![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 10-10-2013
Model: Focus MK3 ST
Silnik: 2,0 EB 250HP
Rocznik: 2017
|
Witam, temat przerabiany na forum kilka raz, ale w większości przypadków poradą jest wymiana pompy. A ja chciał bym jednak mój przypadek zbadać dogłębniej, bo jak znam życie to pewnie padła jakaś pierdoła w pompie, a nie widzi mi się wydawać 600 PLN za naprawę tego. No i jak znajdę tańsze rozwiązanie to sie podzielę na forum, zostanie dla innych.
Auto z 2005, posiadam od 2006. Do tej pory nie było żadnych problemów z układem ESP. Wróciłem z miasta, zgasiłem auto wszystko git. Za godzinę mam zamiar jechać na przegląd techniczny. Przekręcam kluczyk do pozycji 2 bez odpalania i od razu informacja "USTERKA UKŁADU ESP" zapalona kontrolka braku ESP i oczywiście przycisk nie działa. Pojechałem na przegląd to w końcu tylko ESP, przegląd ok. Wróciłem i komputer forscan. Odczyt C1288. Kasowanie nie pomaga błąd, jest na stałe, nawet bez odpalenia. Co zrobiłem jak do tej pory. Sprawdziłem płyn hamulcowy. OK ABS działa bez problemu, tak jak działał wcześniej ESP całkowicie brak. Muszę sprawdzić wszystkie połączenie wiązki ale bez rozbierania do pompy sie nie dostanę. Prośba do was, jakieś porady? Tematy w większości z 2012 roku więc może coś w tym temacie się zmieniło. I pytanie czy pompa mechanicznie pracuje od razu po przekręceniu kluczyka w pozycję 2, czy dopiero po odpaleniu? Ostatnio edytowane przez Renji ; 04-10-2015 o 12:14 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-12-2008
Model: Focus
Silnik: 2.0i
Rocznik: 2006
|
witam, chciałbym się podpiąć do tematu u mnie też nagle wystąpiła usterka układu esp i zapaliły się 2 kontrolki abs i esp. Zadzwoniłem do mechanika powiedział że mogę z tym jeździć bo to tylko esp i abs się wyłączyły. jestem umówiony na jutro żeby do kompa podpiąć, co jednak mnie zastanawia to to że podczas hamowania po raz pierwszy od odpalenia silnika po naciśnięciu hamulca słychać dziwny zgrzyt jakby zębatki czy coś w tym stylu później już jest ok ale za każdym razem po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu wciskam hamulec i zgrzyta ale tylko raz. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być bo jutro z auta będę korzystał a nie chcę żeby się rozkraczyło na drodze.
z góry dzięki za wszelkie sugestie |
|
|
|