![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 09-08-2015
Model: Ford Fusion
Silnik: 1.4 tdci
Rocznik: 2003
|
![]()
Witam pierwszy raz.
Jechałem dość szybko przed progiem jakieś 50-70 km/h, był już zmierzch. Próg zobaczyłem bardzo niespodziewanie i niestety przestraszyłem się i przeleciałem przez próg z hamulcem w podłodze, naturalnie bardzo mocno to odczułem. Wróciłem pół godziny później do domu, po kolejnym pół godziny znów gdzieś wyjeżdżałem a tu niestety zaczęło mi coś piszczeć w prawym tylnym kole, po 5 minutach był to już bardzo głośny dźwięk dosłownie jak by wbitej śruby w asfalt i jadać jak bym nią rył w asfalcie. Ponieważ znaki ograniczenia prędkości do 30 km/h oraz znak ostrzegający o progu były zasłonięte przez wierzbę zgłosiłem to do zarządu dróg . Zarząd dróg uznał że faktycznie tamto miejsce progu jest źle oznakowane i sprawę przekazują do ich ubezpieczyciela czyli PZU. Przyjechał pan z PZU zrobił zdjęcie auta z zewnątrz oraz zdjęcie numeru pod maską i pojechał nakazując oddanie auta do warsztatu i zamówienie kolejnych oględzin. Już następnego dnia przyszła mi na maila kalkulacja kosztów na kwotę 70 zł, oraz zostały przesłane pieniądze na konto bankowe. Tymczasem oględziny auta w warsztacie zostały dokonane przez pzu dopiero tydzień później. Gdy dzwoniłem do warsztatu jeszcze zanim przyjechał przedstawiciel z pzu, szef warsztatu powiedział że po rozkręceniu koła wszystko się wysypało. Pojawił się gostek z pzu i niby stwierdził że to z powodu coś w deseń że stare czy coś i pojechał. Dokonałem naprawy naturalnie od razu dwóch stron. Rachunek za naprawę zawierał wymiany : cylinderki 110 zł, szczęki 110 zł, zestaw montażowy 130 zł rozpierak 200 łącznie 550 zł. Otrzymałem kolejną kalkulacje kosztów z pzu znów opiewającą na tą samą kwotę, przy czym z taką informacją: Poszkodowany zgłosił nieprawidłowe działanie układu jezdnego. Uszkodzenia układu hamulcowego koła tylnego prawego bez związku ze zgłaszaną szkodą (szpilka mocowania tylnej szczęki koła tylnego prawego - brak), Zawleczka szpilki jw. bez związku ze szkodą (stare uszkodzenie, eksploatacyjne). Cylinerek hamulcowy koła tylnego prawego bez związku ze szkodą. MOJE PYTANIE BRZMI Czy moje roszczenia że uszkodzenie zostało dokonane na tym progu jest postawne czy przedstawiciel miał prawo stwierdzić że uszkodzenie hamulców spowodowane było starością a nie tym progiem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||||
ford::advanced
![]() Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
|
![]() Cytat:
Cytat: