![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 28-12-2009
Model: Ford
Silnik: 2.0 TDCi, 140KM
Rocznik: 2011
|
![]()
Wskaźnik paliwa w moim aucie pokazuje wartości uzależnionie od ilości pozostałych kilometrów wyliczonych przez komputer.
Wydawało mi się już od dawna że tak się dzieję ale na 100% przekonałem się po sytuacji z ostatniego tygodnia. Zapaliła się rezerwa, dolałem 5l, wskaźnik pokazywał ok 1/4 zbiornika i dystans do przejechania 120km. Przejechałem 10km autostradą, 10km pod konkretną górkę, pod koniec wskaźnik wskazywał 0L ("opadł" zupełnie, jak przy wyłączonym silniku) oraz pozostały dystans 0km. Przejechałem póżniej jeszcze około 30 kilometrów a wskaźnik wrócił tak na 1/8, dystans wzrósł do 25km Czy da się to jakoś przestawić tak by jego wskazania były uzależnione tylko i wyłącznie od ilości paliwa w baku? ...a jeśli nie to czy można gdzieś odczytać wartość bezwzględną paliwa które zostało? Ostatnio edytowane przez kkooccuurr ; 08-06-2015 o 18:43 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::beginner
![]() Imię: Grzegorz
Model: Mondeo mk4
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2008
|
![]()
A nie wydaje Ci się, że wskazanie pozostałych kilometrów zależy od ilości paliwa. Auto jedzie pod górkę, paliwo się przelewa i pokazuje mniejszy stan. Komputer tę informację przelicza na dystans. To jest normalne.
Pozdrawiam
![]() |
#3 |
|
![]()
Pod górkę nie było cały czas a już na samej górze auto stało "w poziomie" przez kilka godzin, wskaźnik paliwa nadal pokazywał 0.
Czy ilość paliwa widzianą przez pływak (czy cokolwiek innego siedzącego w baku) można oczytać przy pomocy Forscana lub Torque? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-06-2013
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
|
![]() Cytat:
5L ? - kolega dolewa paliwa czy sika do baku => to nie jest ilość którą komputer zauważa (mieści się w granicach błędu pomiaru) Poproś mamę o kieszonkowe i wlewaj za 50zł - 100zł To nie czasy PF126p, gdzie za 20zł tankowało się do pełna Cytat:
Poczytaj czym się kończy wyjeżdżenie paliwa w dieslu Na początek - odpowietrzenie układu paliwowego PODSUMOWANIE: Wskaźnik paliwa, to nie apteka żeby pokazywał idealnie co do litra Wskaźnik podaje informacje orientacyjne, aby użytkownik zdążył zatankować Właśnie zaniżanie wskazań ma zapobiegać nieodpowiedzialności użytkowników, aby nie wyjeżdżali paliwa do zera i nie zniszczyli samochodu => żeby uniknąć sytuacji, że stanie ktoś na autostradzie z braku paliwa [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] pozdrawiam pankrakus
![]() |
![]() |
#5 | |||
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Od wskaźnika nie wymagam by był super dokładny ale do 1/4 baku do 0 w 20km to troszkę za dużo i cieżko na nim w jakikolwiek sposób polegać. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
![]()
mi sie rezerwa zapala przy 110 km pozostalych do przejechania na pozostalym paliwie.
innymi slowy rezerwa sie zaswieca przy konkretnym pozostalym dystansie a nie przy jakims poziomie paliwa.
![]() |
#7 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-05-2011
Model: Mondeo MK5 Titanium X Sport
Silnik: 2.0 TDCi 210 Bhp BiTurbo
Rocznik: 2015
|
![]()
Zależy od stylu jazdy, u mnie zapala się rezerwa prz dystansie 70km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
ford::expert
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
![]()
Ale zależy jak się jedzie ostro to włączy się przy 80 km ale potem jedzie się delikatnie lub z górki to zasięg wzrośnie do np 110 km i rezerwa sie wylaczy. Zalezy od stylu jazdy
|
![]() |
![]() |