kuba
Model: Focus mk3 FL; Fiesta mk7; Transit mk7
Silnik: 1.5 TDCI (120); 1.25 (60); 2.4 (140)
Rocznik: 2016; 2009; 2008
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|