![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Przemek
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDDI 115PS
Rocznik: 2001
|
Witam
Ostatnio mam problem z Mondeo 2.0 TDDI 115PS. Najpierw 3 dni słyszalny był świst podczas gazowania (z doświadczenia w VAGach stawiałem na dziurawy dolot), jak przyszedł weekend i czas naprawy świst ucichł, a auto straciło totalnie moc. I tak: - nie kopci - sztanga przy włączaniu silnika i gazowaniu nie pracowała - wyczyściłem dolot - wymieniłem oring w zaworze podciśnienia - egr jest czysty, w środku jest tylko nalot suchej sadzy - wirnik w turbinie nie ma żadnych luzów i kręci bez oporów - przeczyściłem czujnik MAP i przepływkę - złożyłem do kupy - zapalam silnik, sztanga przy turbo pracuje, przy gazowaniu też - jadę, jest moc na 1 biegu, rzucam dwójkę i przy 40km/h mocy już nie ma - wracam, podnoszę maskę, daję gaz, sztanga przy turbo już nie chodzi - wyłączę i włączę silnik i znów działa - pompa podciśnienia pracuje, bo puszcza powietrze z wężyka podciśnienia przy jego rozszczelnieniu - zauważyłem, że przy gazowaniu na postoju, węże gumowe dolotu nie twardnieją, a chyba powinny? - jaką wartość rezystancji? powinna mieć wtyczka do czujnika MAP? Jakieś sugestie Panowie? na desce nic się nie świeciło i nie świeci, na kompie jeszcze nie byłem. Gitner |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Junior Moderator
![]() Imię: Tomasz
Model: Ford Mondeo Ghia
Silnik: 2,0 TDDI 115 Kucy
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Stąd brak mocy. Powiedz mi jeszcze auto Ci kopci jak dodajesz gazu? jeśli tak to jaki jest kolor spalin? szarpie autem jak dodajesz powoli gazu? |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Auto nie kopci, a wskazana przez Ciebie rura jest cała, nie szarpie też przy dodawaniu gazu. Znalazłem w garażu EMLa 1.4, spróbuję dziś podłączyć.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Junior Moderator
|
cała na "oko" czy cała bo ją dotykałeś z każdej strony i nie zauważyłeś żadnej dziury?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Rozkręciłem cały dolot poza kolektorem i IC, wyjąłem, umyłem i sprawdzałem szczelność wodą. Poza tym auto nie kopci przy jakimkolwiek gazie. Podpiąłem ELMa i wyskoczyły błędy:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Błąd przepływomierza mógł się pojawić, jeździłem chwilę z odłączonym dla testów Poniżej parametry silnika na jałowym: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Poniżej parametry silnika na jałowym przy 3000 obr: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po skasowaniu i jeździe próbnej już się nie pojawiły, auto miało przez te 20 minut moc :/ co mnie zdenerwowało. Testy robiłem na wyłączonym klimatroniku i nadmuchach. Nie wiem czy to ważne, ale auto zamuliło po naprawie klimy (wymiana sprężarki, osuszacza i chłodnicy). |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Junior Moderator
|
Sprawdź czujnik na rurze od IC jest on wkręcony od góry, może jest zabrudzony albo wtyczka lub kable walniete
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez Adept ; 09-06-2015 o 16:59 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
MAPa jak pisałem w pierwszym poście wyjmowałem, czyściłem, ale nie wiem jakie parametry powinien mieć sam czujnik i jakie wartości na wtyczce, w zalinkowanych tematach nie ma o tym mowy.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|