![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-03-2013
Model: Mondeo MK3 Fiesta mk6 GSXR 600 K6
Silnik: 2.0 16V 145KM 1.4 80KM
Rocznik: 2002 2005
|
Hej
Zauważyłem że w moim aucie są słabe sprężyny dociskające pióro wycieraczek. Czy można dobrać się jakoś do tych ramion wycieraczek i wymienić sama sprężynę? Objawem słabych sprężyn jest podskakiwanie piór wycieraczek przy jeździe z duzą prędkością. Pióra wymieniane na markowe dwukrotnie i bez zmian. Porównywałem siłę docisku w innym aucie i jest o wiele większa. Czy ktoś już kombinował w tym temacie? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Powodem przypadłości w Twoich wycieraczkach, nie są sprężyny, tylko z upływem lat zapieczone i cieżko chodzące ramiona, na bolcu na którym się odchyla wycieraczka, gdy ją odciągasz w celu wytarcia szyby.
Można coś poradzić, ale trzeba zdjąć ramiona z osiek, potrzebne imadło i pomyslunek, aby zdjąć sprężynę całkowicie. Wtedy trzeba oczyscic wyskrobać brud i nalot , posmarować jakimś preparatem, tak aby bardzo lekko, bez żadnego oporu dało się ruszać końcówką ramienia. Jak już chcesz zwiększyć siłę sprężyny, to można to zrobić, podgrzewając do czerwoności palnikiem gazowym ten koniec sprężyny, dalszy od ośki, najpierw prostując drut, a póżniej zagiąć w miejscu tak aby była trochę krótsza, ale nie więcej jak 2 do 3 mm. Jest to robota żmudna, ale możliwa, a może lepiej kupić nowe, ale ramiona a nie piórka ?? |
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-03-2013
Model: Mondeo MK3 Fiesta mk6 GSXR 600 K6
Silnik: 2.0 16V 145KM 1.4 80KM
Rocznik: 2002 2005
|
Dziękuję Ci za informację. Z tego co piszesz to najprostszym rozwiązaniem będzie upolowanie używanych ramion w dobrym stanie.
Co do zatarcia na tym bolcu to podczas odchylania jednego czy drugiego ramiona nie zauważyłem żeby odchylały się one z oporem itp. Jedyne co to właśnie słaba siła dociskania do szyby. Pióra wycieraczek prosto dociskają do szyby. Więc ramiona nie są skrzywione. Porównywałem siłę docisku z vw i jest zdecydowanie większa. Postaram się kupić inne ramiona. Ewentualnie jak znajdę czas i chęci to może wstawię inne sprężyny. |
|
|
|