Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-08-2015, 19:31   #1
Lasica1985
ford::beginner

Imię: Janek
Model: Ka
Silnik: 1.3
Rocznik: 2000
Domyślnie Luz na przednim kole - diagnoza

Witam szanowne grono użytkowników .
Od jakiegoś czasu podczas jazdy na wybojach słyszałem dziwne chrupanie z lewej strony auta, wydawało mi sie ze z tylu. Z głupia poszarpalem kołami i okazało sie ze lewe przednie koło ma prawie 0,5 cm luzu. Tzn łapiąc koło w środku równolegle do podłoża mogłem przesunąć koło do środka ( w kierunku skrzyni biegów ). Przy tym słychać było metaliczne stukanie.
Wiec pierwsza diagnoza lozysko koła. Lozysko zmieniłem , przy tym kompletny wahacz dolny - ponieważ był juz troszkę zużyty na gumach. Po złożeniu wszystkiego problem pozostał.
Diagnoza nr 2 lozysko kolumny mcphersona choć u góry nic nie było czuć zeby był tam jakikolwiek luz sprawdzając mocowanie górne kolumny. Szarpać rekami za sprezyne był jednak wyczowalny luz - jakby cała kolumna mcphersona ruszyła sie jak koło. Po zdjęciu kolumny i rozebraniu : sprężyną cała ( bez pęknięć ) amortyzator - moge ściskać do końca w jednej ręce ???? Pozatym chwytając za oba końce amortyzatora czuć luz wsrodku i stukanie metaliczne ( ruch podobny jak byśmy chcieli złamać ołówek )
Wiec pytanie 1
Czy amortyzator mógł spowodować ten luz koła ????
Czekam na części do poniedziałku i brak mi pomysłów a nie chce raz jeszcze rozbierać wszystkiego.

Lasica1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2015, 19:43   #2
salom

Domyślnie Odp: Luz na przednim kole - diagnoza

Tym opisem, sam sobie odpowiedziałes.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2015, 19:48   #3
Lasica1985

Pytam bo nie jestem mechanikiem i pierwszy raz w życiu robię to sam, tzn bawię sie z zawieszeniem
Dzieki za potwierdzenie przypuszczeń .

Ostatnio edytowane przez Lasica1985 ; 08-08-2015 o 19:50
Stary 08-08-2015, 20:03   #4
salom

Trochę się znasz, jak sobie poradziłeś z tym sam, bo rozebranie , wyjecie spreżyny, wymiana wahacz, to nie jest prosta sprawa. Tylko musisz pamiętac, że jak masz z drugiej strony stary amortyzator mc person, a może gazowy, a z tej strony dasz nowy, z opisu wynika że jest zwykły, bo bez problemu go wciskasz, a nie napisałeś, czy po wcisnięciu ten trzpień środkowy sam wychodzi, czy musisz go wyciągnąć reką.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2015, 20:09   #5
Lasica1985

Sam wychodzi do góry . Raczej olejowy Chce zmienić oba z lozyskami kolumn. Tylko w życiu nie miałem amortyzatora w rękach wiec cieżko mi to zdiagnozowac.
Nie znam sie ( dopiero sie uczę ) nawet zacząłem maniaka robic ze zdjęciami jak to samemu rozebrać domowymi metodami tylko tel mi padł haha)

Ostatnio edytowane przez Lasica1985 ; 08-08-2015 o 20:16
Stary 08-08-2015, 20:16   #6
salom

To znaczy że masz gazowe, i dobrze, że wymieniasz dwa jednocześnie. Uważaj tylko przy ściskaniu sprężyn, bo to niebezpieczna praca, nie wiem jaka metodą zdejmowałeś spreżynę ? .
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2015, 20:19   #7
Lasica1985

Dwa sciagacze do sprężyn po dwóch stronach sprezyny. Ściągnąłem , odkrecilem śrubę na gorze i tak ściągnąłem. Tutaj bez domowych metod. Jak trzęsę amortyzatorem to słyszę jakby płyn wsrodku wiec myślałem ze olejowe

Ostatnio edytowane przez Lasica1985 ; 08-08-2015 o 20:31
Stary 08-08-2015, 21:19   #8
salom

Ok, jedne i drugie sa olejowe, ale jedne wracaja, bo wypycha je gaz, i samochód w czasie jazdy jest tak jak by lżejszy, a drugie nie wracają, i działają tak jak by na rozrywanie, i samochód w czasie jazdy chciał by podskoczyc do dóry, to amorek go przytrzymuje.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2015, 21:28   #9
Lasica1985

Dziękuje za wytłumaczenie ( wiedza cenniejsza od złota )Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania