Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-10-2015, 13:22   #1
Thirtytoo
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Ford Focus MK 2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie mruganie kontrolki ciśnienia oleju

Witam serdecznie wszystkich,
Chciałbym się podzielić z wami problemem, który wczoraj mnie nagle dopadł,
otóż od lutego tego roku użytkuję Forda Focus MK2 z silnikiem 1,6TDCI 90KM( obecny przebieg teoret. 174tys km), w lipcu padła mi turbina i została wymieniona na regenerowaną, wraz z turbo wymieniono przewód olejowy turbiny, olej na Motocraft A5 5W30, filtry, zdjęto miskę, czyszczono smok olejowy oraz wymieniono płyn chłodniczy(od wymiany przejechałem ok 5tys km),
przechodząc do sedna,
w ostatnich 3 dobach jak temp. zewnętrzna spadła na zimnym silniku po jego uruchomieniu kontrolka ciśnienia oleju świeciła jakąś 1-2sek dłużej niż zwykle co zwróciło moją uwagę bo dotychczas momentalnie po odpaleniu gasła, ale jeżdżąc i odpalając silnik po raz kolejny już żadnych problemów nie było działo się tak kilka dni z rzędu,
i dzień kolejny wczoraj kiedy musiałem przejechać około 60 km po przejechaniu około 30 km zamrugała kontrolka ciśnienia oleju kilkukrotnie i po kilkudziesięciu sekundach zapaliła się na stałe, przestraszony przejechałem około 2km do najbliższej stacji paliw pod światło gdyż był już wieczór, żeby łatwiej było cokolwiek obejrzeć,
otworzyłem maskę sprawdziłem komorę silnika poziom oleju (po tym jak mi się zapaliła lampka kilka razy na dłużej po odpaleniu silnika dolałem jakieś 250ml oleju, na bagnecie przed dolaniem było 2/3 miarki – teoretycznie nie powinienem ale coś mnie podkusiło i dolałem) osłonę silnika wszędzie sucho poziom oleju w normie/bez ubytku – auto odpaliłem kontrolka zgasła, ruszyłem w dalszą podróż, ale po jakiś 4-5 km to samo zamrugała i zapaliła się kontrolka na stałe, jechałem dalej delikatnie bez ciśnięcia itp. Niestety po kolejnych przejechanych km silnik zaczął ewidętnie głośniej pracować, znalazłem miejsce na postoju, wygasiłem auto sprawdziłem znów stan oleju jest bez zmian w komorze silnika sucho odpaliłem auto przy otwartej masce i było słychać głośniejsze terkotanie jakby z górnej części silnika, jakby stukały zawory głośniej niż zwykle, z resztą ewidętnie kultura pracy silnika znacząco się pogorszyła,
nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale na pracującym na wolnych obrotach silniku otworzyłem korek wlewu oleju gdzie było widać pracująca część wałka, trochę pływającego oleju, z otworu czuć było bicie powietrza, może nie jakieś duże ale odczuwalne nie wiem czy tak powinno być,
zgasiłem silnik pozamykałem wszystkie korki bagnety od oleju maskę, chwilę postałem jeszcze zastanawiając się co jest nie tak, ale będąc 14 km od domu w polu że tak powiem, postanowiłem mimo wszystko dojechać do domu
i teraz najdziwniejsze odpaliłem silnik dojechałem do domu, kontrolka nie mrugnęła i nie zapaliła się nawet na ułamek sekundy, silnik też wg mnie normalnie pracował bez jakiś stuków czy niepokojących dźwięków, niestety dziś odpaliłem auto przejechałem około 5km i kotrolka zamrugała i zapaliła się na stałe, stojąc na wolnych obrotach potrafiła zgasnąć i się nie zaświecić, auto wyłączyłem i zostawiłem na parkingu,
piszę może coś podpowiecie jakie kroki podjąć z doświadczenia co wyeliminować,
czy to może już koniec silnika, panewek, uszczelniacze zaworów, czy może pompa olejowa, czy może olej zły( choć poprzedni właściciel też lał Motocrafta, ale dla samego Forda są ze 2 rodzaje tego samego oleju a3/b3 a5/b5 jak się nie mylę i różni mechanicy różne leją)
teoretycznie wspólny pkt jaki jeszcze spostrzegłem to, że jak silnik od momentu pierwszego zapalenia się na stałe kontrolki ostygł to do rozgrzania się go do normalnej temp. pracy, kontrolka ciśnienia oleju się nie zapala się,a silnik nie wydaje dziwnych odgłosów, temperatura silnika też nie rosła powyżej standardowej, czytałem kilka postów niektóre zbliżone w problematyce i nie dające w sumie żadnych konkretnych odpowiedzi, ale może coś podpowiecie, ktoś miał podobny problem i udało się go wyeliminować , jakie koszta poniósł przybliżone?

Z góry dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie tego wywodu i wszelakie odpowiedzi, sugestie i krytyki.

Pozdrawiam.

Thirtytoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2015, 13:45   #2
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: mruganie kontrolki ciśnienia oleju

przede wszystkim zaczal bym od czujnika oleju ( ale jak się pogorszyla kultura pracy silnika to olac to ) i ciśnienia oleju.

ale cos mi się wydaje, ze grubiej tu będzie, zważywszy, ze kilka watków dalej jest temat 10-stronicowy o tym silniku
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2015, 14:07   #3
szydel87
ford::average

Imię: Mateusz
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2005

przede wszystkim nie powinieneś jeździć z takimi objawami bo teraz to na 90% gruba sprawa będzie... i na wymianie silnika myślę, ze może się skończyć...
szydel87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2015, 18:59   #4
salom

Koniecznie manometrem mechanicznym zmierzyć ciśnienie oleju na wolnych i stopniowo na wyższych, aż do 3000 obrotów.
Wskazania na ciepłym silniku powinny wynosić przy jeszcze nadającym się do jazdy silniku, na wolnych obrotach ca 850 , cisnienie oleju 1,2 atm przy obrotach 2000, ciśn 2 do 2,5 atm.
Obr 3000 ciśn ponad 3 atm.
Jeżeli będziesz miał inne, niższe, to czeka Cię naprawa, a przynajmiej niezwłocznie wymienić pompę olejoową, i obejrzeć dokladnie zawór przelewowy, może podszedł pod kulkę jakiś paproch, zaworek jest cały czas otwarty, i takie cyrki mogą się dziać.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2015, 21:44   #5
Thirtytoo
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Ford Focus MK 2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2006

Dziękuję za podpowiedź,
przejechałem dziś popołudniu kolo 6km do najbliższego warsztatu, ale objawów nie było, w sensie kontrolka nie zapaliła się silnik pracował normalnie, bez stuków itp. równo miarowo(jedyne co się nie zmieniło to że po uruchomieniu silnika kontrolka ciśnienia paliła się tak jak opisywałem ok 2sek dłużej niż normalnie i zgasła), z drugiej strony nie był w stanie na takim dystansie nagrzać się do normalnej temp. pracy, też z racji obaw nawet nie próbowałem go cisnąć,
niestety po opisie sytuacji panowie z warsztatu jakoś nie bardzo chcieli się podjąć czegokolwiek...,
może ktoś z obecnych na forum może polecić/zasugerować jakiegoś mechanika/warsztat na terenie Warszawy (najlepiej Praga Płn/Płd, Targówek, Bródno) gdzie poważnie podejdą do tematu?
Thirtytoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania