![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: focus
Silnik: 1.6 Tdci
Rocznik: 2010
|
Witam Forumowiczów
Mam mały(albo duży)problem ze swoim Focusem 1,6 Tdci 109 KM 2010 r a mianowicie jadąc 70 100 km/h i wykonując gwałtowne ruchy kierownica prawo lewo (tzw. slalom, tak zwane dociąganie zakrętu lecz takie ostrzejsze ) z komory silnika dochodzi dzwięk jakby obracające się koło czy coś tym podobne, ale kontrolka ESP jeszcze się nie zapala . Nie wiem jak określić dokładnie ten dzwięk ale wydaje mi się jakby to był załączający się układ ESP. Tylko nie wiem czy on jest tak mocno słyszalny ( ten typ tak ma ) czy to jest jakaś wada.Dodam że przy wyłączonym ESP tego odgłosu niemaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Układ ABS i ESP działa sprawdzany na szutrze. Sprawdzałem na forum ale nic podobnego nie znalazłem. Czy może to mieć coś wspólnego z dwumasą? Proszę o pomocGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-06-2012
Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 TDCI DPF (115 KM)
Rocznik: 2012
|
Kolego, u mnie to samo i to od dawien dawna, więc ten typ tak po prostu ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
No to trochę się uspokoiłem że nie popłynę parę stów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. A czy inni posiadacze tego modelu auta też mają takie same objawy działania układu ESP? Tak tylko pytam bo im więcej tego typu przypadków to 100 % pewnośc że ten typ tak ma. Bo przy jednej odp to jeszcze nie to.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Z góry dzięki
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: Hans
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 TDCI 109KM
|
Kontrolka ESP załącza się dopiero wtedy, gdy auto złapie poślizg a sam system ESP działa już wtedy, kiedy czujnik prędkości obrotowej oraz "jazdy na wprost" wychwyci najmniejsze oderwanie koła od nawierzchni, stąd ten dźwięk.
Różnie z tym bywa - próbowałem wymusić poślizg w różnych autach - BMW, Opel, Renault, Ford... to zdecydowanie najtrudniej jest to zrobić właśnie w Fordzie. Jeśli zaś chodzi o hałaśliwość systemu, to ESP w BMW pracuje chyba najgłośniej (ze względu na tylni napęd?) a w Renault najciszej. Ale to też może być zależne od danego modelu, rocznika więc nie przyjmowałbym tego jako regułę. W każdym razie z autem wszystko ok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ok, to wielkie dzięki chłopaki za odp. teraz będę spał spokojnie. Temat naruszyłem ponieważ jest to moje pierwsze auto z ESP i nie miałem pojęcia jakie to dzwięki wydajeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Pozdrawiam i życzę najlepszego.
|
|
|
|