![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Bartek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.4
Rocznik: 2009
|
Witam.
Mam dość nietypowy problem z moim focusem. Na zimnym silniku podczas rannego odpalania silnik odpala bez problemów ale po kilku sekundach obroty spadają do ok 500 obr/min i wzrastają do odpowiednich. Po takim jednym spadku wszystko wraca do normy. Nie gaśnie na światłach, wolne obroty nie szaleją i są na odpowiednim poziomie. Przeczyściłem przepustnice i MAP sensor, świece wymienione. Temperatura silnika i sondy lambda w Forscanie wyglądają na poprawne. Żeby problem powrócił samochód musi stać klika dobrych godzin bez odpalania więc ciężko mi zdiagnozować co jest przyczyną... Może ktoś miał już podobny problem? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Darek
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 1.4 80KM, Pb+LPG
Rocznik: 2006
|
Witam, mam identycznie zaczeło się na jesień od właśnie takich spadków. Później doszło minimalne falowanie obrotów. Czyszczenie przepustnicy nie pomogło. Wymiana świeczek nie pomogła, tzn pomogła bo doszło mi lekkkie poszarpywanie autem ale spadki dalej były więc wymieniłem kable WN niestety na NGK. Przez chwile było lepiej ale problem powrócił i za każdym razem pęka mi izolator świecy na 2 cylindrze. Prawdopodobnie kable WN oraz świece znow do wymiany (już do mnie idą) tym razem na oryginalne. Jak cos się zmieni to dam znać.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Widzę że kolega ma takiego "mocarza" jak ja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Niby to nie przeszkadza ale to samochód żony więc wole żeby nie było żadnych niespodzianek. W sobotę jadę do kolegi który ma 1.6 i chcę zobaczyć jakie są odczyty ze wszystkich czujników na zimnym silniku. Może "coś" mi się rzuci w oczy.
Ja świece wymieniłem na fordowskie bo cena jest bardzo niska. Daj znać czy wymiana kabli pomoże. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Świece tez miałem fordowskie, kable zmienilem na NGK ale to był chyba błąd... na forum focusa pisali ze lepiej od razu oryginały. No ale jak to się mowi mądry polak ;P daj znac jak cos odkryjesz
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
I jak kolego ? Wymieniłeś przewody? Jakaś poprawa? U mnie jest jeszcze 1 problem. Przy pierwszym odpaleniu obroty wchodzą aż na 1500obr gdy komputer ma ustawione 1200obr. Oczywiście spadają do 1200obr po kilku sekundach i następuje wahnięcie na 500obr. Przy odpaleniu monitoruje MAP Sensor i on ma momentami dziwne wartości a co dziwne po odłączeniu w forscanie nadal widzę wartość ciśnienia.
Może ktoś to wytłumaczyć ?? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Tak przewody i świece wymienione na nowe wszystko oryginalne bo wcześniej na nowych NGK pękała mi świeca na jednym cylindrze. Jak na razie wszystko ok dam znać za jakiś czas co bedzie. Ma nadzieje ze ta świeca pękała z powodu kabli. A skąd wiesz jakie wartości są ustawione w komputerze. Dzięki za odzew w sprawie przepustnicy. U mnie obroty nie spadają do niskich od kiedy mam nowe świeczki i kable z tym że jedna świeczka pękała i znów obroty spadały. i tak w kółko. No nic zobaczymy. Ale mam proble z porannymi obrotami które powinny byc w miare stabilne. W książce Sam na prawiam pisze, że po odłączeniu przepustnicy silnik powinien zgasnąć a u mnie nie gaśnie, obroty falują i pojawia się komunikat o błędzie ale dalej pracuje. Co do forscana to być może program błędnie cos pokazuje później. Gdzies juz czytałem ze ktoś mial podobnie ale może niech się ktoś w tej sprawie wypowie...
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
W forscanie jest PID który pokazuje jakie wolne obroty powinny być w danej chwili. Po odpaleniu mam zadane 1200obr a skacze na 1500obr. Dzisiaj rano było 11st na dworze i zadane było ok 1300obr a skoczył do około 1600obr. Może bardziej doświadczeni koledzy się wypowiedzą....
U mnie wolne obroty są stabilne tylko przy rozruchu jest skok w górę i potem skok w dół - po tych 2 rzeczach wszystko jest idealnie i obroty ładnie schodzą i nie falują. Niestety książka "Sam naprawiam" jest dość lakoniczna....przydałby się Haynes do benzyniaków, mi udało się tylko znaleźć książkę do diesli. Ostatnio edytowane przez zioom20 ; 27-07-2015 o 09:21 |
|
|
|