Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-07-2015, 19:33   #1
MondeoSJZ

Domyślnie Rozpacz, pompa wtryskowa a może wszystko inne… TDDI

Witam wszystkich forumowiczów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jestem w ciężkiej sytuacji gdyż po przejechaniu 600 km od domu na urlop, pojawiły się problemy z silnikiem. Jednak cofnijmy się trochę w czasie… Podczas jazdy moim Mondkiem od jakiś kilku miesięcy silnik tak jakby ,,skubie'', szarpie lekko na obrotach od 1500 do 2200 podczas przyspieszania - i tak zostało przez długie kilometry aż do teraz… Mechanik kazał wymienić poduchy pod skrzynią, silnikiem itp. jednak bez efektów. Później miałem kolejne naprawy, nowy alternator, napinacze, paski i wszystko co możliwe - dalej skubie. Teraz, przedwczoraj, podczas przejazdu trasy ( tej na urlop Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) auto z każdym kilometrem mocno słabło, objawy szarpania mocno się nasiliły, pojawiły się również na biegu jałowym…z każdym kilometrem było coraz gorzej, bałem się że nie dojadę aż w pewnym momencie prędkość max była ledwo 100 km/h i potężne szarpanie i FALOWANIE obrotów na przyspieszaniu ( na biegu jałowym tylko szarpało, nic nie falowało ). Jestem aktualnie na miejscu i co się dzieje ? Auto nie ma mocy, po odpaleniu świeci się kontrolka akumulatora i nie ma reakcji na gaz, auto samo gaśnie. Raz się uda odpalić, raz nie. Zależy. Czasami jak odpalę to tak jakby od dolnych obrotów się poksztusi i dopiero wejdzie na obroty. Czasami świeci się kontrolka akumulatora i kaput, brak reakcji na gaz ( najczęściej na lekko ciepłym silniku ) gdy jest zimny czasem odpali bez tej kontrolki akumulatora i da się jechać, podczas przyspieszania im większy bieg to bardziej szarpie, na biegu jałowym też strasznie nim rzuca. Auto nie dymi na biało, świeżutki filtr paliwa i alternator wymiana oleju i teraz pytanie ? Pompa wtryskowa ? Sterownik pompy wtryskowej ? Pompa paliwa ? Co może być przyczyną ? Muszę znaleźć jakiegoś mechanika w pobliżu i nie chcę dochodzić do usterki wymieniając po kolei pół auta ,,aż się trafi''. Dużo osób jak czytam mówi że sterownik pompy, tylko pytanie, jak wymienię ten sterownik to czy zaraz nie wykończy go znów pompa ? Ja nawet nie wiem jakie są objawy padającej pompy wtryskowej - wiem tylko że koszta wielkie. Pomóżcie zdesperowanemu nowemu użytkownikowi forum, proszę : ( jestem skłonny zapłacić cokolwiek ale chciałbym wiedzieć co może być. Autko to mondeo z 2001 TDDI 285 tys przebiegu.

Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2015, 20:00   #2
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
Domyślnie Odp: Rozpacz, pompa wtryskowa a może wszystko inne… TDDI

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2015, 20:03   #3
MondeoSJZ

Bardzo dziękuję za link i przepraszam za dublowanie tematu jednak mam takie pytanie po chłopsku, może to być pompa wtryskowa ? Jeśli kolego znasz ten temat co podesłałeś linka to jakbyś mógł mi odpowiedzieć ? Tam każdy ma swoją teorie, jaka jest Twoja ?

Z góry dzięki
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2015, 20:05   #4
LudekRadek
ford::average

Imię: Radek
Model: Ford Mondeo MK3
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2006

Cześć, przede wszystkim, trzeba podpiąć pod kompa, padnięty sterownik pompy daje błędy, jeżeli brak błędów ze strony sterownika to sprawdzenie kąta wtrysku, również na kompie. Jak kontrolka aku to jeszcze sprawdzić stan aku. Z faktu, że piszesz o problemach pojawiających się od dłuższego czasu to może nastawnik kąta wtrysku w pompie skończył żywot, tak czy inaczej diagnostyka komputerowa i powiedzieć mechanikowi na jakie parametry ma zwrócić uwagę. Może być pompa pomocnicza przy baku albo jakiś przekaźnik od pompy...
LudekRadek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2015, 20:12   #5
MondeoSJZ

Super już wiem więcej. Kontrolka aku to tylko wierzchołek góry, najgorsze te szarpanie na jałowym i podczas przyspieszania oraz brak mocy… Pytanie… jeśli będzie sam sterownik bądź taśma, to po wymianie ( regeneracji ) tego sterownika może on być znowu wykończony przez pompę ? Aku jest w dobrym stanie, to jest 90ka więc pomocniczej pompki nie ma, trochę mi cieknie 4 wtrysk jednak nieznacznie nie wiem czy to ma jakiś wpływ. Boje się kosztów, trzeba szykować portfel ?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2015, 20:30   #6
LudekRadek
ford::average

Imię: Radek
Model: Ford Mondeo MK3
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2006

Wtryski są "prawie" bezobsługowe, jak coś to sprężyny w korpusie i rozpylacz, turbo ze stałą geometrią bez przepływki, możesz sprawdzić rury turbo-intercooler. Jak tam nic nie znajdziesz to sprawdzenie na kompie kąta wyprzedzenia wtrysku no i czy wogóle jakieś błedy pokaże...
LudekRadek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2015, 21:02   #7
radek9103

Imię: radek
Model: KUGA
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011

Filtr kiedy wymieniamy?
Stary 20-07-2015, 21:38   #8
Mariusz

Czytaj wszystko jak chcesz pomóc w temacie, nie wyrywkowo.

Cytat:
Napisał radek9103 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Filtr kiedy wymieniamy?
Cytat:
Napisał MondeoSJZ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
świeżutki filtr paliwa i alternator wymiana oleju i teraz pytanie ?
Stary 20-07-2015, 23:44   #9
MondeoSJZ

Dokładnie, świeży filtr. Pocieszyliście mnie jeśli chodzi o wtryski, jednak mam spore obawy jeśli chodzi o te pompę wtryskową bo wiem że to są duże koszta, mam nadzieję że to nie to, jak można rozpoznać szwankującą pompę ?

Zacznę tak jak koledzy pisali od kąta wyprzedzenia wtrysku i rury do turbo. Jutro jadę do mechanika w rejonie, mam nadzieję że będzie ogarnięty a jak ktokolwiek miałby jakieś sugestie co może być przyczyną drgań na biegu jałowym, ,,skubania'' podczas przyspieszania, spadku mocy i popularnego braku reakcji na gaz - będę bardzo wdzięczny a za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi dziękuję, zapisuje na kartce żeby przedstawić to z rana mechanikowi. Jakiś fachman z mazowsza mówił mi też o zapowietrzonym układzie paliwowym…jednak ile fachowców tyle opinii, nie ukrywam że na tym forum bazuje bo wiem że ludzie mają tutaj sporo wiedzy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam !
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-07-2015, 08:47   #10
Mariusz

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , poszedł bym jednak na początek w szukanie braku ładowania akumulatora, bowiem jak piszesz świeci się kontrolka o jego braku. Poproś o zczytanie błędów w pamięci PCM autka i zasugeruj sprawdzenie układu ładowania na początek (najniższe koszty). Sugeruję to na podstawie:

Nie twierdzę, że to na pewno przyczyna usterki, ale zawsze warto zacząć od prostych rozwiązań, niż pchać się od razu w pompę wtryskową i wtryski. Piszesz, że wymieniłeś alternator na nowy. Jeśli nowy to czy nie zamontowałeś jakiejś taniej podróbki za 250-300zł? Lepiej dobrze zregenerowany/naprawiony oryginalny altek, jak nowe/tanie podróbki.
Tutaj przykład takich, po których problemy z ładowaniem i świecącą się kontrolką o jej braku:

Ostatnio edytowane przez Mariusz ; 21-07-2015 o 08:54
Odpowiedz

Zasady postowania