![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Rafał
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2006
|
Witam
Jestem tu nowy i to mój pierwszy post na tym forum więc będę wdzięczny za wyrozumiałość oraz za wszelką pomoc przy diagnozie awarii w moim Fokusie. W czym problem...parę dni temu zauważyłem bardzo dziwne objawy przy gaszeniu i uruchamianiu samochodu, mianowicie przy przekręceniu kluczyka w celu zgaszenia zapłonu nie ma żadnej reakcji i silnik ciągle pracuje. Dodam że dzieje się to tylko wtedy gdy włączone są światła i w tym przypadku światła gaszą zapłon. Jeżeli przed przekręceniem kluczyka zgaszę światła, to w tym momencie kluczyk działa normalnie i gasi zapłon? Dzisiaj natomiast zauważyłem jeszcze jeden dziwny objaw...przy włączeniu świateł uruchamia się zapłon, zapalają się wszystkie kontrolki na tablicy jak przy przekręceniu kluczka!?! Komedia jednym słowemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co to może być? Będę naprawdę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam Rafał |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kamil
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.4
Rocznik: 2005
|
Kolego poszukaj wątku na temat świateł skandynawskich. Tam gdzieś było napisane na ten temat jak dobrze pamietam. Trzeba jakis bezpiecznik albo przekaźnik wyciągnąć.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
samo z siebie się tak zrobiło czy coś było robione z elektryką? jakieś dzienne światła dokładane albo coś? jakiś alarm?
Powodem jest podawanie zwrotne napięcia z instalacji świateł poprzez wyłącznik na zapłon.
|
|
|
#4 |
|
FCP member
![]() Imię: Krystian
Model: Ford FOCUS MK3
Silnik: 2.0 TDCi 163KM - POWERSHIFT
Rocznik: 2013
|
podejrzewam że w elmconfigu kolega przełączał światła. trzeba to wyjąć odpowiedni bezpiecznik w GEM.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Właśnie nic nie było robione. Z dnia na dzień tak się porobiło. No może poza tym, że auto stało z dziesięć dni bez jazdy. I dzięki za pomocGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może Ktoś wie jak to naprawić?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Witam
Czy kolega nie ma dokładanego modułu uruchamiającego światła po przekręceniu kluczyka? U mnie był dokładany taki moduł, elektryk go źle podpiął => moduł się przegrzewał i dawał taki objaw => po reklamacji wszystko było OK pozdrawiam Arturek
|
|
|
#7 |
|
|
Witam
Do tej pory aby włączyć światła musiałem zrobić to ręcznie, tak że takiego modułu chyba u mnie nie ma zainstalowanego. To samo z wyłączaniem świateł. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 06-04-2011
Model: FOCUS
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 2002
|
Przy kostce wlacznika swiatel jest jeden z przewodow który ma napiecie dopiero po przekreceniu kluczyka, przypuszczam ze cos robi zwarcie (przelacznik lub przetarty kabel) i tym przewodem cofa sie napiecie dajac objaw jakby byl przekrecony kluczyk.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Dzisiaj zauważyłem kolejny objawGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce do pozycji II nie zapala się deska rozdzielcza. Dzieje się to dopiero wtedy gdy nacisnę pedał hamulca. W tym przypadku włącznik świateł jest wyłączony. Niezła jazdaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jednocześnie dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiam Rafał |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kamil
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2005
|
Jak auto stało to nie wdał się jakiś gryzoń pod machę i nie zrobił rabanu w instalacji?? A może GEM świruje?
|
|
|
|