![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Michał
Model: Ford Focus 1.6 zetec
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999
|
Witam zauwazyłem dziś że po zapaleniu
silnika słychac szelesty z pod maski i okazało się że szelest wydobywa się z lewej strony silnika na dolnym kole gdzie napedzany jest pasek co to może być i czy moge w takim stanie podjechac do mechanika czy tylko laweta. Podgladowe zdjecie chodzi mi o tą rolke niżej.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
nie widze dokładnie ale nie wiem, czy te dolne koło na zdjeciu to nie jest pompa wody
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Chodzi mi właśnie o ten dolny co jest na pasku od alternatora
Bump: A nie jest to przypadkie pompa od wspomagania |
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
musze zobaczyc u mnie, ale moim zdaniem pompa jest na wysokosci altka wgłąb
to jest albo pompa wody albo koło pasowe pośrednie |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014
|
Pompa wspomagania
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
jakoś mi się to nie widzi [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
![]() Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014
|
Na zdjeciu brakuje pompy widac za to kolo pasowe . zreszta sa dwie mozliwosci pompa wspomagania lub kompresor klimy zalezy od wyposazenia . Pod tym linkiem widac lepiej http://chizynski.w.interiowo.pl/pasek%20klinowy.jpg
Ostatnio edytowane przez krzys1968 ; 30-12-2015 o 16:19 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Z tego co zaobserwowałem na tym zdjęciu to mi na 99% wygląda na koło pasowe klimatyzacji. Zakładam że posiadasz takową, włącz ją i posłuchaj czy dźwięk ustał czy nie. Może to tez szumieć któreś łożysko na alternatorze powyżej. Najlepiej by było zrzucić pasek i posprawdzać ręką rolki.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Tak jest klima ale na koniec wakacji zatarła się sprężarka i od tamtej pory nie była używana. Podjadę jutro do mechanika i zobacze co i jak. A moge ominąć spężarkę i dać krótszy pasek tak na jakiś czas zanim bedzie wiecej funduszy na spężarke?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Hmm. Wiesz co, tak myślę że jeśli zatarła Ci się sprężarka (wirnik sprężarki jest zblokowany) to i tak całość powinna normalnie na pasku się kręcić bo tam jest elektromagnetyczne sprzęgiełko które włącza i wyłącza się z wnętrza. Inna możliwość to to że masz uszkodzone sprzęgiełko, w tym wypadku klima działałaby cały czas bo sprzęgiełko kręciło by non stop wirnikiem klimy. No chyba że jest czarny scenariusz i obie rzeczy są zblokowane - ale to pasek szybko by Ci zerwało. W tym ostatnim przypadku jest sens kombinowania z krótkim paskiem pomijającym klimę, ale nie doradzę czy tak się da bo nie testowałem tego rozwiązania, trzeba by przejrzeć schematy rozmieszczenia osprzętu i ułożenia paska na wersji z klimą i bez. Może ktoś kto już próbował się wypowie, lub doradzi jakiej ewentualnie długości pasek by tam wsadzić. Ale tak jak mówię, jeśli zblokowana jest sama sprężarka a nie masz kasy na robienie jej - odepnij kabelek od sprzęgiełka klimy (żeby przypadkiem jej nie włączyć), sprawdź łożysko sprzęgiełka (bodajże jest to Ford scroll - koszt około 50zł), daj mechaniorowi niech Ci go wymieni i możesz jeździć.
|
|
|
|