![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Michał
Model: mk5, mk6, master,LT46,canter
Silnik: 2.5d;2.0;1.9 ;2,2; 2,8; 2,8
Rocznik: 1997, 2003, 2005, 2005, 1997,2003
|
Witam i znów pytam. Zmieniłem szczęki z tyłu i teraz moje pytanie samoregulator działa przy użyciu hamulca ręcznego ? Bębny ustawiłem na siłę hamulca ręcznego jak poskładałem do kupy po paru zaciągnięciach ręczny nie działa.
Ogólnie to trochę źle złożyłem również tj zamieniłem stronami lewa prawa szczęki. Jeden bęben mi się cały rozsypał na trasie, wszystko wymielone, połamany cylinderek nawet czujnik abs ucięło. Od tego zacząłem zmienianie stąd pomyłka. Zaraz zdejmę bęben i podreguluję ręczny ale dalej mnie nurtuje pytanie czy sam nie powinien się naciągać? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Niestety - te samoregulatory, mimo, że innej konstrukcji niż w Osiołku - to tak samo źle pracują. Oczywiście ręczny reaguje na ustawienie samoregulatora i odwrotnie - przy mocnym zaciągnięciu powinien prawidłowo ustawiać samoregulatory. Ale skoro nawet mocne depnięcie w pedał tego nie czyni, to także zaciągnięcie ręcznego daje marny efekt...
Generalnie ustawiasz samoregulatory przy zwolnionej dźwigni ręcznego tak, aby szczęki były na granicy przytarcia bębna (przy podniesionym kole). To powinno dać efekt zaciągnięcia ręcznego na około 3 -4 ząbki. Jeżeli tak nie jest - to właśnie wtedy tak trzeba podregulować linkę ręcznego. Od razu czuć, że hamulce to inny świat - auto hamuje fantastycznie. Po kilkunastu tysiącach, gdy już widzisz, że ręczny się podniósł mocno wyżej - na 6 -8 ząbków - znowu regulujesz samoregulatory i ręczny wtedy automatycznie wraca do ustawienia na 3 ząbki. Niestety - ten typ tak ma. Tak regulowane tylne szczęki wytrzymują ok. trzy wymiany przednich klocków. Natomiast nieregulowane są prawie wieczne - wytrzymują czasami grubo ponad 200 kkm. Tylko że... nie hamują.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 01-03-2016 o 11:53 |
|
|
|