![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Darek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6 Diesel 90 KM
Rocznik: 2007
|
Witam drodzy klubowicze. Mam problem z focusem 1.6 tdci, od kilku dni mamy bardzo silne mrozy około -15 no i auto bez problemu odpala ale po kilku minutach gaśnie. Wywala komunikat "usterka systemu sterowania silnikiem" i pali się czerwona kontrolka. Próba ponownego odpalenia - odpala ale już dłużej kręci tak około 3 sekund , pochodzi chwilę bez komunikatu i znowu wywala informację. Wczoraj auto udało się rozgrzać, dzień był słoneczny i potem chodziło normalnie. Dziś mróz nie spada i auto już nie chce się rozgrzać bo po odpaleniu chodzi krótko i gaśnie. Czy ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym temacie, chciałbym się coś dowiedzieć zanim uda mi się doprowadzic auto do FORD Sławek w Katowicach...proszę o pomoc
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Mateusz
Model: Mondeo MK4 FL
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2011
|
Parafina w filtrze lub w przewodach.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Wymień filtr paliwa,tankuj dobre paliwo i dolewaj depresatora jaktemperatury mogą spadać poniżej zera.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Darek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6 Diesel 90 KM
|
Dziękuję za podpowiedzi, podejrzewam właśnie że coś nie tak z paliwem, filtr wymieniłem jakieś 2,5 roku temu tj. około 30 tys. km , może też warto go wymienić....A czy ten depresator jest bezpieczny dla układu paliwowego i wtrysków??
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
w naszych warunkach filtr powinno sie wymieniac co najmniej co rok, bo mamy kiepskie paliwo, albo chociaż go odwadniac, depresator nic nie szkodzi.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: FOCUS KOMBI MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2005
|
Na stówę filtr paliwa,miałem tak w tamtym roku,wymiana oraz dolewanie depresatora i przeżyjemy (foka też) te mrozy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
Proszę poprawić tytuł tematu.
Poradnik, czyli jak pisać zgodnie z zasadami panującymi na tym forum http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Konrad
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 TDCi 90 KM
|
Jak wyjmiesz filtr paliwa to dmuchnij w stary i nowy i zobaczysz jak zatkany.
Ja stary rozgrzałem aż był gorący, postawiłem na pustej puszce po brzoskwiniach a po nocy w środku świeca od kapiącej parafiny. A paliwo jak postało z drugim zbiorniku na mrozie to rano taka zawiesina na dnie, że szkoda gadać. A ten dodatek najlepiej wlać do baku jak paliwo jest w miarę ciepłe. Jak stoi na mrozie i parafina się już wytrąciła to nic nie da. Do garażu gdzieś (nawet w jakiejś galerii handlowej) ogrzać układ i dopiero dodać. |
|
|
|