Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-01-2016, 19:16   #1
bobkor
ford::amateur

Model: C-MAX
Silnik: 1,6 DI TC
Rocznik: 2011
Domyślnie Jaka nawigacja

Witam szanowni koledzy

Ostatni zakupiłem sobie C-MAX 2011.
Między innymi sprawdzałem działanie nawigacji.
Mapy są nieaktualne chyba z 2011, ponieważ na karcie SD pisze
sat nav sd card western europe 2011.
Próbowałem na forum znależć informację jaką kupić mapę, jaką wersję, ale przewijały się wersje FX, NX ? - co to jest
Ja mam mapy na karcie SD ?
Czy koś wyjaśniłby mi, gdzie i jak to sprawdzić,
- jaki mam model nawigacji ?
- czy opłaca się kupować z serwisu poza ceną czy są aktualne?
- jakie mapy mam kupić ?

bobkor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2016, 23:25   #2
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Jaka nawigacja

Cytat:
Napisał bobkor Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy koś wyjaśniłby mi, gdzie i jak to sprawdzić,
- jaki mam model nawigacji ?
- czy opłaca się kupować z serwisu poza ceną czy są aktualne?
- jakie mapy mam kupić ?
zapisz się na zakup hurtowy map 2016 [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ty zapewne masz NX SD dotykową . Dla pewności wklej fotki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-01-2016, 00:03   #3
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał bobkor Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Ostatni zakupiłem sobie C-MAX 2011.
...sat nav sd card western europe 2011.
Próbowałem ...
C-max 2011 to raczej na pewno C-max mk2.
Navi 5cali niedotykowa ze slotem kart nad ekranikiem?
Jeśli tak, to navi nazywa się "niedotykowa navi Ford MFD" i do niej trzeba kupować kartę. Nie jest to ani NX ani FX i karty od tych ostatnich nie będą działać.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 18-01-2016 o 00:11
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2016, 06:49   #4
disaster3
ford::average

Imię: Bartek
Model: Focus III FL/Mondeo V
Silnik: 1.5 EB (183 KM)/1.5 EB (165 KM)
Rocznik: 2015/2019
Domyślnie

Hej, podepne się pod temat. Mam fokę mk3.5 z Sync2 2015. Chciałbym dołożyć navi i gadałem już z mayak'iem, że podobno jest możliwe uaktywnienie Navi. Potrzebna jest ori navi na SD i wizyta u niego. Pisałem do niego PW ale nie wiem czy przeoczyl lub go nie było w weekend jaka to jest navi?
Na allegro znalazłem tylko u jednego sprzedawcy Navi SD Western Europe v5 po 300 pln. Sprzedawca chyba domelbah (o ile dobrze pamiętam). Mapy do nawigacji dotykowych m.in. Focus 2011->.
Czy to taką mam kupić? Jeśli tak to czy orientujecie się czy to ostatnia czy może jest już lub niedługo będzie v6 i nie warto tej kupować?
Stary 18-01-2016, 07:54   #5
tedi_k
FCP member

Do SYNC2 są mapy oznaczane F3, F4, F5...
F4 to 2015, F5 to 2016. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Nic Ci nie da wizyta u kolegi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] z mapą w ręce... Musisz mieć ze sobą jeszcze drugi samochód z SYNC2 i aktywną navi. Można oczywiście podmienić VIN Twojego auta na VIN jakiegoś auta z aktywną navi (czyli nie mieć tego drugiego auta ze sobą...), ale tego typu operacje są widoczne na serwerach Forda i ktoś kiedyś w końcu się wkurzy i zacznie zdejmować gwarancje z samochodów z takimi "rzeźbami"... Jak są 2 auta jedno obok drugiego, to od biedy da się zatrzeć ślady, choć też nie tak całkiem do końca...
Stary 18-01-2016, 08:02   #6
disaster3

Hmmm, dziękuję za wyjaśnienie tematu. To nie fajnie w takim razie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sądziłem, że to trochę łatwiejsza operacja i bardziej transparentna, zważywszy na fakt, że przedłużyłem gwarę do 5 lat (Ford Protect)....
disaster3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2016, 08:12   #7
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał disaster3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Sądziłem, że to trochę łatwiejsza operacja i bardziej transparentna...
Jak by była łatwiejsza, to wszystkie SYNC2 by navi miały...
Pracujemy z kolegą @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] nad możliwośćią uaktywnienia navi w SYNC2 "na stole" (po wyjęciu urządzenia z samochodu) - wtedy nie będzie śladów na serwerach Forda. Niestety temat nie jest prosty i pewnie trochę czasu nam zejdzie...
Z kolei @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] twierdzi, że jego "koledzy" doszli do tego jak to zrobić "na stole". Napisz, sprawdź, zaryzykuj...
Stary 18-01-2016, 08:29   #8
disaster3

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety temat nie jest prosty i pewnie trochę czasu nam zejdzie...
Z kolei @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] twierdzi, że jego "koledzy" doszli do tego jak to zrobić "na stole". Napisz, sprawdź, zaryzykuj...
Fajnie, dobrze wiedzieć. Nie, aż tak mi się nie spieszy. Mapa przyda mi się dopiero na początek września, bo planuję z rodzinką wyjazd samochodem do Włoch. W kraju jeżdżę na Yanosiku z uwagi na suszarki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Także to nie jest nic potrzebne na gwałt. Widzę, że temat rozwojowy, więc będę na spokojnie obserwował co się dzieje i jaki status Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-01-2016, 08:33   #9
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety temat nie jest prosty i pewnie trochę czasu nam zejdzie...
Oczywiście nie jest prosty .... wręcz bardzo trudny . Rok do tego dochodzili .....
a w dodatku nie wszystkie SYNC dają się tak zrobić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
że jego "koledzy" doszli do tego jak to zrobić "na stole"
To chłopak który nie jest z forum i nie pisze tu.A tak poza tym to robią już przez OBD z tego co się dowiedziałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Jedynie zrobienie częstotliwości Europejskich wymaga ingerencji na "stole".
Z tego co mi wiadomo zrobił już około 50 aktywacji tych urządzeń w różnych modelach
z Sync2.
Stary 18-01-2016, 08:55   #10
disaster3

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jedynie zrobienie częstotliwości Europejskich wymaga ingerencji na "stole".
piszesz o przerejestrowaniu amerykańskich jednostek na europejskie (radio?), czyli sama aktywacja nawigacji w Europejskich Sync2 nie wymaga już wyjęcia na stół i ten kolega robi to po OBD?
Odpowiedz

Zasady postowania