![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 03-04-2015
Model: Focus MK1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2002
|
Witam. Od kilku miesięcy posiadam forda focusa 1.6 w gazie. Ostatnio wracając do domu wskazówka od temperatury silnika skoczyła na czerwone pole. Po zatrzymaniu sie i paru sekundach wróciła do normy tzn na środek. Od tamtego czasu auto nie nadaje sie do dłuższej jazdy. Bywa tak ze po paru km wskazówka wskakuje na czerwone pole. Ostatnio wszedłem w tryb serwiowy. Na odcinku 4 km temperatura na głowicy nie przekroczyła 106 stopni. Oba węże od chłodnicy były gorące. Jednak najcześciej dolny wąż. Ten od termostatu jest popsostu zimny. Dlatego wlasnie termostat jest głównym podejrzanym. Płyn jest. Po odkręceniu korka zbiorniczka lekko syczy. Wentylator pracuje jednak wdaje mi sie ze nieco mocniej. Co moze byc przyczyna. Termostat? Czujnik w glowicy? Jak to zdiagnozować? Nie chce odrazu oddawać auta do mechanika. Prosze i dziekuje za wszelka pomoc
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
|
Jeśli masz tylko jeden wąż gorący to nie doszukiwałbym sie winy czujnika temperatury a raczej pompy wody. Termostat moim zdaniem też odpada. Niezwykle rzadko zdarza się bowiem, by zablokował się w pozycji zamkniety. Raczej awaria następuje w pozycji otwarty i puszcza pełny obieg, co powoduje, że silnik długo się nagrzewa, a nie przegrzewa.
|
|
|
#3 |
|
|
Z tego co wiem to pompę wody miałem wymieniana razem z rozrzadem jakiś czas temu. Pierwszy raz wskazówka wskoczy na czerwone pole po przejechaniu połowy trasy około 30 km. Warto tez powiedziec ze wskazówka nie rośnie liniowo a raczej skacze. Ze środka skacze praktycznie na czerwone pole i wreszciena czerwo e pole.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
ja jednak bym zaczal od termostatu potem jak kolega - pompa wody
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
A czy jest jakas możliwość zdiagnozowania termostatu bez demontowania go?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
raczej nie, ale u nas w 1.6 nie ma tragedii - sciagasz alternator i masz go na widelcu
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Witam. Dzisiaj doszły pewne fakty. Przejechałem z 15 km na włączonym trybie serwisowym. Na początku temperatura głowicy wynosiła -5 stopni, wszystko fajnie rosło (co stopień max 2). Przy 102 stopniach wentylator zaczął mocniej pracować jednak tylko jeden? Temperatura głowicy podczas jazdy wahała się między 104-108 stopni. Jednak w pewnych momentach poprostu skakała o 6-7 stopni, ze 107 na 114 i na 121(na pare sekund i wracała do zakresu 104-108,wskazówka również wracała na środek). Czy winny może być czujnik?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
bardzo możliwe
czujnik to tylko urządzenie, które tez może się zepsuc, nie powinno być skokowych wskazan wymien czujnik na oryginal, tylko pamiętaj, ze tam się nie dokreca do końca, tylko jest określony moment |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Przypomniało mi się, nie wiem czy ma to jakie kolwiek znaczenie ale przy przegrzanym silniku chyba powinna odrazu włączać się kontrolka na tablicy rozdzielczej, prawda? U mnie nie pali się wcale a działa na pewno. Udało mi sie również dzisiaj dostac do czujniczka. Zauważyłem ze dookoła niego jest minimalna ilośc oleju(moze komuś sie wylal?) czytał mozebyc przyczyna złej pracy? I czy sa jakies rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę przy demontażu czujnika?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez Naburator ; 12-10-2015 o 22:19 |
|
|
|