![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 13-10-2005
Model: C-MAX
Silnik: 1,8 Duratec
Rocznik: 2007
|
Witam, mam dylemat związany z przepustnicą. C-Max 1,8 benzyna, 2007 rok
Na forum większość ludzi twierdzi, że trzeba ją okresowo czyścić ale mechanik który ma to zrobić ostrzegł mnie, że bardzo często czyszczenie przepustnicy pogarsza jeszcze sprawę falujących obrotów. U mnie zasadnicza falują na zimnym silniku - ale wnerwia mnie to że lekkie wciśnięcie pedału gazu powoduje gwałtowny spadek obrotów i gaśnięcie silnika. Trzeba zdrowo wciskać pedał ruszając. Objawy ma takie jakby się dławił. Jak myślicie czyścić tę przepustnice ? A najważniejsze co zrobić kiedy się po czyszczeniu pogorszy? Ps. Mój C-Max jest z 2007 ale z października i po liftingu - tak że nie wiem do jakiej kategorii go przyporządkować : MK2 czy MK3 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Robert
Model: C-max
Silnik: 1.8
|
Ja jestem po czyszczeniu zrobiłem to na parkingu pod blokiem preparat do czyszczenia pędzelek i jazda .Wprawdzie mnie obroty falowały lekko i nie gasł ale i tak była zafajdolona poczyszczone i na razie git.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1,8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005
|
Z informacji na forum wynika że obroty po czyszczeniu przepustnicy mogą wariowac ,ale póżniej samoczynnie się stabilizują.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Adam
Silnik: C-MAX 1.8L DURATEC HE PFI Pb/LPG
Rocznik: 2008
|
Mam C-maxa poliftowego z 2008 r., benzyna 1,8l. Miałem identyczny objaw - na zimnym silniku lekki naciśnięcie gazu powodowało spadanie obrotów. Wyczyszczenie przepustnicy ewidentnie usunęło usterkę. Teraz po odpaleniu zimnego silnika obroty są ciut podwyższone, a po kilku sekundach spadają do prawidłowych. Niektórzy piszą, że po kilkudziesięciu km obroty powinny się unormować. Przejechałem ok. 800 km i zmian nie ma. Więc albo tak ma być, albo należy wykonać jakąś kalibrację (jestem stosunkowo nowym użytkownikiem C-Maxa). Co do wyczyszczenia przepustnicy - ewidentnie warto. Auto reaguje prawidłowo na naciskanie pedału i nie gaśnie. Musisz tylko czyścić do gołego metalu. Kilka razy benzyną ekstrakcyjną i ścierką. Powodzenia.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
OK, dzięki
W takim razie zaryzykuje. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Wyczyszczona - wyraźniej różnicy nie ma .
|
|
|
|