![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Michał
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2010
|
Witam.
Fokuś zaczął mi szarpać przy dużych obrotach na małych prędkościach. Dzieje się to wtedy kiedy operuję samym pedałem gazu. Np. jadąc stałą prędkością na drugim biegu - dodaję delikatnie gazu = szarpnięcie, puszczam pedał gazu = szarpnięcie. Nie są to duże szarpnięcia, ale mocno wyczuwalne i tylko podczas operowania gazem. Przy większych prędkościach to nie występuje np. jadę na czwartym biegu w ok. 2 tys. obrotów i dodaję gwałtownie gazu przy wyprzedzaniu. Co to może być ? Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez burczybass ; 20-06-2015 o 16:17 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Nie mogę znaleźć rozwiązania, czy ktoś coś może ?
Z góry dziękuję - Michał |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus mk2 FL
Silnik: 1.6 tdci
|
Może kolego przypchany filtr paliwa ?
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
|
Stawiałbym na jakość paliwa i filtr
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Hmm, w zasadzie odkąd objawy sie pojawiły tankowałem kilka razy. Tankowałem na BP, Orlen, Shell i stacji Auchan, na każdym paliwie z tych stacji ten sam efekt.
Jutro może mi sie uda wymienić filtrek i zobaczymy co na to Pan Ford powie.. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Witam. Dziś udało mi sie wymienić filtr paliwa i filtr powietrza, niestety objawy bez zmian. Postaram sie może opisać objawy nieco inaczej: to jest takie wrażenie, jak by pedał gazu miał powiedzmy centymetrowy "luz" i łapał od jakiegoś momentu - wciskam pedał gazu i po wciśnięciu tego powiedzmy ok centymetra dopiero jest reakcja auta od jakiejś wartości od razu i delikatny szarp i ciche puknięcie/ kliknięcie (jak zwał - tak zwał). To samo sie dzieje w druga stronę - tzn. Podczas puszczania pedału gazu. Puszczam - pierwszy centymetr nic, potem delikatny szarp + puknięcie / kliknięcie. Od jakiejś wartości dopiero zaczyna sie hamowanie silnikiem - tak jakby z pominięciem małego fragmentu. To tak jak by powiedzmy wchodzić, lub schodzić po schodach od drugiego stopnia (:
Może mi sie uda dziś nagrać w dobrej jakości ten cichy odgłos, który temu towarzyszy - moze komuś z Państwa to cos powie.. Pozdrawiam - Michał Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Witam.
Nagrałem odgłos który towarzyszy temu objawowi. Jeśli miał by ktoś ochotę i czas "rzucić uchem" - to na słuchawkach najlepiej chyba słychać. Na nagraniu jadę na czwartym biegu ok 50 km/h, delikatnie wciskam i puszczam pedał gazu. (słychać puknięcia towarzyszące delikatnym szarpnięciom) Link do nagrania ---> [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-05-2013
Model: FF II
|
mam to samo-mechanik stwierdzil ze diesle sa bardziej agresywne od benzyny i sa to luzy na jakims tam przegubie i tyle. rozwiazania brak
poduszki silnika sprawdzone i sa ok wiec to nie to |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps