![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Mateusz
Model: Transit 2003
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003
|
Witam
Rozebrałem mojego transita 2.0 TDCi, mam do wymiany cały komplet ze sprzęgłem. Przejechane 302000 km i części jeszcze oryginalne MOTOCRAFTa. Teraz pytanie czy kupować wszystko firmy LUK tzn dwumasa, sprzęgło, docisk i wysprzęglik ? Cena około 1500zł Czy zainwestować w koło zamachowe jednomasowe i cały komplet do niego. Koło jednomasowe znalazłem w firmie BICAR cały komplet około 1300zł Tylko jest to firmy DP GROUP czy jakoś tak i nie wiem jak z jakością. Proszę o podpowiedź co robić albo doradzić jeszcze inne lepsze rozwiązanie. Naprawiam jeszcze pompę wysokiego ciśnienia ale to opiszę w drugim temacie. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
|
LUK szło zawsze na pierwszy montaż, sygnowane tylko jako Motorcraft. Jeżeli przebieg ponad 300 kkm cię nie satysfakcjonuje ( Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) , to załóż zwykłe koło. Ale jakość pracy i brak ewentualnych wibracji chyba są warte niewielkiej dopłaty...
Ja miałem kłopoty z wysprzęglaniem niedługo po wymianie koła i sprzęgła LUK, okazało się, że pompka sprzęgła była kaput. Mimo, że nic nie wskazywało na to - bo sprzęgło brało zawsze w tym samym miejscu. Było to właśnie mniej więcej po 300 kkm. Może wymień też pompkę...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 05-08-2015 o 18:49 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Pan z BICAR zachwalał te koła zamachowe że niby kurierzy to biorą i bardzo dużo tego im ludziska kupują. Nie miałem nigdy do czynienia z produktami DP Group dlatego pytam.
Pompkę sprzęgła wymieniłem rok temu bo mi ciekła i lało się do szoferki. Czy komplet LUK da się gdzieś taniej kupić niż te 1500 zł ? |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
|
Cytat:
|
|
|
|
#5 |
|
|
Zamówiłem komplet LUKa i wymieniłem.
Wszystko szło sprawnie ale założenie skrzyni biegów w tym aucie z powrotem to jakaś makabra. Myślałem że założę ją sam ale opierała się o sanki i nie dałem rady. Dwie osoby ciągnęły silnik do przodu, tak żeby maksymalnie go wykrzywić i dopiero wtedy udało mi się założyć skrzynię biegów. Nie wiem jak to robią w warsztatach ale chyba bez zdjęcia sanek jest to niemożliwe. Operacja się udała i dziękuję wszystkim za pomoc. Jakby nie problem z założeniem tej skrzyni z powrotem to można by powiedzieć że cała operacja jest prosta. Bump: Aha jest jeszcze problem z wyjęciem lewej półosi (od strony kierowcy) ze skrzyni biegów. Trzeba wyjąć ją ze zwrotnicy a wcześniej zwrotnicę albo ze sworznia w wahaczu (co u mnie było nie do zrobienia) albo wyjęcia amortyzatora ze zwrotnicy. Skręcamy sprężynę wraz za amortyzatorem ściągaczami do sprężyn. Następnie nogą uginamy wahacz maksymalnie w dół i wyciągamy amortyzator ze zwrotnicy. Żeby wyciągnąć półoś ze zwrotnicy odkręcamy nakrętkę 36 z półosi, odkręcamy zacisk hamulcowy i podwieszamy go. Następnie odkręcamy tarczę hamulcową wraz z łożyskiem kluczem torx 50. Żeby wyciągnąć półoś ze zwrotnicy musimy ją znów z całej siły przygiąć wahacz do ziemi a zwrotnicę maksymalnie odgiąć na zewnątrz. To jest metoda jak jest problem z wybiciem sworznia z wahacza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. |
|
|
|