Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-02-2016, 23:37   #1
Focus 1.8 TDDI, 2003
ford::beginner

Imię: Sebastian
Model: Ford Focus 1.8 TDDI
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2003
Domyślnie Czym uszczelnić miske silikon, czy masa? I inne...jaki pasek i filtry?

Witam koledzy!
Nastał czas kilku wymian i poprawek eksploatacyjnych mojego Focusa 1.8 TDDI. Na początek chciałbym poradzić się czym uszczelniacie miske olejową, są drogie masy uszczelniające i tanie silikony, co jest lepsze? Czy jest jakaś różnica? Czy jednym i drugim można zrobić robotę? Słyszałem, że silikon i olej nie najlepiej się trzymają . Co wybrać i jakie firmy ewentualnie macie sprawdzone? Widziałem w Castoramie silikon K2 tubke za 9zł, ale się cykam żeby 2 razy nie robić jak nie ogarnie.
Inna kwestia to poduszka pod skrzynią też mi stuka przy ruszaniu z jedynki, miałem już wymienianą ale wstawili mi tą tańszą nie wiem nawet jakiej marki, jaką brać?
Pasek wieloklinowy jakiej marki? Nie wiem czy prawda, że jak za twardy mimo że nowy może piszczeć ponoć BOSCHa.
Ostatnia kwestia to filtry potrzebuje oleju, kabiny i powietrza, co polecanie? Myśle o Filtronie, czy komuś może podpadł?
Pytania może banalne, ale tym razem sam się przybieram do wymiany, dlatego pytam bo nie jestem fachowcem a sam chce to ogarnąć, to żeby zrobić płynnie i sie nie uczyć na błędach.
dzieki i pozdrawiam

Focus 1.8 TDDI, 2003 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-02-2016, 00:15   #2
Uziu
ford::expert

Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
Domyślnie Odp: Czym uszczelnić miske silikon, czy masa? I inne...jaki pasek i filtry?

do do pasty do uszczelnienia miski to zaen silikon najtanszy, kup paste dirco albo reinza, w kazdym lepszym moto maja, cena ok. 20 zl, chyba ze chcesz robic co chwile. Co do poduszki to chyba febi nie jest zle, a jeszcze lepiej jak trafisz na oryginal nie zniszczony, co do filtrow to filtrona odpusc, chyba ze do kabiny, ale paliwa, oleju to na pewno nie filtron, nie polecam, masz dobre filtry knechta, manna, boscha. Do do paka to tez najlepiej oryginal forda, nie bedzie piszczal na pewno, chyba ze napinacz nie trzyma, roznica w cenie 10 zl pomiedzy innym, ewetualnie moze byc contitech.
Uziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-02-2016, 07:01   #3
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Czym uszczelnić miske silikon, czy masa? I inne...jaki pasek i filtry?

masa uszczelniajaca reiza
byle czego nie bierz
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-02-2016, 09:17   #4
krzys1968

Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014

Sam uzylem reinza jak kolega wyzej napisal a do odtluszczenia benzyny ekstrakcyjnej i trzyma az milo
krzys1968 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-02-2016, 09:54   #5
aprox99

Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014

Te masy nie są takie drogie nie rozumiem w czym problem.Silikon nie wytrzymuje oleju.Pasek może piszczeć bo jest za mocno napięty a filtry Filtrona są ok.Masz samochód z 2003 r a robisz sobie troski jakby był nowy.Pozdr
aprox99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-02-2016, 09:54   #6
Fulara
FORD|AUTHORIZED

mój zaprzyjaźniony mechanik tylko uzywa reinza jak mu ktos przyniesie silicon za 10 zł to odsyła
Stary 19-02-2016, 02:02   #7
Focus 1.8 TDDI, 2003
ford::beginner

Imię: Sebastian
Model: Ford Focus 1.8 TDDI
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2003

Dzieki za raday, szczególnie koledze Uziu bo zawsze trafnie i rzeczowo doradzi. Też byłem nastawiony na reinza albo elringa, chciałem się upewnić. Kolejna sprawa to nie mam klucza dynamometrycznego, dociskać na oko? Czy klucz obowiązkowy?
aprox99 z tego co wiem to ma napinacz i pasek sam sie napina w fokusie, co do troski o leciwe auto to chce zrobic dobrze jak dbam o auto tak mi odplaci, wlasnie mam sentyment do prostej konstrukcji, bez dwumasy, delikatnych wtryskow itd ulepszen ktore w zamysle producenta maja mu gwarantować zysk na serwisie, a nie zaspokojenie potrzeby konsumenta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Jak robi się trasy, dobrze samemu potrafić coś ogarnąć.
Focus 1.8 TDDI, 2003 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2016, 07:55   #8
Fulara
FORD|AUTHORIZED

jak masz sprawną rękę to dociągniesz poprawnie
Stary 19-02-2016, 10:13   #9
cezarg1410

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Misa to nie głowica. Dobrze odtlusc nałóż silikon docisnij i musi siedzieć.
Ja np zawsze jak naloze silikon to czekam kilka minut aż zrobi się na nim taka skórka. Wtedy jak docisnieszz masz coś na wzór dobrze dopasowanej uszczelki
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2016, 10:48   #10
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Misa to nie głowica. Dobrze odtlusc nałóż silikon docisnij i musi siedzieć.
Ja np zawsze jak naloze silikon to czekam kilka minut aż zrobi się na nim taka skórka. Wtedy jak docisnieszz masz coś na wzór dobrze dopasowanej uszczelki
bardzo dobrze robisz
Odpowiedz

Zasady postowania