Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-10-2015, 16:04   #1
kapciu75
ford::beginner

Model: Ford Focus II Amber X
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2010
Domyślnie Montaż przednich chlapaczy

W dniu wczorajszym zakupiłem chlapacze przednie do Focusa MK2 FL, takie jak te poniżej.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W zestawie do montażu są dwie śrubki + spinka. Natomiast z instrukcji wynika, że potrzebne są dwie śrubki na chlapacz. Czy ktoś z Was instalował takie chlapacze do Focusa MK2 FL? A może te śruby, które się z pod spodu odkręca, da się ponownie wykorzystać....
Proszę o jakieś wskazówki, moi drodzy koledzy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez kapciu75 ; 08-10-2015 o 18:03
kapciu75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-10-2015, 21:37   #2
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Montaż przednich chlapaczy

Jedną śrubę wykręcasz z nadkola i ona potem trzyma nadkole i chlapacz, a druga (ta z zestawu z chlapaczami) jest wkręcana w próg i chlapacz od spodu auta. Spinek nie zakładałem wcale.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-10-2015, 22:16   #3
kapciu75

Model: Ford Focus II Amber X
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2010

Dzięki za odpowiedź. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kapciu75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2015, 00:27   #4
fcp06082015

Imię: Sławek
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał kapciu75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W dniu wczorajszym zakupiłem chlapacze przednie do Focusa MK2 FL, takie jak te poniżej.
Witam,

Też zastanawiam się nad zakupem takich chlapaczy ale jakoś nie mogę się jeszcze zdecydować. Czy jest jakiś praktyczny sens montażu takich chlapaczy? Na minus od razu mi przychodzi że można dość łatwo je uszkodzić podczas np. wjeżdżania na trochę wyższy krawężnik. Na plus to chyba tylko fakt że kamienie spod kół nie obijają się ewentualnie o karoserię. Może ktoś jeszcze podpowie jakieś plusy albo czy rzeczywiście warto.
fcp06082015 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2015, 06:47   #5
weuek
Zablokowany

Podczas wjeżdżania to nie uszkodzisz, raczej odwrotnie. Ja tam na wysokie krawężniki to nigdy się autem nie wybieram (a mam zawieszenie standardowe i opony nie są naleśniki) - nie ma przymusu, można pojechać gdzie indziej. A jedyny sens to mniej poobijane błotnik i dół drzwi. No a w przypadku tylnych podczas deszczu brak fontanny wody 2 metry za autem.
Ja założyłem (zawsze mam w aucie chlapacze), ale po 6 latach to już za późno, bo mam te miejsce pięknie wypiaskowane (matowe i pełne mikrodziurek).
Stary 09-10-2015, 11:50   #6
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No a w przypadku tylnych podczas deszczu brak fontanny wody 2 metry za autem.
Taka ciekawostka na boku, w UK chyba nie wiedzą że coś takiego istnieje. Widziałem kilka ST czy RSów które chlapacze to zakładają tylko po to, aby oszczepić auto (wygląda to jak szpachla) ale ogólnie 90% samochodów nie ma w ogóle chlapaczy. Standardem jest wykupienie dodatkowego ubezpieczenia na przednią szybę (na latające kamyczki na autostradzie) a podczas deszczu standardem jest że będziesz miał więcej wody w powietrzu (nad drogą) kiedy nie pada (taki paradoks)....
Nawet nie chcę wnikać w inne kwestie (jak wycieraczki, światła czy przeciwmgielne)

Myślałem w pewnym czasie o chlapaczach, w końcu odpuściłem bo nie widzę sensu. Karoseria? Więcej obrywam kamyczkami od innych niż od samego siebie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2015, 12:38   #7
weuek
Zablokowany

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to zakładają tylko po to, aby oszczepić auto (wygląda to jak szpachla) ale ogólnie 90% samochodów nie ma w ogóle chlapaczy.
To po takim zabiegu wygląda tak:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

czy tak:

W WB wielu rzeczy nie wiedzą, na przykład, że nie muszą być dwa osobne krany z zimna i ciepłą, tylko można zmieszać wodę w jednym. ;-)
Stary 10-10-2015, 13:54   #8
edmun

Tutaj przykład wstępnego oszczepecenia:

Przykłady które bardziej mnie drażnią w przypadku RS:

O ile chlapacze które są w czarnym kolorze to jeszcze przejdzie, ale często zdarza mi się zobaczyć ST czy RS gdzie ktoś chyba sprayem albo farbę olejną maluje te chlapacze żeby pasowały do koloru nadwozia, przez co wygląd pojazdu wydaję się zmieniać jeśli chodzi o jego bryłę.
Ja wiem że gusta gustami, ale kurcze, bryła Focusa, Focusa ST czy Focusa RS jest na tyle ładna i zgrabna, że te chlapacze jak wystają na boki (szerzej niż koła) to już moim zdaniem odrobinkę przegięcie.
Stary 10-10-2015, 13:57   #9
weuek
Zablokowany

Ale co to jest? Wyżej nie jest mowa o takich płachtach, tylko o bardziej gustownych, mniejszych chlapaczach. Te to rzeczywiście oszczepeczaczają.
Stary 10-10-2015, 14:03   #10
edmun

Nie wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Szpecące gumy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zaciekawiła mnie ta mała plastikowa opcja. Ma ktoś jakieś zdjęcie jak wygląda Focus z takimi trójkątami plastikowymi ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeśli coś takiego (bo po numerze szukam w obrazkach na google)

jeśli tak:
to chyba sobie zamówię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez edmun ; 10-10-2015 o 14:06
Odpowiedz

Zasady postowania