![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Janek
Model: Ka
Silnik: 1.3
Rocznik: 2000
|
Witam szanowne grono użytkowników .
Od jakiegoś czasu podczas jazdy na wybojach słyszałem dziwne chrupanie z lewej strony auta, wydawało mi sie ze z tylu. Z głupia poszarpalem kołami i okazało sie ze lewe przednie koło ma prawie 0,5 cm luzu. Tzn łapiąc koło w środku równolegle do podłoża mogłem przesunąć koło do środka ( w kierunku skrzyni biegów ). Przy tym słychać było metaliczne stukanie. Wiec pierwsza diagnoza lozysko koła. Lozysko zmieniłem , przy tym kompletny wahacz dolny - ponieważ był juz troszkę zużyty na gumach. Po złożeniu wszystkiego problem pozostał. Diagnoza nr 2 lozysko kolumny mcphersona choć u góry nic nie było czuć zeby był tam jakikolwiek luz sprawdzając mocowanie górne kolumny. Szarpać rekami za sprezyne był jednak wyczowalny luz - jakby cała kolumna mcphersona ruszyła sie jak koło. Po zdjęciu kolumny i rozebraniu : sprężyną cała ( bez pęknięć ) amortyzator - moge ściskać do końca w jednej ręce ???? Pozatym chwytając za oba końce amortyzatora czuć luz wsrodku i stukanie metaliczne ( ruch podobny jak byśmy chcieli złamać ołówek ) Wiec pytanie 1 Czy amortyzator mógł spowodować ten luz koła ???? Czekam na części do poniedziałku i brak mi pomysłów a nie chce raz jeszcze rozbierać wszystkiego. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Tym opisem, sam sobie odpowiedziałes.
|
|
|
|
#3 |
|
|
Pytam bo nie jestem mechanikiem i pierwszy raz w życiu robię to sam, tzn bawię sie z zawieszeniem
Dzieki za potwierdzenie przypuszczeń . Ostatnio edytowane przez Lasica1985 ; 08-08-2015 o 19:50 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Trochę się znasz, jak sobie poradziłeś z tym sam, bo rozebranie , wyjecie spreżyny, wymiana wahacz, to nie jest prosta sprawa. Tylko musisz pamiętac, że jak masz z drugiej strony stary amortyzator mc person, a może gazowy, a z tej strony dasz nowy, z opisu wynika że jest zwykły, bo bez problemu go wciskasz, a nie napisałeś, czy po wcisnięciu ten trzpień środkowy sam wychodzi, czy musisz go wyciągnąć reką.
|
|
|
|
#5 |
|
|
Sam wychodzi do góry . Raczej olejowy Chce zmienić oba z lozyskami kolumn. Tylko w życiu nie miałem amortyzatora w rękach wiec cieżko mi to zdiagnozowac.
Nie znam sie ( dopiero sie uczę ) nawet zacząłem maniaka robic ze zdjęciami jak to samemu rozebrać domowymi metodami tylko tel mi padł haha) Ostatnio edytowane przez Lasica1985 ; 08-08-2015 o 20:16 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
To znaczy że masz gazowe, i dobrze, że wymieniasz dwa jednocześnie. Uważaj tylko przy ściskaniu sprężyn, bo to niebezpieczna praca, nie wiem jaka metodą zdejmowałeś spreżynę ? .
|
|
|
|
#7 |
|
|
Dwa sciagacze do sprężyn po dwóch stronach sprezyny. Ściągnąłem , odkrecilem śrubę na gorze i tak ściągnąłem. Tutaj bez domowych metod. Jak trzęsę amortyzatorem to słyszę jakby płyn wsrodku wiec myślałem ze olejowe
Ostatnio edytowane przez Lasica1985 ; 08-08-2015 o 20:31 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Ok, jedne i drugie sa olejowe, ale jedne wracaja, bo wypycha je gaz, i samochód w czasie jazdy jest tak jak by lżejszy, a drugie nie wracają, i działają tak jak by na rozrywanie, i samochód w czasie jazdy chciał by podskoczyc do dóry, to amorek go przytrzymuje.
|
|
|
|
#9 |
|
|
Dziękuje za wytłumaczenie ( wiedza cenniejsza od złota )Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|