![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Mateusz
Model: Transit
Silnik: 2.5D
Rocznik: 1990
|
Witajcie,
jako że mój Osiołek ma już swoje lata i jego rama jest już w kiepskim stanie, zastanawiam się nad jedną rzeczą... mam możliwość zakupienia Transita z 1999 roku na moście Salisbury (6 szpilek) ale pojedynka, silnik 2.0 DOHC z dwuletnią sekwencją 115KM, dubel kabina po remoncie blacharskim i piaskowaniu ramy. Ogólnie wygląda ładnie. Cena 3500zł. Mój to rocznik 1990, silnik 2.5D 70KM na BOSCHu. Bliźniak i skrzynia 5. Co chcę zrobić? Przeszczepić najazd jaki mam (autolaweta) z mojego na tego którego chciałbym kupić i moje zapytanie jest takie: Czy most z mojego osła dałoby się bez problemów przeszczepić do tego który mam na oku? Tak żeby był stabilniejszy przy ładunkach jakie wożę? (1500-2000kg) Jak to widzicie? Rama w moim jest zgnita w takich miejscach że ciężko ją będzie uratować, a "doklejać" dodatkowy ciężar który nic nie wzmocni to nie widzę sensu. Miejscami dziury są jak w du***. Czekam na info Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Poszperaj w internecie, porównaj mosty (typ 53) z tych dwóch roczników
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] masz tam podane nr części, wiele się zgadza bez zmian. Ale w jakiej mierze są zamienne - tego za żadne skarby nie powiem...
|
|
|
#3 | |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Cytat:
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 19-08-2015 o 18:39 |
||
|
|
|
|
|
#5 |
|
Moderator
|
masz rację , nie doczytałem że przełoży też swój most . Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
No tak, chodzi mi o możliwość przełożenia swojego mostu na bliźniaku z Mk3 do pojedynki Salisbury z Mk5. Czy jest taka możliwość pod względem mocowania resorów i kompatybilności z wałem?
Ew. czy most Salisbury z Mk5 wytrzyma obciążenie rzędu 2000kg, bo w moim Mk3 jedyne czego się bałem to rama, reszta jest raczej pewna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez rasoir ; 19-08-2015 o 22:12 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Zajrzyj do tabliczki znamionowej nowszego Transita i zobacz jaka jest dopuszczalna obciążalność tylnej osi. Wiadomo, że jest tam podana wartość bezpieczna, z dużym zapasem. Raczej bardziej bym się zastanawiał, jakie opony tam dać - chodzi o indeks obciążenia...
Ja raczej bym zostawił oryginalny most i pojedyncze koła - na twoje pytania chyba nikt nie odpowie, zmian konstrukcyjnych było dużo i dopiero w praniu wyszłoby wszystko na jaw - co przeszkadza w przełożeniu mostu, a co nie... Ewentualnie wstępnie postaw auta obok siebie na kanale i z miarką w ręku sprawdź i pomierz ci się da i porównaj... Porównaj też przełożenia mostów, myślę, że ten na bliźniakach jest wolniejszy. Czy zależy ci raczej na silnym aucie, czy raczej na szybszym...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 20-08-2015 o 09:35 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
No wlasnie problem w tym ze auto stoi 520km ode mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. na predkosci mi nie zalezy, liczy sie moc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zastanawiam sie bo chodzi mi o w miare bezpieczna jazde, na blizniaku jest ok ale solo to juz nie wiem.
Auto jest do wziecia za 3500zl. Ostatnio edytowane przez rasoir ; 20-08-2015 o 11:16 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Moderator
|
Poproś o zdjęcie tabliczki auta (stopień pasażera) tam masz wbrew pozorom bardzo dużo informacji : ładowność , rodzaj nadwozia , rozstaw osi , silnik , skrzynia , most , przełożenie osi tylnej
a mosty MT 51 przeważnie były wkładane do Transitów 130L/150L rozstaw osi 3570mm , a 150S 2835mm |
|
|
|