Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-08-2011, 23:21   #1
Łukasz1
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 Duratec He
Rocznik: 2009
Domyślnie Szarpanie silnika, wariująca wskazówka prędkościomierza.

Witam.
Jestem nowy na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
Mam mondeo z silnikiem 1.8 zetec 16V i założoną instalację gazową.
Przez 2 lata od założenia instalacji nie było żadnego problemu z autkiem.
Problem zaczął się ok. półtora roku temu, a mianowicie podczas jazdy przy rozgrzanym silniku dodając gaz przy niższym zakresie obrotów szarpało silnikiem. Wraz z szarpnięciami delikatnie skakała wskazówka od prędkościomierza (ok10km/h na zegarze). Natomiast na biegu jałowym szarpnięcia silnika również występowały (czuć było jakby wibracje silnika różniące się znacznie od normalnej pracy. Nie były to ciągłe wibracje, lecz występowały dosyć często ale nieregularnie). Wskazówka prędkościomierza na jałowym skakała nawet do końca zakresu i automatycznie nabijała kilometry na liczniku. Dodam, że zimą zjawisko to jest łagodniejsze niż latem.
Najpierw zostały wymienione świece i przewody WN. Następnie wykluczyliśmy cewkę. Po wymianie ww. części była chwilowa poprawa ale niedługo później wszystko było już po staremu. Dodam, że razem z szarpaniem zapalała się kontrolka check engine.
"Gazownik" zmniejszył przerwy na świecach, co poprawiło sytuację w ten sposób, że mniej szarpało i kontrolka się już nie zapalała. Lecz usterka nie została usunięta.
Potem byłem u mechaników w Lublinie. Chłopaki od gazu wykluczyli błąd instalacji. Inny mechanik podpiął pod komputer i sprawdzał lambdę i inne pierdoły, potem ciśnienie sprężania i czy układ dolotowy nie pobiera "lewego" powietrza. Na koniec zwiększył przerwy na świecach do prawidłowych. i po tym ost zabiegu wszystko wróciło do normy (czyli większe szarpanie i kontrolka). Poradzili mi tam, że to może być elektryka i żeby posprawdzać podłączenia przewodów instalacji gazowej do silnika. Po powrocie do domu "gazownik" posprawdzał lutowanie tych podłączeń i zmniejszył z powrotem przerwy. (czyli mniejsze szarpanie i brak check engine). I poradził fachowca od fordów. Tamten podłączył pod komputer i stwierdził, że trzeba wymienić sterownik pompy ABS'u.
Oczywiście po wymianie nic się nie zmieniło. Więc namawiał do wymiany komputera, ale tego już nie zrobiłem.
Już nie mam żadnych pomysłów.... Byłbym wdzięczny za radyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Łukasz1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-08-2011, 09:13   #2
kundziel
ford::advanced

Model: mondeo
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1996
Domyślnie Odp: Szarpanie silnika, wariująca wskazówka prędkościomierza.

kolego a jaką masz instalację LPG? zwykła czy sekwencja? masz takie samo zachowanie na benzynie jak i na gazie? I jeszcze jedno jeździsz na samym gazie i na nim odpalasz ? Czy auto chodzi czasem na benzynie ?

Ps. wg mnie jeśli świece się kończą to nie skraca się przerwy na nich tylko się je wymienia. Aha i jeszcze jedno.. jakie świece wstawiłeś? Miałem kiedyś świece NGK platinum po 40 zł sztuka i padały po 2 tys.km... teraz mam motocrafta po 23 zł i hula aż miło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kundziel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-08-2011, 11:08   #3
Łukasz1

Instalację mam sekwencyjną. Na benzynie jest to samo, tylko może w trochę mniejszym stopniu. Odpalany jest na benzynie i potem jak się rozgrzeje to samoczynnie jest przełączany na gaz. Mechanik jak ustawiał to chyba 25 stopni ustawił. Mówi, że tak się ustawiaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A te przerwy to na nowych świecach zmniejszył. Świece jak i kable WN mam założone NGK. Ale znajomy miał motocrafta platyny i pożyczył mi to nie było żadnej różnicy. Z tym, że bardziej w sumie szarpało bo były standardowe przerwy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Więc świece, kable i cewkę wykluczam....Nie mam pojęcia co to może już być, ale nie poddam się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 05-08-2011, 12:12   #4
Emmm
ford::expert

Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień

Kolego, prawdopodobnie masz przebicie na wysokim. Weź normalnie po ciemku otwórz maskę, odpal silnik, spryskaj instalację WN mgiełką wodną za pomocą dobrego zraszacza do kwiatów i patrz gdzie "strzela" albo "pełza".
Pozdrawiam
Stary 05-08-2011, 14:29   #5
kundziel
ford::advanced

Model: mondeo
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1996

Kolega Emmm ma tu prawdopodobnie rację. Miałem podobnie na podrobionych świecach i przewodach.. raz też miałem nowe przewody motocrafta, które padły po 10 tys i świece ngk (o tym już wspomniałem) sprawdz dokładnie tak jak kolega mówił i będziesz pewien czy mamy rację czy nie.. Jeśli nie ( a oby tak nie było) to pisz dalej to będziemy radzić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak jeszcze dodam.. przepływka czyszczona? filtry pozmieniane ? sprawdź również przewody podciśnienia, które są za silnikiem pod ścianą grodziową... czy wszystkie są całe i na swoim miejscu..
kundziel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-08-2011, 23:22   #6
Łukasz1

Dzięki za rady, właśnie wróciłem po tzw. próbie "wody" i nie było żadnych przebić ani nic z tych rzeczy na kablach. Więc to już odpada.
Jeśli mowa o filtrach to te od instalacji gazowej wymieniałem. Nie ruszałem jedynie filtru powietrza. Ale czy to może mieć związek z szarpaniem i tą wariującą wskazówką?
Przepływomierz też nie był czyszczony. Ale jeden z mechaników odpinał tą kostkę od niego i szarpanie nie ustało, a więc to też nie to.
Co do tych przewodów...nie znam się za bardzo na tym i nie wiem, o które może dokładniej chodzić i na co zwracać uwagę. Jesteście w stanie mnie naprowadzić na nie i doradzić?
I jakie inne jeszcze macie drodzy koledzy propozycje co do objawów, o których wcześniej mówiłem?
Stary 06-08-2011, 00:45   #7
Emmm
ford::expert

Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień

Napisałeś:
Cytat:
Napisał Łukasz1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Następnie wykluczyliśmy cewkę.
a jak to zrobiliście?
Pozdrawiam
Stary 06-08-2011, 01:35   #8
Łukasz1

Rzeczywiście zapomniałem napisać jak to z cewką było. Znajomy miał na 100% sprawną, podpięliśmy i przetestowaliśmy czy jest poprawa. Niestety nic się nie zmieniło.
Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 07-08-2011, 11:22   #9
lukaszmondeo
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 2001

witam

cyt.:
przewody podciśnienia, które są za silnikiem pod ścianą grodziową... czy wszystkie są całe i na swoim miejscu..

mógłbyś dokładniej lub jakies zdjecia moze????
jak ich szkukac i jak są dobrze podłączone...

pozdrawiam
lukaszmondeo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2011, 22:49   #10
Łukasz1

Odświeżam temat:
Sprawdzałem te przewody podciśnienia. Są to gumowe (w moim wypadku czarne) wężyki, które znajdują się między silnikiem, a ścianą grodziową. Nie trzeba ich nigdzie strasznie szukać gdyż po podniesieniu maski i nachyleniu się w kierunku szyby doskonale je widać. Moje wyglądały dobrze i wszystkie były połączone więc raczej żaden z nich nie spadł.
Sprawdzałem także przepływomierz i zajrzałem do przepustnicy. Wydają się ok. Potem sprawdziłem kilka czujników(jeden ponoć odpowiedzialny jest za wolne obroty, drugi był po jego prawej stronie ale nie pamiętam już do czego służył. Kolejny to czujnik położenia przepustnicy i czujnik od przepływki) i wszystkie wyglądały na dobre. Sprawdzałem głównie czy wtyki nie są zaśniedziałe itp. Podobno można się bardziej pobawić i posprawdzać czy na odpowiedniej wtyce jest dobry sygnał ale w to narazie się nie zagłębiałem.
Podsumowując: Nic nie wykryłem i nic się nie zmieniło. Ale Znajomy polecił sprawdzenie czujnika prędkości samochodu. Sam nie był pewien gdzie się on znajduje. Więc może, któryś z forumowiczów będzie w stanie mi to podpowiedzieć? Ile kosztuje taki czujnik?
Odpowiedz

Zasady postowania