![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: focus
Silnik: 1.8 zetec
Rocznik: 1999
|
Witam, znowu ja od dłuższego czasu zabierałem się za zrobienie tylnej lampki nad bagażnikiem ponieważ nie zapala się ona w pozycji auto. Po otwarciu klapy ciemno, aczkolwiek na zegarach widać że drzwi są otwarte.
I właśnie tutaj chciałbym się was poradzić ponieważ nie wiem czy za lampkę i wyświetlanie na zegarach odpowiada ten sam czujnik. Sprawdzałem kable między klapą a karoserią, wszystkie połączone, tak samo w samej klapie (wszystkie piny jak złoto) oraz z boku po lewej stronie w bagażniku. Już sam nie wiem co to może być i jakie będą ewentualne koszty takiej naprawy. Żarówka oczywiście sprawna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Waldek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1,8 B(125)
Rocznik: 2009
|
Czujnik jest ten sam.
W pozycji "auto" zewrzyj w lampce piny czarno-żółty z czarnym. Jeśli lampka zaświeci się, to uszkodzona jest instalacja. Jeśli będzie ciemno, to coś jest nie tak z samą lampką(włącznik?). |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dzisiaj postanowiłem sprawdzić instalację aczkolwiek dotarłem do punktu krytycznego, mianowicie nie wiem co dalej zrobić, gdyż jak widać na tym zdjęciu:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kabel żółto-czarny odpowiada za zapalanie się lampki gdy klapa jest otwarta. Ściągnąłem podsufitkę aczkolwiek kabel jest cały, więc rozebrałem plastiki pod bezpiecznikami oraz z boku. Pojawiła mi się taka "skrzynka" z tysiącami kabli którą jest przykręcona śrubą 10. I tutaj właśnie utknąłem więc postanowiłem zmierzyć czy jest prąd w tym kablu (żółto-czarny jak poprzednio): Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Aczkolwiek prądu nie ma, więc dlatego lampka nie świeci. Dalej kabel znika (poprzez zestaw kostek w "skrzynce") i pojawiają się już 3 żółto-czarne o nieco innym odcieniu. Czy ktoś wie skąd idzie napięcie do tego kabla? Ewentualnie skąd mogę pociągnąć nowy kabel aby przy otwieraniu tylnej klapy przepływał przez niego prąd. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Waldek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1,8 B(125)
Rocznik: 2009
|
Wtyczka C48 pin nr 9. Po otwarciu klapy, powinno być zwarcie do masy.
Lewe tylne nadkole. Tak to wygląda u mnie w hatchback-u. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dokładnie zwarcie do masy... Myślałem że idzie tam + aczkolwiek dzisiaj dorwałem miernik i zmierzyłem. Mój błąd ponieważ od razu powinienem się za to zabrać.
Nie wiem co było przyczyną aczkolwiek poprowadziłem nowy kabel od pinu nr 9 (ja miałem inny kolor) do lampki zamiast żółto-czarnego kabla na pierwszym zdjęciu. Teraz wszystko pięknie działa i w końcu mam oświetlenie bagażnika po otwarciu klapy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzięki wielkie za pomoc, bo bez waszych rad nie zrobiłbym tego. |
|
|
|